Do nejvyššího patra paneláku v ostravské ulici Jana Škody se nastěhovala rodina s malými dětmi v lednu a prakticky okamžitě nastaly problémy... „Od první chvíle si sousedka stěžovala, že ty naše děti moc křičí, skáčou a dupou,“ říká Radek Trnečka. Spolu s partnerkou Martinou uznává, že jsou jejich děti ještě malé, hrají si a dovádějí. „A to je pro paní sousedku nepřijatelné. Začala nám nadávat, terorizuje nás a udává,“ popisuje Trnečka.

Na rodinu poslala sousedka opakované udání na „sociálku“ i na městskou část Ostrava-Jih, která jim byt pronajala. „Její zjevnou snahou je nás připravit o děti a také o pronájem, který tady máme jen na rok,“ krčí rameny Trnečka. Na sousedku, se kterou se po dobrém nedohodne, dal stížnost na úřad, který jim byty pronajímá.

Uráží a nadávají

Naopak Margita Davidová žijící v bytě přímo pod nimi se cítí šikanovaná. „Od prvního dne dělají kravál, a když se ozvu, sprostě mi nadávají, vulgárně mě urážejí, a to já si nenechám líbit,“ řekla Blesku. „Celou noc jsou hluční a sprostí, řvou na mě: ty p…o stará! Každý den ráno v půl šesté máme budíček, ta ženská začne hned po probuzení na ta děcka řvát. Hudbu pouštějí, děcka skáčou,“ stěžuje si Davidová.

Jak říká, coby pěstounka má v péči hocha (13), jenž se údajně kvůli sousedům nemůže pořádně učit. „Já si nic nenechám od takových lidí líbit, co tu urážejí slušné lidi. Myslela jsem, že se zklidní, až se u nás v domě zabydlí, ale nic,“ pokračuje. Sama je autorkou „stížnosti na opakované nevhodné chování a neschopnost klidného soužití“, jak uvádí dokument, který jí podepsalo osm dalších partají z domu. „Bydlím tu od doby, co tento barák postavili v roce 1989, ale to je poprvé, co tady něco takového musím řešit. Nenechám to ale tak!“ vzkazuje rodině, která bydlí ve čtyřpokojovém bytě nad ní.

Případ už řeší i radnice

Případem se právě zabývá Úřad městského obvodu Ostrava-Jih a je otázkou, na kterou stranu sousedské pře se nakonec přikloní. Jisté je zatím jen to, že děti a rodiče z nejvyššího patra se se seniorkou, která je obyvatelkou bytu pod nimi, po dobrém nedohodnou.

„Stížnosti jsme postupně obdrželi od obou stran a vyhrocená situace nikoho netěší. V současnosti probíhají příslušná šetření ze strany bytového odboru. Ke spokojenému soužití v městských domech, kde žijí lidé více generací, je vždy zapotřebí nejen dodržování podnájemních podmínek, ale také vzájemná lidská ohleduplnost. Případná opatření budou v případě potřeby učiněna na základě výsledků šetření,“ vzkázala Gabriela Gödelová, vedoucí odboru kultury a vztahů s veřejností a mluvčí Úřadu městského obvodu Ostrava-Jih.

Ombudsman Blesku: V ruce musíte mít důkazy!

Jak mají manželé postupovat, pokud neporušují pravidla a chovají se slušně? „Pokud se obvinění sousedky nezakládá na pravdě, tak se manželé nemají čeho bát. Ve věci v tuto chvíli podle všeho neběží žádné správní ani soudní řízení, tak se vlastně moc není proti čemu konkrétně bránit. Sousedka tvrdí, že předpisy a přiměřené poměry manželé v domě porušují, manželé tvrdí, že nikoliv,“ odpovídá Ombudsman Blesku Mgr. Roman Moussawi.

„Samozřejmě je namístě, aby manželé již v tuto chvíli aktivně komunikovali s pronajímatelem, sdělili mu, že jde o osobní nevraživost, nikoliv skutečný problém, a odmítli veškerá obvinění. Nadto mohou samozřejmě sami zajistit prohlášení okolních sousedů o tom, že se uvedená obvinění nezakládají na pravdě,“ přidává radu Moussawi.

Rady Ombudsmana pro klid v domě

1) Obvinění z týrání

„To je věc, která se vůbec netýká sousedských vztahů. Příslušné orgány (v zájmu ochrany zdraví a výchovy dětí) věc prošetří, a pokud nic nezjistí, tak tím celá věc skončí. Asi je namístě sociálku upozornit na to, že se jedná o snahu tímto neobvyklým způsobem řešit sousedský spor. Každopádně platí, že sociálku to, zda rušíte svou sousedku, opravdu nebude zajímat. Budou se jednoduše zajímat jen o to, zda je o děti řádně postaráno.“

2) Dělání hluku

„Pokud sousedka tvrdí, že dělají manželé s dětmi nadměrný hluk, tak by uvedené měla i prokázat. Každopádně skutečnost, že rodina s dětmi je hlučná, případně děti skáčou a dupou, tak je považována i v soudní praxi za obvyklou. Aby tedy vůbec někdo byl ochoten se věcí zabývat, tak by muselo jít opravdu o nadměrný hluk, který je nepřiměřený poměrům.“

3) Rušení nočního klidu

„Na rovinu si moc neumím představit, jak může rodina, která podle sousedky má budíček už v půl šesté ráno, s dětmi ve věku 1 rok a 3 roky v noci ještě rušit noční klid. Pokud by však manželé skutečně dělali po 10. hodině hluk, tak by se jednalo o rušení nočního klidu a dalo by se předpokládat, že toto porušení povinností zachovat v noci klid s nimi bude pronajímatel řešit a přikloní se na stranu sousedky.“

4) Slovní napadání

„Co se týče případných vulgárních urážek, tak pokud manželé skutečně takto uráželi sousedku, tak by se mohlo jednat o přestupek proti občanskému soužití. Nicméně by taková urážka nebo jiné vulgární chování muselo být manželům prokázáno. Uvedené by pak bylo předmětem správního řízení, kde by se manželé mohli proti takovému obvinění bránit jako při jakémkoliv jiném podezření ze spáchání přestupku.“

Potřebujete OMBUDSMANA BLESKU?

NAPIŠTE NÁM SVÉ PŘÍBĚHY

Na adresu redakce: Blesk OMBUDSMAN, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, nebo na e-mailovou adresu: ombudsman@cncenter.cz Nezapomeňte připsat také svoje telefonní číslo.

Podmínkou je zveřejnění vašeho příběhu v deníku Blesk a reportáže na Blesk.cz!

Prosíme čtenáře, aby nám nezasílali originály dokumentů – vzhledem k množství je nemůžeme vracet. Upozorňujeme na to, že jednotlivé příběhy redakce sama vybírá dle uvážení.

Video
Video se připravuje ...

Smečka psů, z nichž většina je na volno, jsou postrachem okolí hlavně při venčení. FB: V. Klimentová, T. Bedlivá

Fotogalerie
7 fotografií