Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo je kdo? (Staro)nové vedení Prahy, se Svobodou povládnou dva starostové i europoslanec

/
  • Novým pražským primátorem byl 16. února 2023 po dlouhém vyjednávání zvolen Bohuslav Svoboda (ODS).
    1. března 2023 ● 05:59

    Ačkoliv se komunální volby odehrály už koncem září roku 2022, teprve v únoru 2023 vznikla na pražském magistrátu koalice. O hlavní slovo nad Prahou se bude dělit koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) se STAN a Piráty. Staronovým primátorem je Bohuslav Svoboda (ODS), který už jednou Prahu vedl. Zdaleka však nejde o jedinou tvář z minulosti, která se nyní ve vedení hlavního města ocitla.

  • 1.

    Primátor Bohuslav Svoboda (79)

    Politický matador byl v čele hlavního města už v letech 2010 až 2013. Tehdy střídal „kontroverzního“ primátora Pavla Béma (ODS), po kterém podědil nejeden průšvih. Tím nejznámějším se stala například předražená výstavba tunelového komplexu Blanka nebo také městská karta Opencard, kvůli které Svoboda dokonce stanul před soudem.

    Bohuslav Svoboda je původním povoláním lékař – gynekolog, který před vstupem do politiky působil jednak jako přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, jednak i jako děkan 3. Lékařské fakulty UK. Na magistrátu coby zastupitel zasedá už od roku 2010, souběžně s tím je od roku 2013 i poslancem, jeden čas byl též zastupitelem Prahy 2.

     

    Sestavení rady jemu a jeho kolegům zabralo neuvěřitelných 144 dnů, což je v Praze rekord, k němuž se vyjádřil i na tiskové konferenci v rámci představení jednotlivých radních. „Dlouho jsme jednali o sestavení koalice, že o sobě skoro vše víme. Shodli jsme se na tom, že sice máme rozdílné cesty, ale výsledek chceme vidět stejný,“ shrnul. V rámci rozdělení gescí bude mít Svoboda na starosti bezpečnost, energetiku či zahraniční vztahy.

    Novým pražským primátorem byl 16. února 2023 po dlouhém vyjednávání zvolen Bohuslav Svoboda (ODS).
    Autor: ČTK - Vít Šimánek

  • 2.

    Náměstek Zdeněk Hřib (41)

    Prvním náměstkem primátora se stal Zdeněk Hřib (Piráti), jenž byl donedávna primátorem. V zastupitelstvu zasedá od roku 2018, přičemž stejně jako Svoboda, i on je původní profesí lékař. Shodou okolností vystudoval 3. Lékařskou fakultu UK v době, kdy byl v jejím vedení Svoboda, k čemuž se váže zajímavost, že Hřibův absolventský diplom z roku 2006 nese právě Svobodův podpis.

    V radě hlavního města bude mít na starosti dopravu, kterou se v letech 2018 až 2023 zabýval náměstek Adam Scheinherr (Praha sobě). „Plán pro následující 4 roky je zřejmý, jde o udržitelnou dopravu. Chceme pokračovat ve stavbě metra D, nechceme polevit ani ve stavbě tramvajových tratí, případně tzv. metra S. Stranou nezůstane ani silniční síť. Nechceme ale zapomínat ani na pěší a cyklisty,“ představil ve stručnosti Hřib to, čím se hodlá v nadcházejících letech zabývat.

    Nový náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib. (Piráti)
    Autor: Blesk:Michal Protivansky/CNC

  • 3.

    Náměstek Petr Hlaváček (61)

    Ani jméno dalšího náměstka není Pražanům neznámé. Petr Hlaváček (STAN) totiž v radě hlavního města zasedal už v předešlém období, kdy měl na starosti územní rozvoj. Tomu se bude věnovat nadále. Petr Hlaváček je vystudovaným architektem a urbanistou, který se dlouhodobě zabývá tvorbou tzv. Metropolitního plánu. Ten začal vytvářet už v letech 2015 až 2016, kdy byl ředitelem Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR).

    Předvolební debata Blesku z Prahy: Petr Hlaváček (STAN)
    Autor: Blesk:Jakub Poláček

  • 4.

    Náměstkyně Jana Komrsková (45)

    Z vršovické radnice na magistrát. Tak by se dala ve stručnosti shrnout dosavadní politická kariéry nové náměstkyně primátora Jany Komrskové (Piráti). Její stranický kolega Zdeněk Hřib ji do funkce uvedl právě coby „bývalou úspěšnou místostarostku na Praze 10, která se bude zabývat životním prostředím.“ V tomto ohledu naváže na své předchůdce Petra Hlubučka (STAN), jehož kvůli vypuknutí kauzy Dozimetr v létě 2022 „vystřídala“ dlouholetá starostka Slivence Jana Plamínková (STAN).

