Hlavní město se potýká s nedostatkem zubních pohotovostí zejména pro dětské pacienty, protože od začátku letošního roku přestala fungovat dětská zubní pohotovost v motolské nemocnici. Nyní tak v metropoli není žádná výhradně pro děti. Podle Udženije město jedná s vedením Thomayerovy nemocnice, která již zubní pohotovost provozuje, o zřízení specializované dětské části. „Pevně věřím, že k této zubní pohotovosti pro dospělé už brzy přibude i tolik potřebná pohotovost pro děti,“ řekla náměstkyně.

V Praze jsou nyní veřejně financované dvě běžné zubní pohotovosti, a to v Městské poliklinice ve Spálené a ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Krči. Všeobecná fakultní nemocnice na Karlově náměstí má sice rovněž zubní pohotovost, ovšem ta se nezaměřuje na běžnou péči, ale na stomatochirurgické zákroky, jako je ošetřování úrazů, zánětů nebo komplikací po chirurgických výkonech. Další pohotovosti provozují soukromé kliniky.

Pohotovost i standardní klinika

„Jednou z mých priorit bylo pomoci přetíženým pražským zubním ambulancím, například Městské poliklinice ve Spálené,“ řekla primátorova náměstkyně Alexandra Udženija (ODS), která návrh zastupitelstvu předložila. Kromě pohotovosti má v ordinaci vzniknout také standardní zubní klinika určená zejména sociálně znevýhodněným pacientům.

Video
Video se připravuje ...

Roman Šmucler radí, jak si v Česku najít zubaře Blesk: Markéta Batulková Mikešová

Fotogalerie
31 fotografií