Zkraje března se standarně slaví Mezinárodní den žen, který v Česku vzbuzuje rozporuplné emoce. Za minulého režimu tento svátek získal ne zrovna dobrou pověst. Ženy, jejichž práva v té době nikoho moc nezajímaly, dostaly jednou za rok bonboniéru a karafiát a většina mužů se na oslavu svých žen šla opít do nejbližší putyky.

Ani dnes se tento svátek, který má především upozorňovat na mezinárodní solidaritu žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj, nedaří ideálně uchopit. Své o tom ví i zaměstnankyně pražského magistrátu, které na MDŽ dostaly pozvánku na „Den pro ženy“ s podtitulem: Přijďte s námi oslavit Mezinárodní den žen a nechte se hýčkat. Pozvánka nabízí procházku po Praze s povídáním o zajímavých ženách, návštěvu módního salonu a konzultaci stylistky. Nechybí však ani nabídka masáže v salonech Thajský ráj.

Kámen úrazu: Soud o rikši

Právě nabídka relaxace je naprosto v rozporu s tím, o co se magistrát v posledních letech snaží. S Thajským rájem se soudí několik let především kvůli nelegálním záborům pozemků.

„Čtyři roky jsme se snažili trochu zkrotit ohyzdné masážní salony Thajských rájů. Praha s nimi vede soud, nemluvě o nespočtu správních řízení. A co udělá personální oddělení? Pozve zaměstnankyně oslavit den žen do… Thajských rájů!“ napsala sarkasticky na Facebook opoziční zastupitelka Kristýna Drápalová (Praha Sobě), která v minulém volebním období řešila převážně vizuální smog v hlavním městě.

Firma Bombayere, která Thajský ráj provozuje, zažalovala magistrát, že jim nechal odtáhnout rikši, které měli postavené před provozovnou a které lákaly zákazníky dovnitř. „Podařilo se nám omezit předzahrádky a vymýtit pandy či oživlé sochy, ale kolem těch rikš je legislativní vakuum,“ konstatuje bývalá radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě). Prvoinstanční soud firmě vyhověl, magistrát se následně odvolal k odvolacímu soudu a řešení je prozatím v nedohlednu.

Nepochopení a nedůslednost

„Nejenže je otřesné, že město podporuje asi nejostudnější podnik celého historického centra, s nímž se navíc notabene soudí. Zoufalé je i to, jak magistrát chápe zájmy a potřeby žen. Po masáži má totiž následovat „večer hýčkání,“ nechápe Drápalová, která upozorňuje, že místo květin a hýčkání by ženy upřednostnily, aby se jim na pracovišti automaticky netykalo a byly brány se stejnou váhou jako jejich mužští kolegové.

Podle dostupných informací si personální oddělení magistrátu na celou akci najalo externí firmu. „Ta firma ani personální odbor nevěděly, že jsou to podniky, se kterými Praha vede soudní spor,“ reagoval radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti) 

„Jednalo se o první aktivitu tohoto druhu na magistrátu, kdy jsme chtěli zaměstnankyně potěšit za práci, kterou pro město odvádějí. Nejednalo se však pouze o masáže, ale součástí programu byly i jiné aktivity jako například komentovaná prohlídka,“ řekl pro Blesk ředitel magistrátu Martin Kubelka.

„Pilotního programu využilo několik desítek zaměstnankyň a na jeho realizaci jsme si sjednali externí firmu. Bohužel jsme nevěděli, jaká společnost bude pro masáže vybrána, a proto budeme příště při kontrole veškerých kroků výrazně důslednější,“ sdělil dále.

Kubelka také Blesk informoval, že magistrát za svoji personální politiku získává řadu ocenění. „Na konci loňského roku jsme například vyhráli cenu Úřad na cestě k rovnosti 2022, kterou organizuje Institut pro veřejnou správu spolu s Ministerstvem vnitra ČR a Úřadem vlády ČR. Cílem této soutěže je prosazování rovnosti žen a mužů ve veřejné správě,” uzavřel.

Fotogalerie
14 fotografií