Průzkum proběhl začátkem června online formou a zúčastnilo se ho 876 Pražanů starších 18 let. A zatímco politici za ODS na vládní úrovni v průzkumech nekončí s příliš lichotivými výsledky, jejich straničtí kolegově ve vedení hlavního města si v průzkumu oblíbenosti vedli výrazně lépe.

„Výzkum probíhal formou online na základě takzvaných kvót. Ty kopírují složení společnosti na daném vzorku (věk, pohlaví, vzdělání a podobně), v tomto případě na obyvatelích metropole ČR starších osmnácti let. Posuzovali jsme celkem tři faktory: oblibu x neoblibu x znalost jmen. Rozhodli jsme se neznalost neuveřejňovat, jelikož je zkreslující. Že je někdo v úřadě krátce, neznamená, že je špatný. Vycházeli jsme proto zejména z obliby,“ vysvětlil pro Blesk Peter Svoboda, ředitel agentury Phoenix research, která průzkum provedla.

Letošním vítězem se stal Tomáš Portlík z Prahy 9, kterého volilo 22 procent dotázaných, hned za ním se umístil Starosta Prahy 7 Jan Čižinský s 20 procenty, na třetím místě o pouhé jedno procento za Čižinským pak skončil starosta ze soudní Prahy 6 Jakub Stárek (ODS). „Starosta Portlík je stabilně vysoko, stejně jako starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Hlavní město České republiky je v tomto ohledu velice konzervativní, nevidíme žádné dramatické posuny,“ okomentoval Svoboda.

Hlavně jsou spokojení občané

První místo udělalo Portlíkovi radost, mnohem důležitější je však podle něj spokojenost obyvatel Prahy 9. „Tyhle průzkumy jsou příjemné, ale nejlepším měřítkem oblíbenosti politika jsou vždy spokojení občané. A za nimi stojí vždy soustavná každodenní práce, a ne jen politické PR rok před volbami. Proto jsem moc rad, že to lidé na Devítce umí rozlišit a ocenit činy místo slov, zejména na nejrychleji rozvíjející se městské části,“ vyjádřil se Portlík pro Blesk.

Připomněl také, že se městské části podařilo ve vysoké míře využít dotace ze státního rozpočtui evropské dotace, což městské části umožnilo větší investice, především pak do školství. „V září jsme dokončili výstavbu nové sportovní haly u ZŠ a MŠ Na Balabence. Postavili jsme ji za cenu podle původního projektu, který byl dvaapůl roku starý. Podobně se nám daří při stavbě nové ZŠ a MŠ Elektra, kterou budeme co nevidět kolaudovat. Začátkem příštího roku bychom chtěli začít s realizací ZŠ Elektra II,“ vyjmenoval Portlík úspěchy radnice.

Uznání pro celý tým

I Čižinského vysoké umístění potěšilo. „Z důvěry našich občanů, kterou dávají najevo nejen v podobných průzkumech, ale i při osobním setkání, a především pak u voleb, mám velkou radost. Je to uznání pro celý náš tým z Praha 7 Sobě a také pro všechny zaměstnance naší radnice. V dotaznících spokojenosti s fungováním úřadu máme za minulé volební období z více než 3000 hodnocení 98 % pozitivních. Snažíme se, aby Praha 7 byla bezpečnou, živou, solidární a v pravém slova smyslu sousedskou městskou částí. A našim občanům patří velký dík za to, že nás v tom nikdy nenechají samotné.

Rozdíly byly minimální

Pomyslný bronz putuje do Prahy 6, kde z voleb vzešel nový starosta Jakub Stárek (ODS). Tomu vyjádřilo podporu 19 % respondentů. Na dalších místech jsou to Alexandra Udženija (ODS) z Prahy 2 a Martin Valovič (ODS) z Prahy 10, kteří získali shodně 17 %. Na šestém místě se umístil starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS), následovaný Terezií Radoměřskou (TOP 09) z Prahy 1, Jaroslavem Pašmikem z Prahy 5 (Praha 5 Sobě), Šárkou Zdeňkovou (Hnutí pro Prahu 11), Michalem Vronským (TOP 09) z Prahy 3 a Ondřejem Kubínem (ODS) z Prahy 4.

Video
Video se připravuje ...

Podcast Maminka: Adaptace na první třídu Videohub

Fotogalerie
18 fotografií