Aktivisté začali s pořádáním pochodů po dopravních tepnách v Praze 1. března a zatím jich uspořádali 17, většinou na magistrále. Požadují plošné snížení nejvyšší povolené rychlosti v metropoli na 30 kilometrů v hodině, což zástupci vedení Prahy odmítli s tím, že se nebrání omezení rychlosti v případě rezidenčních oblastí.

Video
Video se připravuje ...

Ekoaktivisté blokovali magistrálu. (10. března 2023) Aktu.cz

Akce aktivistů se konají na základě shromažďovacího práva garantovaného Listinou základních práv a svobod. Pražský magistrát podle svých dřívějších vyjádření může ohlášenou akci zakázat jenom v omezeném počtu případů, například pokud se kryje s jiným dříve ohlášeným shromážděním na stejném místě nebo oznámený účel shromáždění podněcuje k násilí nebo rasové segregaci.

Zákonodárná iniciativa

Jeden z navrhovatelů Martin Sedeke (ODS) dříve na jednání dopravního výboru zastupitelů uvedl, že podle jeho informací existují dva právní názory na to, zda je možné zmíněnou úpravu udělat. Cílem dnes navrženého a neschváleného usnesení bylo zadat radě, aby nechala zpracovat analýzu a v případě, že by možnost takového opatření potvrdila, jej navrhnout jako zákonodárnou iniciativu hlavního města Sněmovně.

„Bohužel díky levicové orientaci Pirátů a Prahy Sobě jsme dnes prohráli hlasování, které mělo vyřešit situace ohledně blokování páteřních komunikací a zabránit i takové situaci, která se stala dnes a která potvrzuje to, že stávající stav může vést i k ohrožení zdraví a života Pražanů,“ sdělil ČTK Sedeke s odkazem na incident z úterního pochodu Poslední generace CZ, kde podle videa zveřejněného aktivisty najel do několika účastníků řidič auta a několik metrů je tlačil dopředu.

Fotogalerie
15 fotografií