I při procházce historickou částí evropské Prahy se může kolemjdoucí přesunout do Asie. Konkrétně stačí, aby se prošel kolem zaparkované rikši na Staroměstském nebo Václavském náměstí. Magistrát se proto rozhodl z veřejného prostoru Pražské památkové rezervace tříkolky s vozíky odstranit. Na nich jsou umístěny svítící reklamy lákající návštěvníky města do nedalekých provozoven. Minulá vládnoucí garnitura z radnice oslovila památkáře, ti ale i přes vizuální smog nesmí nic z veřejného prostoru odstraňovat.

Ani odbor dopravy Prahy 1 nemohl pomoci, jelikož rikša spadá do stejné skupiny jako jízdní kolo. Živnostenský odbor, který řeší regulaci reklamy, nakonec uložil pokutu. „Ale ministerstvo průmyslu a obchodu ji zrušilo. Prý se červeno-zelená rikša před červeno-zelenými Thajskými ráji nedá chápat jako reklama. Praha to zkusila dvakrát. Neúspěšně,“ informuje opoziční zastupitelka Kristýna Drápalová (Praha sobě).

„Na vlastní pěst“

Jelikož pozemek, na kterém rikši stojí, patří městu, usneslo se minulé vedení, že rikša poškozuje zájmy vlastníka předmětného pozemku. V březnu 2021 se na jednání rady město rozhodlo, že bude postupovat v souladu s paragrafem 14 odst. 1 občanského zákoníku tzv. svépomocí. „Když se člověk nemůže domoci ochrany svého majetku v přiměřené lhůtě úřední cestou, může jednat na vlastní pěst,“ vysvětluje Kristýna Drápalová. Rikši byly odvezeny a uskladněny.

Thajské ráje ale Prahu zažalovaly, případem se zabýval nejprve Obvodní soud pro Prahu 1, později Městský soud v Praze. Thajské ráje před soudem spor pravomocně vyhrály. „Rikši tam prý už stály dlouho, tak se to dá považovat za ‚mírový stav‘ a odvézt je bylo moc radikální řešení. Město musí rikši vrátit, stejně si mezitím pořídili nové, a uhradit vzniklou škodu,“ dodává Kristýna Drápalová. „Rozsudek je teď pravomocný, takže nelze rikši legálně odstraňovat,“ vysvětluje Blesku.

Další plány

Město se nyní nemůže dále odvolávat, ale může podat dovolání k Nejvyššímu soudu. A pokud ani zde neuspěje, zbývá šance před Ústavním soudem, který by se případně zabýval ústavní stížností na systémové úrovni. Následně by mohl zrušit i předchozí soudní rozhodnutí. Jelikož se problematikou zabývalo předchozí vedení, doporučila tento postup Kristýna Drápalová současnému radnímu Adamu Zábranskému (Piráti).

„V tomto soudním sporu budeme dávat dovolání. Vedle toho vymýšlíme, jak odstranění těchto reklamních zařízení z centra města dosáhnout jinou cestou, ač už jsme jich několik neúspěšně zkoušeli,” vyjádřil se k věci radní pro oblast správy majetku Adam Zábranský. Na odpověď Thajských rájů Blesk zatím čeká.

Video
Video se připravuje ...

Thajský ráj s rikšou v červnu 2023. Jan Dařílek

Fotogalerie
5 fotografií