    „Počítáme s rozšířením zelených ploch, počítáme s revitalizací veřejných prostranství. Chceme vybudovat 4 nové parky a pokračovat v revitalizaci Štvanice,“ vyjmenoval Hřib. Komrsková, která vystudovala hospodářskosprávní studia na Univerzitě Jana Amose Komenského bude zároveň i dohlížet na chod zoologické zahrady a botanické zahrady v Troji.

    Nová náměstkyně primátora Jana Komrsková (Piráti)
    Autor: Mária Rušínová

  • 5.

    Náměstek Jiří Pospíšil (47)

    Na kulturu v hlavním městě bude nově dohlížet Jiří Pospíšil (TOP 09), který ve funkci nahradil Hanu Třeštíkovou (Praha sobě). „Rád bych na její práci navázal například ohledně Clam-Gallasova paláce, kde by měla vzniknout nová expozice s důrazem na české baroko,“ předestřel. Za největší plánovanou investici v rámci kultury, kterou Praha v nejbližších letech hodlá uskutečnit, zmínil rekonstrukci Vinohradského divadla, která by mohla „spolknout“ téměř tři miliardy korun.

    Video
    Video se připravuje ...

    Do případu odrovické množírny se vložil europoslanec. Nabídl pomoc s umístěním odebraných psů Kateřina Lang

    Po svých předchůdcích podědil mimo jiné i nejasnou budoucnost Slovanské epopeje, kterou by rád vyřešil. „Bylo by dobré, kdybychom v tomto volebním období ukončili spor a jasně řekli, kde bude trvalé místo pro Slovanskou epopej,“ uvedl. Zároveň se i vyslovil pro zachování Železničního mostu pod Vyšehradem, který hodlá Správa železnic nahradit modernější stavbou. Kromě kultury bude mít Pospíšil na svědomí i péči o zvířata, což je v rámci pražské politiky novinka. „Ač jsme velkoměsto, žije zde v zásadě více volně žijících druhů zvířat, než v krajích, které jsou zemědělské nebo lesní,“ vysvětlil politik, který se dlouhodobě věnuje problematice týraných zvířat.

    Pospíšil v politice působí už od roku 2002, kdy byl zvolen do poslanecké sněmovny. Coby vystudovaný právník několik let zastával post ministra spravedlnosti, v letech 2009 až 2010 byl též děkanem Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, od roku 2014 je zároveň europoslancem. Před svým zvolením náměstkem pražského primátora se nechal slyšet, že rezignuje na post předsedy správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových, která spravuje Museum Kampa, aby předešel spekulacím o možném střetu zájmů.

    Nový náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09).
    Autor: CNC / Jakub Poláček

  • 6.

    Náměstkyně Alexandra Udženija (47)

    Staronovou tváří ve vedení magistrátu je starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS). V radě hlavního města zasedala už v letech 2010 až 2013, kdy byl primátorem Bohuslav Svoboda. Zatímco tehdy měla na povel městský majetek, nyní do její gesce spadá sociální oblast a zdravotnictví, které „podědila“ po své předchůdkyni Mileně Johnové (Praha sobě). Zároveň má na starosti ještě bydlení, jímž se v uplynulých letech zaobíral Adam Zábranský (Piráti).

    „Pražany aktuálně trápí nejvíce zubní pohotovost. Mohu slíbit, že tento problém bude brzy vyřešen. Koncem března představíme dlouhodobé řešení,“ zmínila známou skutečnost, že v lednu letošního roku ukončila provoz dětská zubní pohotovost v Motole. Ráda by také uskutečnila dlouho plánovanou výstavbu nové základy Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy, jež má vzniknout na Proseku.

    V politice se Udženija, která vystudovala pražskou VŠE, pohybuje od roku 2006, kdy byla poprvé zvolena zastupitelkou Prahy 2. Tamtéž se v roce 2015 stala místostarostkou. V roce 2021 pak v čele vinohradské radnice vystřídala Janu Černochovou (ODS), která se stala ministryní ve vládě Petra Fialy (ODS).

    Alexandra Udženija na Petříně (1.5.2019)
    Autor: Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 7.

    Radní Michal Hroza (47)

    Infrastrukturou a technickou vybaveností hlavního města se bude nově zabývat Michal Hroza (TOP 09). „Věnovat se budeme výstavbou střešních elektráren, nebo také výměnou sodíkových svítidel na LED svítidla, což je projekt, který se týká celé Prahy. Umožnit by to mělo úsporu na nákladech až o 30%,“ představil své plány.

     

    Absolvent Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se politicky angažuje v Praze 4, kde už v letech 2014 až 2015 působil jako radní pro kulturu. Ve stávající koalici je pak místostarostou, jenž kromě kultury dohlíží také na majetek městské části. Před vstupem do politiky působil v Ústavu pro studium totalitních režimů a v organizaci Post Bellum.

