Loni v létě se ještě předchozí vedení Prahy 5 pochlubilo veřejnosti, že vybralo vítězný návrh na stavbu nového pavilonu v parku Sacre Coeur, který je jen pár kroků od rušného Anděla. Tehdejší místostarosta Prahy 5 s gescí v oblasti kultury Lukáš Herold (ODS) tvrdil, že pavilon bude sloužit jak široké veřejnosti, tak i pro svatební obřady.

Projekt je z dílny Ing. Arch. Daniela Piechua na podkladě návrhu Denisa Strmiskova Studio. „Pevně věřím, že pavilon, který je rovněž určen ke svatebním obřadům si oblíbí mnoho párů, které svůj šťastný den budou chtít prožít právě zde, nejen kvůli nadčasovému designu altánku, ale také kvůli kouzelným pohledům na panorama Prahy. V místě, kde okolní příroda a celková atmosféra parku umožní pořízení romantických fotografií z jejich slavnostního okamžiku,“ říkal před rokem místostarosta.

Z projektu místní radost příliš neměli. Přišlo jim to jako plýtvání penězi, zvláště když pětku trápí řada závažnějších problémů. Ale tehdejší vedení radnice projekt přesto prosadilo a loni v létě začala stavba, hotovo mělo být na podzim, ale ani po roce se zde žádné svatby nekonají a o romantických fotkách nemůže být ani řeč. A místním začíná docházet trpělivost.

Místním dochází trpělivost

„Mohu se zeptat, z jakého důvodu se zastavila výstavba altánu v parku Sacre Coeur a jaký je další plán? Původně to mělo být hotovo v říjnu, ale na webu Prahy 5 se k tomu nedají dohledat aktuální informace,“ napsala v jedné ze sousedských facebookových skupin Tereza N. „Čtete mi myšlenky. Rozestavěli to, omezili občanům přístup na většinu zelené plochy a teď to tam stoji-nedodělané!“ Přidala se Šárka W.

A jaký je důvod? „Stavba altánu byla přerušena ze dvou důvodů. Prvním bylo poměrně dlouhé ladění podoby přístupové cesty, tak aby byla v souladu s požadavky odboru památkové péče magistrátu a zároveň v přijatelných nákladech pro městskou část. Druhým důvodem je skutečnost, že dosavadní změny a vícepráce v projektu přesáhly režim veřejné zakázky malého rozsahu, ve kterém byla zakázka na dodavatele původně vysoutěžena,“ vysvětluje místostarosta Radek Janoušek (Praha Sobě).

Projekt byl původně vysoutěžen za cenu 4,5 milionu korun, následně bylo uzavřeno několik dodatků, čímž však zakázka přesáhla limit 6 milionů a tedy i režim zakázky malého rozsahu. „Výběrové řízení, které momentálně probíhá je v režimu jednacího řízení bez uveřejnění. Bylo zvoleno kvůli zachování záruk za dílo na základě doporučení právníků. Předběžně to vypadá, že dokončení celé akce bude až na podzim,“ pokračuje Janoušek.

„Abych byl upřímný, tak z tohoto projektu dvakrát radost nemám. Jeho umístění vzbudilo dost nevole u veřejnosti a také si myslím, že máme na Praze 5 řadu palčivějších záměrů, kterým by bylo vhodnější dát přednost. Nicméně projekt jsme jako nové vedení radnice převzali už rozestavěný, takže jediným logickým řešením, je podle mého názoru, udělat maximum pro to, aby byl dokončen a následně co nejlépe sloužil svému účelu,“ uzavírá místostarosta.

Video
Video se připravuje ...

Architekt Pleskot o změnách na Hradě: Jak se otevře lidem? A zátarasy jako „absolutní šlápnutí vedle“ Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
9 fotografií