Sportoviště Erpet původně vzniklo jako stavba SK Smíchov a na břehu Vltavy vyrostlo v roce 1980 jako házenkářská hala podle projektu architekta Zdeňka Staška. Chátrající sportoviště pak v roce 1994 zrekonstruoval nový nájemce, který jej proměnil na squashové hřiště či golfový trenažér, tenisové hřiště zde často využíval i Václav Klaus. Nechyběl zde ani bazén nebo hřiště na badminton, s příchodem pandemie covidu však majitel – developerská společnost Sebre - areál uzavřel a už neotevřel.

Důvod je jednoduchý, plánuje zde totiž vystavět developerský projekt, tzv. Šemíkův břeh. „Architektonický koncept nyní uzavřené území chátrajícího soukromého sportoviště urbanisticky otevírá a bytovou výstavbou s živým parterem navazuje na klasickou blokovou zástavbu Smíchova,“ popisuje projekt developer Sebre.

„Jedná se o velmi neutěšené místo. My toto území chceme zkultivovat a přiřadit ho ke Smíchovu. Jednalo by se o prostup k Vltavě, tím napojíme břeh ve směru do centra a vytvoříme zde náplavku, která bude ovšem v úplně jiném stylu, než na který jsme zvyklí,“ říká architekt Stanislav Fiala.

Změní se územní plán?

Jenže když developer pozemky kupoval, byly a stále ještě jsou vedeny jako území určené pro sport, aby zde mohl vyrůst zmiňovaný projekt, je nutná změna územního plánu. Tato změna by se měla projednávat 7. června v Centru architektury a městského plánování (CAMP) na veřejném zasedání. Část občanů Prahy 5, kteří s výstavbou nesouhlasí, sepsala petici, a chystají se na zasedání dorazit.

„Na Smíchově vzniká mnoho nových developerských projektů a počet obyvatel této čtvrti se v následujících letech zvýší přibližně o třetinu, tedy cca 10 000 lidí. To nejen enormně zvedne poptávku po sportovních a rekreačních plochách v blízkém okolí, ale také významně zkomplikuje stav už nyní kapacitně přetížené veřejné i individuální dopravy,“ říká Viktor Veselý ze spolku Za lepší Smíchov.

„V předmětné lokalitě proto v žádném případě není důvodné obětovat prostor určený pro sport a rekreaci komerční zástavbě. Toto místo je unikátní svou polohou a je to poslední větší plocha v okolí určená pro sport. Žádné případné kompenzace od investora takovéto sportovní centrum v blízkém okolí nemohou nahradit.,“ dodává Veselý.

Erpet zřejmě půjde k zemi

Jenže šanci na úspěch má spolek relativně malý. Developer už před časem deklaroval, že do areálu nechce investovat žádné peníze, a pokud by se změna územního plánu dále zdržovala, je ochoten pozemky prodat. „Jiné developerské společnosti nabízejí za pozemky více než miliardu korun, pokud změna neprojde, pozemky prodáme. Pokud ale jiná společnost investuje takové peníze, bude tlak na zástavbu ještě větší,“ uvedl před časem ředitel společnosti Sebre Jan Fidler.

Začátkem května se navíc v Erpetu konal festival 4+4 dny v pohybu, který má za cíl oživovat opuštěné objekty pražské architektury divadlem, výstavami a dalšími performacemi. Podle informací ČTK byl festival poslední možností se do areálu podívat, následovat by měla demolice.

Video
Video se připravuje ...

Už jste si někdy v ulicích všimli prampouchu? Videohub

 

Fotogalerie
12 fotografií