Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Štvanická lávka nebo nové tramvajové tratě: Na co dalšího se mohou Pražané v novém roce těšit?

/
  • Štvanická lávka
    2. ledna 2023 ● 18:17

    Pražané se v novém roce dočkají dokončení či zahájení hned několika zásadních projektů. Už brzy se například projdou po Štvanické lávce, svezou se po nových tramvajových tratích nebo vlakem na nové Masarykovo nádraží, naopak ale ubyde jedna z klíčových stanic metra. Co dalšího přinese Praze rok 2023? 

  • 1.

    Štvanická lávka

    Vizualizace nové lávky propojující Holešovice a Rohanský ostrov.
    Autor: Janek Srnka

    Jednou z největších staveb, které se letos Pražané dočkají, je Štvanická lávka. Spojí Holešovice a Karlín, přístupná bude také z ostrova Štvanice. Její dokončení je naplánováno na začátek tohoto roku, v současné chvíli lávka z větší části již stojí a k holešovickému břehu ji chybí jen pár metrů. Společně s ní bude také dokončena rekonstrukce Bubenského nábřeží. Lávka a na ní navazující projekty mají za cíl zjednodušit pohyb po městě všem pěším, rodičům s kočárky, anebo také cyklistům. Náklady na výstavbu lávky činí zhruba 300 milionů Kč.

  • 2.

    Nové tramvajové tratě

    Vypadá takto budoucnost zelených tramvajových tratí v Praze? Místo travnatých povrchu by tramvaje mohly jezdit přes polochy vysázené rozchodníky.
    Autor: David Zima
    V novém roce se pražané mohou těšit také na spuštění několika nových tramvajových tratí. Tramvaje nově budou jezdit mezi Divokou Šárkou a Dědinou, délka nového úseku bude 2,3 Km, kde přibude pět nových zastávek. Cestující se také dočkají zprovoznění úseku z Modřan do Libuše a na druhé straně řeky zase do provozu vejde trať ze Sídl. Barrandov – Holyně – Slivenec. Spuštění těchto tratí se očekává na druhou polovinu roku 2023, přičemž jako první se svezou cestující mezi Modřany a Libuší.

  • 3.

    Rekonstrukce stanice metra Jiřího z Poděbrad

    Stanice metra Jiřího z Poděbrad.
    Autor: ČTK / CTK / Šimánek Vít
    Dočasně se naopak ale zhorší podmínky cestujících na lince metra A, od poloviny ledna totiž nebude v provozu zastávka Jiřího z Poděbrad, která bude uzavřená na deset měsíců, kvůli plánované výměně eskalátorů, vlaky skrze stanici budou pouze projíždět. Ve stanici také pokračuje stavba bezbariérového přístupu, dělníkům zbývá propojit přestupní chodbu se samotnou stanicí. Kvůli stavbě bude nutné také uzavřít některé úseky chodníků ve Vinohradské a Slavíkově ulici, dočasně se také bude muset přesunout zastávka autobusové linky 101.

  • 4.

    Masarykovo Nádraží

    Pohled od nádraží
    Autor: Zahy Hadid/ Penta
    V letošním roce budou také zahájeny stavební další práce na rekonstrukci Masarykova nádraží, které projde přestavbou v takto velkém rozsahu po téměř sto letech a zásadně ovlivní podobu celého okolí. Výrazně se promění ulice Na Florenci, kde už v současné chvíli rostou dva bloky budov podle návrhu světoznámé architektky britského původu Zahy Hadid. Na letošní rok je naplánována fáze projektu, při které dojde k vybudování platformy nad kolejištěm Masarykova nádraží, díky ní bude pro pěší snadnější přístup mezi Žižkovem, Florencí a Starým městem.

  • 5.

    Trolejbusová linka na letiště

    Pražský dopravní podnik (DPP) nasadí od 15. srpna na lince číslo 58 mezi Palmovkou a Letňany nový trolejbus Škoda 24 Tr Irisbus
    Autor: Dopravní podnik hl. m. Prahy/Ondřej Volf
    Další dopravní stavbou, která bude v letošním roce zahájena, je výstavba infrastruktury pro trolejbusy které nahradí autobusy na lince 119. Z nádraží Veleslavín pojedou trolejbusy na Letiště Václava Havla asi polovinu cesty napojené trolejemi do sítě a zbytek cesty pak pojedou obří trolejbusy Škoda Solaris 24m na baterie. Jeden trolejbus přepraví až 179 cestujících, je plně klimatizovaný a bezbariérově přístupný. První cestující by se mohli svézt už začátkem roku 2024. Stavba trati vyjde dopravní podnik na 354 milionů.

  • 6.

    Smíchov City

    Návrh nové čtvrti Smíchov City od studia A69 - architekti
    Autor: Sekyra Group
    V roce 2023 se také nastěhují první obyvatelé do nových bytů, které postupně vznikají v rámci projektu Smíchov City. Praha se tak definitivně loučí s jedním z největších brownfieldů, který se proměňuje v moderní pokrokovou čtvrť. Nová výstavba se rozkládá na více než 400 tisících metrech čtverečních a v nových bytových a administrativních budovách by podle odhadů po dokončení mohlo bydlet a pracovat více než 12 tisíc lidí. Nově vzniklé ulice ponesou jména významných českých žen jako například více než kilometrová třída Madeleine Albrightové.

    Fotogalerie
    16 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy