Před 8 lety se paní Umlaufová rozhodla, že si pořídí zahrádku. Užívala si ji, radovala se z pěstování květin i zeleniny a relaxovala… Než si vedlejší »zelený plácek« v zahrádkářské kolonii koupil pan Mynařík a pak na něj v dubnu loňského roku postavil mobilhouse, který střežila navíc parta trpaslíků a antické sochy…

Místo relaxu skanzen

Jelikož byla paní Věra z celé situace nešťastná a chtěla zpět výhled do zeleně, rozhodla se požádat o pomoc Ombudsmana Blesku. „Měla jsem to tady na relax, a teď tu koukám na dlouhý mobilhouse. Podle místního územního plánu můžeme na zahrádce zastavět 25 metrů čtverečních, a soused zabírá již takových 60 metrů čtverečních. Dříve tady byly stromy, keře a oni to vše dali pryč. A pak to dozdobí těma trpaslíkama, co tam mají. Mám pocit, že z toho spíš udělali skanzen než zahrádku,“ tvrdila minulý rok, když za ní Blesk dorazil.

To, co si paní Umlaufová myslela, nakonec potvrdila i Ombudsmanka Blesku JUDr. Jaroslava Šafránková. „Pokud jde o mobilhouse, tak v poslední době se stal tak rozšířeným, že kvůli tomu došlo i k novelizaci stavebního zákona, který uvádí, že za stavbu se považuje i výrobek plnící funkci stavby. Z tohoto úhlu pohledu tedy mobilhouse stavbou je a jeho umístění na jakýkoliv pozemek se řídí jasnými pravidly,“ upozorňovala Šafránková s tím, že stavební úřad tedy mobilhouse považuje za stavbu, a proto je možné ho umístit na pozemek teprve až poté, co stavební úřad udělí územní souhlas!

A je pryč!

Krátce poté, co vyšel o trápení paní Umlaufové článek v novinách, mobilní domek zmizel. „Trvalo to asi měsíc. Mobilhouse odvezli na podzim. Jsem moc ráda, že jsem se obrátila na odborníky z Ombudsmana Blesku, kteří mi pomohli,“ říká nyní paní Umlaufová. „Jen mě napadají myšlenky, co se tu bude dít dále. Usilují o to, aby si tam natáhli elektřinu. Já proti tomu nic nemám, ale bojím se, aby tam nevyrostla třeba nějaká vysoká stavba,“ uvažuje.

Ombudsmanka Blesku: Odpovědi hledejte v územním plánu

Co si lidé mohou a nemohou postavit na zahrádku, která se nachází v zahrádkářské kolonii? Jaká jsou pravidla a podmínky? „V prvé řadě je třeba se podívat do územního plánu příslušné obce, ve kterém bývají různá omezení a požadavky na využívání pozemků v určité lokalitě (v našem případě v zahrádkářské kolonii) a na stavby, které lze do této lokality případně umístit,“ říká Ombudsmanka Blesku a advokátka JUDr. Jaroslava Šafránková a rovnou pokračuje:

„Další podmínky a omezení pak mohou vyplývat s ohledem na povahu zamýšlené stavby z celé řady dalších veřejnoprávních předpisů. V této souvislosti nelze zapomínat ani na stavební zákon, který stanoví, v jakých případech je třeba nejprve získat souhlas s umístěním stavby či stavební povolení nebo ohlášení a v jakých případech to není nutné.

Byla to právě Ombudsmanka Blesku JUDr. Jaroslava Šafránková, která se minulý rok snažila pomoci paní Věře v její složité situaci… „Jsem velice ráda, že se soused paní Umlaufové nakonec umoudřil a svůj mobilní domek si ze zahrady odvezl, takže se paní Umloufová může znovu těšit ze své zahrádky. Paní Umloufové přeji, aby tímto její potíže se sousedem jednou provždy skončily, a těší mě, že jsem – já svojí radou a deník Blesk – mohli k tomuto výsledku přispět,“ vzkázala na závěr Šafránková.

 

Video
Video se připravuje ...

Obojživelný tiny house, který vynalezl Čech! Videohub

Fotogalerie
11 fotografií