    Radní hl. m. Michal Hroza (TOP 09) je zároveň i místostarostou Prahy 4.
    Autor: ÚMČ Praha 4

  • 8.

    Radní Antonín Klecanda (43)

    Oblasti školství, volného času a sportu se od února nově věnuje radní Antonín Klecanda (STAN), který tyto gesce „podědil“ po svém předchůdci Vítu Šimralovi (Piráti). „Je pro nás prioritou, aby každé dítě od tří let mělo svoje místo ve školce a škole. Ve spolupráci se Středočeským krajem budeme rozšiřovat kapacity a kvality středního školství,“ vysvětlil. Dohlédnout chce rovněž na rychlejší výstavbu škol i budování bezbariérových hřišť. Klecanda, který je původní profesí pedagog, sedí už od roku 2014 v čele Kolovrat coby starosta.

    Nový radní hlavního města Prahy pro oblast školství Antonín Klecanda (STAN).
    Autor: STAN

  • 9.

    Radní Zdeněk Kovářík (62)

    Správcem městské kasy se nově stal politik z Prahy 4 Zdeněk Kovářík (ODS). Ani v jeho případě nejde o „premiéru“ ve vedení hlavního města. Radním byl totiž už v letech 1994 až 2002, kdy se zabýval územním rozvojem a bytovou politikou. „Rozum mi velí držet pražské finance na uzdě. Praha si nemůže dovolit finanční hazard. Ale bez investic se Praha nemůže vyvíjet,“ uvedl v rámci svého jmenování do funkce radního pro oblast financí, kde vystřídal Pavla Vyhnánka (Praha sobě).

    Kromě toho, že je zastupitelem hlavního města a nově radním, je Kovářík i dlouholetým zastupitelem Prahy 4. V minulosti byl dokonce místostarostou, jenž měl v gesci právě finance a dopravu. Vystudovaný matematik se politice věnuje od roku 1989, kdy se podílel na vzniku Občanského fóra, později stál i u zrodu ODS.

    Nový radní hl. m. Zdeněk Kovářík (ODS) se bude starat o městskou kasu.
    Autor: ODS

  • 10.

    Radní Daniel Mazur (44)

    Barvy Pirátů bude ve vedení města krom Zdeňka Hřiba, Jany Komrskové či Adama Zábranského reprezentovat také Daniel Mazur, který je nově radním pro oblast informatiky a vědu a výzkum. „Původním povoláním je vědecký pracovník,“ představil jej Zdeněk Hřib, po němž Mazur gesci ICT převzal. Jako jeden z bodů, jemuž se bude věnovat, předestřel Hřib nový vědecko-technický park, jenž by měl v hlavním městě zvyknout.

    Mazur, absolvent Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, se pražským zastupitelem stal už v roce 2018. Mandátu se ale vzdal z toho důvodu, že byl zvolen starostou Prahy 5. V čele smíchovské radnice se přitom dlouho neohřál. O rok později se mu vládnoucí koalice rozpadla, starostkou se pro zbytek volebního období stala Renáta Zajíčková (ODS). Mazur se posléze stal předsedou pražských Pirátů.

    Daniel Mazur býval starostou Prahy 5.
    Autor: Jiří Marek

  • 11.

    Radní Adam Zábranský (29)

    Stejně jako Hřib nebo Petr Hlaváček, i Adam Zábranský (Piráti) působil v předešlé vládě hlavního města. V letech 2018 až 2023 měl coby na starosti bytovou politiku a transparentnost. Tou se bude zabývat i nyní, nově je také radním pro správu městského majetku, o který se doposud staral Jan Chabr (TOP 09). Nově se Zábranský zaobírá taktéž legislativou, jíž měla na starosti Hana Kordová Marvanová (ODS).

    „Je před námi zásadní rozhodnutí, co dělat se správou nemovitého majetku Prahy. Ten je nyní ve správě několika společností,“ sdělil s tím, že by správu městského nemovitého majetku rád přesoutěžil. Zároveň by rád pokračoval ve směnách se státem. „Co doufám, že v tomto období dokončíme, je převzetí kasáren v Karlíně.“ Ty dnes fungují jako kulturní centrum. Na starosti má Zábranský také správu holešovického Výstaviště a Pražské tržnice. Zastupitelem se Zábranský, jenž je vystudovaným právníkem, stal prvně už v roce 2014. Tehdy se ve svých 20 letech stal nejmladším členem pražského zastupitelstva.

    Městským majetkem se na pražském magistrátu nově zabývá Adam Zábranský (Piráti).
    Autor: Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina
    Fotogalerie
    33 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy