Architektonickou soutěž na proměnu vyhrál návrh od architektů Miroslava Cikána a Pavly Melkové z ateliéru MCA. Prostor nazývaný také park U Hradeb se nachází podél Horské ulice v těsné blízkosti zahrady Ztracenka, Bastionu XXXI a parku Folimanka.

Inflace

„Značné navýšení cen veškerých služeb a materiálů a stále rostoucí inflace by měly zásadní dopad na výslednou cenu navazující investiční části projektu. Navrhovaná úprava, která vyšla z architektonické soutěže by vzhledem k finanční náročnosti absolutně neodpovídala původnímu očekávání radnice. A proto v ní nebudeme pokračovat,“ uvedl místostarosta Prahy 2 Jan Kolář (ANO).

Kuželna se demolovat nebude

Při úpravě prostoru počítal projekt se zbouráním historické Kuželny, která je ve velice špatném technickém a stavebním stavu. „Vyžádali jsme si posudek stavu z pohledu statiky a dodržování stavebních norem. Přestože jsme z ekonomických důvodů od celkové revitalizace parku U Hradeb ustoupili, budeme hledat náhradní řešení pro tuto lokalitu,“ sdělil místostarosta Jan Korseska (ODS).

Proti demolici Kuželny v minulosti protestovali místní. V roce 2022 za její zachování vznikla petice. „Budova funkci letní restaurace po rekonstrukci bez potíží splní a přidaná hodnota v podobě kuželkářského sportu je nenahraditelná,“ sdělil loni Blesku Jiří Fiedler z iniciativy Za Kuželnu.

„Přejeme si, aby území i nadále poskytovalo rekreačně-sportovní využití a aby sloužilo co nejširší skupině občanů Dvojky,uvádí Korseska. Podle něho by území ideálně mohlo doplnit volnočasový areál pod Nuselským mostem, který vznikl loni.

Cesty, lavičky a zídky

Na území byly podle projektu naplánovány nové kamenné cesty, dřevěné lavičky a rovněž zídky, které měly prostor terasovitě rozdělit a na které by bylo možné se posadit. Pro děti bylo zamýšleno hřiště a vzniknout mělo občerstvení. Návrh počítal také s efektivním hospodařením s dešťovou vodou.

Druhá městská část v minulosti nechala opravit například sousední zahradu Ztracenka. Na původně téměř neprostupném území vznikly nové mlatové chodníčky, byly vysázeny nové stromy a instalováno osvětlení. Opraven byl také nedaleký bastion. Na Folimance vznikl pod Nuselským mostem nový volnočasový areál.

Fotogalerie
24 fotografií