Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Soused mi »bafá« na slepice! Co radíte? Nejzajímavější odpovědi Ombudsmanů Blesku

  • Autor: Tereza Hodáliková,Radka Růžičková - 
    27. 4. 2023
    05:00

    Zoufalí dlužníci, rozhádané rodiny, krize v manželství – čtenáři Blesku se včera svěřovali se svými těžkými životními situacemi Ombudsmanům Blesku, notářce i prezidentovi exekutorské komory. Kromě velké dávky soucitu a pochopení dostali i cenné rady od profesionálů. Mezi převážně smutnými příběhy ale občas zazněly i dotazy, které právníky pobavily…

  • 1.Exekuce

    Odpovídal: Mgr. Jan Mlynarčík

    Jsem bez příjmu a mám exekuci. Bydlím ve společné domácnosti s přítelem, který vydělává. Může exekutor sáhnout na jeho plat?

    Exekuce se vztahuje vždy k povinnému – tedy dlužníkovi. Mzdu vašeho přítele exekutor postihnout nemůže. Soudní exekutor však může provést tzv. mobiliární exekuci ve vaší společné domácnosti a případně zabavit movité věci, které se v ní nacházejí.

    Jde nějak zjistit, zda má člověk exekuce, případně kde a kolik? Chtěla bych vše zaplatit, ale netuším komu a kolik.

    Nejspolehlivějším zdrojem je Centrální evidence exekucí, kterou provozuje přímo Exekutorská komora ČR. Jednoduchý výpis si pořídíte na jakékoli pobočce České pošty s Czechpointem, pokud je třeba podrobný výpis – stačí se zastavit v úředních hodinách v sídle Komory v Praze nebo na pobočce v Brně.

    Na výplatní pásce se mi objevila položku »exekuce« a byly mi strženy 2000 korun. Nikdy jsem nikde neměla dluh, je možné, že došlo k nedorozumění?

    Exekuci nařizuje soud na návrh oprávněného (věřitele), a to na základě vykonatelného exekučního titulu (nejčastěji rozhodnutí soudu). Nejprve bude vhodné obrátit se na zaměstnavatele, aby sdělil, ve prospěch jaké exekuce a na základě jakého exekučního příkazu jsou srážky prováděny.

    Tuto informaci lze získat i pořízením výpisu z Centrální evidence exekucí, a to na kterékoli pobočce pošty s CzechPOINTem. V této evidenci ale nejsou zapsány daňové či správní exekuce, ani soudní výkony rozhodnutí, které se do žádného centralizovaného rejstříku nezapisují. Pokud se jedná o omyl (jakkoli nepravděpodobný), je třeba komunikovat s dotčeným exekučním orgánem.

  • 2.Sousedské spory 

    Odpovídal: Mgr. Roman Moussawi

    Náš soused má zvláštního koníčka. Každý den nám děsí naše slepice. Tleská na ně, bafá. Agresivní není, ale nelíbí se mi to a rád bych to ukončil. S ním ale není řeč a jen se mi vždy vysměje.

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.