Vteřiny, na které Daniela nezapomene do konce života, tak by se dalo popsat její emotivní líčení děsivého pádu výtahu, který se udál v neděli 26. června v nemocnici Na Bulovce. „Bylo to hrozně rychlý. My jsme tam nastoupili s kamarádkou, se dvěma dětmi a  její mámou a tátou. Kamarádka je taková silnější, a jak nastoupila, tak ten výtah začal padat dolů. Jedna paní, která byla asi nejstarší z nás všech, upadla na zem a udělala si něco s kotníkem. Ten strach byl hrozný, do výtahu už asi nikdy nepůjdu,“ svěřila se mladá žena Blesku.

Výtah byl přetížený

Za děsivý zážitek si však návštěvníci nemocnice mohli sami svou nedbalostí. Výtah byl v době pádu přetížen, a to více než dvojnásobně. „V době pádu bylo ve výtahu celkem 13 osob, a to i přes maximální kapacitu šest osob,“ upozornili pražští hasiči. Policejní mluvčí Jan Rybanský uvedl, že výtah spadl z druhého patra a na místo dorazil servisní technik, kriminalisté i policisté místního oddělení. Zjistili, že výtah byl přetížený, povolená kapacita byla překročena víc než dvojnásobně. Případ prověřují jako možné obecné ohrožení z nedbalosti. „Postupně vyslechneme lidi, kteří ve výtahu cestovali," dodal policejní mluvčí.

„Zraněná žena okolo 70 let je při vědomí, má zlomenou nohu a po zajištění byla převezena k další péči na ortopedii,“ informovala pražská záchranná služba. Ostatních 12 lidí z výtahu převezli záchranáři preventivně na centrální příjem Bulovky, byli v šoku, nicméně bez zjevných zranění.

Výtah byl v pořádku

Mluvčí nemocnice Eva Stolejda v neděli uvedla, že budova číslo 3, ve které k nehodě došlo, patří pražskému magistrátu, a nemocnice si ji jen pronajímá. „Z technického hlediska pod nás nespadá,“ řekla mluvčí.

Podle pražského primátora však výtah nedávno prošel kontrolou a byl v pořádku. „Nešťastná událost a zjevně zbytečná nehoda. Podle mých informací z místa byl výtah po kontrole a v dobrém stavu, zřítil se nejspíš opravdu kvůli přetížení, jel v něm dvojnásobek lidí. Dbejte prosím limitů a nezapomínejte na bezpečnost svoji ani ostatních. Zraněné paní přeji brzké uzdravení, ostatním, ať se z toho nepříjemného zážitku brzy zotaví.“

Video
Video se připravuje ...

Daniela byla ve výtahu, když se zřítil. Popsala hrůzostrašný zážitek. (25. června 2023) David Malík

Fotogalerie
38 fotografií