Bod týkající se stavu jednání o odkupu na program prosadil předseda opozičního ANO Patrik Nacher, který navrhl usnesení o dvou částech. První, kterou zastupitelé schválili, pověřilo radu pokračovat v jednáních o odkupu. Na základě druhé části mělo vedení na poštu apelovat, aby přehodnotila počet rušených poboček v metropoli. Tento úkol zastupitelé neschválili.

Mluvčí pošty Matyáš Vitík minulý týden potvrdil, že v případě prodeje budovy v Jindřišské je v plánu elektronická aukce. „Česká pošta v současné době není ničím tlačena tento prodej uskutečnit v co nejkratší době. Budeme se rozhodovat podle naší ekonomické situace. Pokud by k prodeji došlo, bylo by to formou e-aukce, abychom za nemovitost získali maximální možnou cenu,“ řekl.

Magistrát stojí o více budov

Tato informace zaskočila zástupce vedení metropole, kteří chtějí centrální pobočku a další budovy například v ulicích Moravská a Na Strži koupit napřímo za odhadní cenu. V tomto týdnu se uskutečnily dvě schůzky zástupců vedení města a pošty, podle Zábranského pošta s ohledem na ekonomickou situaci usiluje o co největší výnosy z prodeje budov. „Právníci České pošty velmi silně doporučují prodávat nemovitosti za nejvyšší možnou cenu,“ řekl.

Nejvyšší nabídka

Dodal, že s ohledem na to vznikla předběžná dohoda, na jejímž základě budou pokračovat jednání o přímém odkupu, zároveň však budou moci nabídky podávat i další zájemci. Před samotným prodejem by město mohlo nejvyšší nabídku dorovnat. „Není to úplně ideální varianta, ale je to rozhodně lepší varianta než případná aukce,“ řekl radní. Dodal, že v případné otevřené aukce budovy v Jindřišské jsou šance Prahy na úspěch velmi nízké. Zastupitelé nicméně i tak budou dnes schvalovat, že se do ní v případě vypsání město zapojí.

Česká pošta loni vykázala ztrátu 1,73 miliardy korun, letos to měly být až čtyři miliardy korun, proto musela sáhnout k úsporným opatřením. Pošta zaměstnává téměř 23 000 lidí, ke konci května zrušila v souvislosti s rušením poboček 924 míst, z toho dostalo výpověď asi 600 zaměstnanců.

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí České pošty pro Blesk: Co dělat, když zruší vaší poštu? Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
30 fotografií