Obyvatelé pražského Proseka se obrátili na Blesk s prosbou o zveřejnění problému s opuštěným objektem, který má ve svém vlastnictví firma Lidl. Ještě před 4 lety byl v objektu supermarket, kosmetický salon, hospoda i asijská restaurace. Poté, co společnost Lidl objekt koupila, však vše výše zmíněné skončilo. Od té doby objekt chátrá.

„Od té doby, co to koupili, se však nic nestalo a objekt nadále chátrá. Vlastník pouze zamezil přístup aut k budově, čímž v okolí zmizelo přes dvě desítky parkovacích míst a asfaltový plac je nyní úplně zbytečně nevyužitý. A co je ještě horší, do objektu mají přístup bezdomovci, i přes chabé pokusy Lidlu budovu zajistit. Kolem budovy vede hlavní pěší koridor pro tisíce obyvatel přilehlého okolí, ať už jdou na zastávku MHD či do obchodu nebo na poštu. Po setmění to není moc příjemná procházka,“ napsala Blesku místní obyvatelka Šárka Grohová.

Radnice má svázané ruce

To ostatně potvrzuje i starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS), podle kterého společnost Lidl požádala o stavební povolení už v roce 2021, od té doby se však nic nedělo. „Stavba měla být dávno zahájena. Společnost Lidl hájí odložení demolice a zahájení nové stavby zvýšenou cenou stavebních prací, ale to rozhodně není argument proto, že je okolí stavby zanedbané a výrazně se zde zhoršila dopravní i bezpečnostní situace,“ říká pro Blesk Portlík.

Starostovi také vadí, že chátrá nejen samotný objekt, ale trpí i jeho okolí. Jeho úpravy měly být právě navázány na plánovanou rekonstrukci celého objektu. „Společnosti jsme poskytli veškerou součinnost, je v našem zájmu, aby uprostřed sídliště nebyla ostudná zřícenina. Jsem opravdu velmi nemile překvapen jednáním takové korporace. Pokud velmi brzy nepřijde obrat, jsem rozhodnut kontaktovat zahraniční centrálu firmy. Jsem velmi zvědav, jak se vyjádří firma pro médium a doufám, že tentokrát bude konkrétní. Dosavadní komunikaci s naší městskou částí nepovažuji za korektní.“

Právě vysoké ceny stavebního materiálu i nedostatek pracovníků měl ředitele společnosti Lidl natolik vyděsit, že k rekonstrukci budovy prozatím nechce přistoupit, firma chce vyčkat, jak se stavební trh bude v budoucnu chovat. „Vzhledem k tomu, že jde o pozemky a stavbu v majetku soukromého majitele, máme opravdu omezené pravomoci situaci změnit. Po firmě budeme požadovat minimálně návrh, jak zabezpečí budovu a okolí, aby zde nevzniklo centrum, kam se budou stahovat problémové osoby. Takové objekty je přirozeně přitahují,“ říká Portlík.

Lidl obchod neplánuje

Podle všeho ale Lidl se zmiňovaným objektem v blízké budoucnosti žádné plány nemá. „Prodejna ve zmíněné lokalitě Praha 9 - Prosek nebude v nejbližší době otevřena. Objekt je zabezpečen proti vniku cizích osob a každý měsíc probíhá kontrola objektu. Za účelem zabezpečení budovy jsme instalovali mříže do oken. Jakékoliv pokusy o vniknutí do budovy obratem řešíme,“ sdělil Blesku bez dalších podrobností mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler.

Video
Video se připravuje ...

Vyhlídka Prosecké skály nabízí zajímavé pohledy na Prahu. Zejména večer a v noci však láká partičky, které zde krom hluku umí ztropit i pěkný nepořádek. (květen 2022) David Zima

Fotogalerie
25 fotografií