Přemostění usnadní pěším a cyklistům cestu na ostrov Štvanice a bude dalším propojením mezi městskými částmi, které od roku 2015 v létě zajišťuje také přívoz HolKa. „Betonovat se bude ve čtvrtek v noci speciální technikou ze břehu. Domíchávač bude na břehu na Štvanici a pumpou se bude beton dopravovat do pilíře. Hotovo by mělo být v pátek v 6:00," řekl Scheinherr.

Na stavbě jsou nyní hotovy skruže, tj. provizorní nosná konstrukce mezi Karlínem a Štavnickým ostrovem, na které postupně budou usazovány segmenty nové lávky. Skruže se poté odstraní. V korytě byla dokončena betonáž základů pilířů. Mezitím se betonují prefabrikované segmenty lávky, které budou následně převezeny do Prahy.

Architekt Petr Tej novinářům ve středu řekl, že stavba lávky má zpoždění. Podle Scheinherra tomu tak v květnu bylo, avšak skluz se již podařilo dohnat. Stavební firma podle něj vytvořila další formu na odlévání zmíněných segmentů lávky a práce se tím zrychlily. „Lávku jsme začali stavět v lednu a termín dokončení je 14 měsíců, což vychází na únor 2023 a tento termín bude dodržen. Tříměsíční zdržení jsme měli v květnu, ale nyní je už v podstatě smazané," řekl Scheinherr.

Při stavbě lávky dělníci narazili v řece na jiné podloží, než které očekávali. „Ale to nemá vliv na dokončení samotné stavby. Hrubá stavba by měla být hotova v září a finální termín stavby není ohrožen," dodal náměstek.

Společně s Prahou 8 nyní magistrát rovněž připravuje rekonstrukci cyklostezky na karlínském břehu. Stezka pro pěší a cyklisty bude mít oproti současné době nový asfaltový povrch a bude rozšířena.

Na holešovickém břehu Vltavy bude nástup na lávku na Bubenském nábřeží před branou do Pražské tržnice. V Karlíně na Rohanském nábřeží vyústí na cyklostezku vedoucí po protipovodňové bariéře. Lávka překlene 38 metrů mezi Karlínem a Štvanicí a 149 metrů mezi Štvanicí a Holešovicemi.

Lidé se mohou pěšky z Karlína do Holešovic dostat v současné době pouze přes frekventovaný Hlávkův most, nebo oklikou přes Rohanský ostrov a Libeňský most. Využít mohou také přívoz. Na Štvanici se pak dostanou pouze z Hlávkova mostu či přívozem. Lávka bude také spojnicí pro cyklisty, když propojí páteřní cyklostezky vedoucí podél Vltavy na obou březích.

Praha v roce 2020 otevřela novou lávku z Císařského ostrova do Troje. Původní se zřítila na konci roku 2017. S mosty má ale Praha problém dlouhodobě. Ve špatném stavu je Libeňský nebo Hlávkův most a opravy vyžaduje také Palackého most. Technická správa komunikací nyní opravuje vytížený Barrandovský most.

Fotogalerie
10 fotografií