Vyzval jsem všechny politické kluby zastupitelstva hlavního města, které nemají zástupce v radě, aby mi poslali své priority k řešení do doby zvoleni nové rady. Nejedná se tedy rozhodně o koaliční jednání, ale pouze o řešení konkrétních záležitosti, které jsou urgentně důležité pro občany, kteří jim dali hlas,“ uvedl Hřib.

Své priority mu podle něj poslalo hnutí ANO a SPD. ODS, která byla v posledním volebním období spolu s ANO v opozici, tak údajně nabídku odmítla. Nyní je ODS součástí vítězné koalice Spolu, která vyjednává s Piráty a STAN o možné koalici.

Primátorovu iniciativu přivítal klub SPD. „Jsme připraveni s Piráty jednat o budoucnosti Prahy. Máme připraveno deset priorit, které Praha musí v nejbližší době vyřešit. Primátor Zdeněk Hřib nás sám oslovil,“ uvedl předseda klubu SPD Milan Urban. SPD je podle něj připravena podpořit třemi hlasy svého klubu takovou městskou radu, která zabezpečí stabilitu a zajistí změnu správy metropole a řízení, které je nezbytné ku prospěchu Pražanů.

Koaliční vyjednávání začala hned po volbách. Od té doby se průběžně setkávali zástupci jednotlivých stran. Spolu prosazovalo vznik obdobné koalice, jako je ta vládní, tedy s Piráty a STAN, avšak jednání skončila neúspěchem. Letošní jednání o novém vedení města je nejdelší v historii Prahy od roku 1993.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů má STAN, šestá SPD získala tři mandáty.

Video
Video se připravuje ...

Tisková konference koalice SPOLU Praha Lukáš Červený

Fotogalerie
48 fotografií