Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rusko vlastní v Bubenči bývalou školu: Radnice chce budovu pro ukrajinské děti, plánuje omezení vlastnického práva

Praha 6 chce budovu bývalé střední školy pro ukrajinské děti.
Praha 6 chce budovu bývalé střední školy pro ukrajinské děti.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
23. března 2022
16:00

Vedení Prahy 6 chce omezit vlastnické právo Ruska k budově bývalé střední školy v Bubenči. Dnes o tom rozhodli radní šesté městské části. Radnice chce objekt využít k výuce ukrajinských dětí, které kvůli ruské invazi musely opustit zemi, řekl mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich. Škola je nyní po diplomatické roztržce Česka a Ruska kvůli kauze Vrbětice nevyužívaná.

„Je naší povinností postarat se o ukrajinské rodiny s dětmi, které z jejich země vyhnal ruský válečný teror. Hledáme prostory, kde bychom dětem z Ukrajiny poskytli péči a vzdělání, přičemž právě Rusko v naší městské části vlastní budovu, která nyní nemá využití. Dříve ale fungovala jako škola, je pro tento účel zkolaudována a plně vybavena," uvedl starosta Prahy 6 a poslanec Ondřej Kolář (TOP 09).

Dopis velvyslanci

Starosta už dříve dopisem vyzval ruského velvyslance v ČR Alexandra Zmejevského, aby poskytl prostory pro výuku Ukrajinců. Za situace, kdy by Rusko odmítlo objekt uvolnit, je podle Koláře potřeba zahájit vyvlastňovací řízení.

Ministerstvo zahraničí už ale minulý týden upozornilo na to, že po jakýchkoli aktivních krocích vůči ruskému majetku v České republice by nepochybně následovaly reciproční kroky vůči českému majetku na území Ruska. Budova patří Ruské federaci, musela by teda být nejdříve ochotna o vrácení dobrovolně jednat.

Rada městské části Praha 6 dnes na svém mimořádném zasedání schválila záměr omezit vlastnické právo Ruska k prostorám školy při ambasádě a následné svěření objektu do majetku Prahy 6. O součinnost v této věci požádali radní Prahy 6 pražský magistrát a českou vládu. Záměr by podle Hannicha měl být tématem zasedání pražského zastupitelstva.

Základní a mateřské školy v Praze 6 jsou podle radní Marie Kubíkové (ODS) nyní naplněné z přibližně 95 procent. Radnice zřizuje 15 základních a 33 mateřských škol. „Budovu bývalé ruské školy tak nutně potřebujeme, abychom mohli pečovat o děti z Ukrajiny, které k nám spolu s rodiči utekly před válkou," uvedla Kubíková, v jejíž gesci je školství v šesté pražské městské části.

Škola je nyní nevyužívaná. Vyučující, kteří v ní působili, museli zemi opustit po diplomatické roztržce mezi ČR a Ruskem, která byla vyústěním zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Rusko bylo opakovaně upozorněno na to, aby převedlo fungování školy do režimu takzvané zahraniční školy na území ČR.

V srpnu české ministerstvo zahraničí ruské ambasádě v Praze vytklo, že neučinila nic pro to, aby střední škola při velvyslanectví mohla řádně fungovat i v nadcházejícím školním roce. Proti tomu se následně velvyslanectví ostře ohradilo. Za důvod uzavření školy tehdy označila "nepřátelské jednání českého ministerstva zahraničí, které v rámci jednostranného rozhodnutí omezit počet zaměstnanců ambasády zrušilo akreditaci jejím učitelům".

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa