Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Stupňující agrese Ruska: Jak bude Česko reagovat? Ruský velvyslanec v ČR musí na kobereček

Aktualizováno -
22. února 2022
15:40
Autor: ČTK - 
22. února 2022
13:57

Kvůli situaci na Ukrajině dnes odpoledne po dvou dnech opět zasedal krizový štáb ministerstva zahraničí. Ministr Jan Lipavský (Piráti) se připojil na dálku z Paříže, kde se dnes účastní ministerského fóra k Indo-Pacifiku. ČTK to sdělila mluvčí úřadu Lenka Do. V platnosti zůstává varování ministerstva zahraničí pro české občany, aby na Ukrajinu nejezdili, případně v zemi nesetrvávali. Ruský velvyslanec byl na zítra předvolán na ministerstvo.

Ruský velvyslanec v ČR Alexandr Zmejevskij má podle náměstka ministra zahraničí Martina Dvořáka podat ve středu dopoledne vysvětlení, je předvolán k náměstkovi. Krizový štáb MZV se shodl, že ruské kroky jsou bezprecedentní agresí vůči nezávislému státu, na kterou musí přijít tvrdá a jednotná odpověď.

Ministerstvo zahraničí zatím oproti nedělnímu rozhodnutí nezvýší míru varování pro občany v souvislosti s cestami na Ukrajinu, řekl náměstek Dvořák.

Fungování velvyslanectví v Kyjevě

Na českém velvyslanectví v Kyjevě zůstalo 22 pracovníků, na generálním konzulátu ve Lvově je aktuálně 36 lidí, byl posílen o čtyři osoby. Tři konzulární pracovníci se přesunuli ze zastupitelského úřadu v ukrajinském hlavním městě, jedna osoba z ústředí. Serveru iROZHLAS.cz dnes Do řekla, že Česko nemá v plánu ambasádu uzavřít.

Velvyslanectví v Kyjevě bude nadále fungovat, bude však nutné omezit nabírání víz, upřesnil po jednání krizového štábu Dvořák. Do konce týdne se počet pracovníků sníží asi o další tři.

Systém Drozd, který využívají české zastupitelské úřady například k informování turistů o mimořádných událostech, jako jsou přírodní katastrofy či teroristické útoky, nyní eviduje 128 českých občanů na Ukrajině. Na zastupitelské úřady se neobrátil nikdo s žádostí o pomoc mimo standardní záležitosti, sdělila na dotaz ČTK Aneta Kovářová z odboru komunikace resortu. Ministerstvo zahraničí podle ní neregistruje zvýšené počty žadatelů o víza.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí oznámil, že je nezbytné uznat nezávislost „lidových republik“ vyhlášených v roce 2014 proruskými separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny. Televize vzápětí ukázala, jak šéf Kremlu podepisuje s vůdci Doněcké a Luhanské lidové republiky dekrety, které mají podle pozorovatelů Rusku posloužit jako právní základ pro vyslání vojáků do Donbasu.

České ministerstvo zahraničí rozhodnutí Ruska odsoudilo v prohlášení na svém webu. Uznání oblastí ovládaných povstalci je podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) porušením mezinárodního práva. Rozhodnutí odsoudili i další představitelé české vlády i například opoziční hnutí ANO.

Video  Čechy varoval ministr Lipavský: Pozor na ruské hry a dezinformace! A na Ukrajinu necestujte  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Uživatel_5323235 ( 12. dubna 2022 09:30 )

To je dobře že jde na kobereček cucák kterej žije na psí knížku on dobře Zeman věděl proč ho nechtel za to muže Fiala neco Zemanovi slíb a nesplnil ted by ho Zeman mněl odvolat než udělá víc škodi já bych ho oslala na ukrajinu a dala bych mu plembak ad jde bojova ten by S,,l bobky nevím proč se nestará toho kvíčalu a nemislí na to že muře bejt bez táty Co je to za človeka a jaka byla vychova rodiču no karma je Z,

Uživatel_5323235 ( 12. dubna 2022 09:29 )

Uživatel_5323235 ( 12. dubna 2022 09:28 )

To je dobře že jde na kobereček cucák kterej žije na psí knížku on dobře Zeman věděl proč ho nechtel za to muže Fiala neco Zemanovi slíb a nesplnil ted by ho Zeman mněl odvolat než udělá víc škodi já bych ho oslala na ukrajinu a dala bych mu plembak ad jde bojova ten by S,,l bobky nevím proč se nestará toho kvíčalu a nemislí na to že muře bejt bez táty Co je to za človeka a jaka byla vychova rodiču no karma je Z,,,

hubaucpanakoblihou ( 23. února 2022 21:31 )

Jseš tady debilem jen tak sám za sebe, nebo jseš za to placený?

sarina ( 23. února 2022 06:50 )

Černochové a tomu cucákovi se směje kde kdo to lepení NEPOMOHLO. Celá slepená je k smíchu jeden vedle druhého!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa