Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

400 tisíc Čechů nemá v exekuci co dělat. Proč neplatí pravidlo jeden dlužník - jeden exekutor?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
24. března 2023
05:50

77 % dlužníků má mnohočetné exekuce a 150 000 lidí má dokonce 10 a více exekucí, které mají na starosti různí exekutoři. Navíc se může velmi často stát, že dluh v Brně řeší někdo z Jablonce, což se samozřejmě promítá do navýšení nákladů, které si daný exekutor účtuje. O problémech v systému vymáhání dluhů diskutovali ve čtvrtečním Epicentru prezident Exekutorské komory Jan Mlynarčík a odborný poradce seriálu České televize „V exekuci“ a zakladatel Institutu prevence a řešení předlužení, Radek Hábl.

Autor Mapy exekucí a expert na dluhovou problematiku Radek Hábl v tom, co je potřeba napravit jasno: „Nejdůležitější je pravidlo jeden dlužník, jeden exekutor a odstranění té vazby, věřitel -exekutor, protože v tu chvíli zlevníme celé exekuční řízení.“

Hábl argumentuje tím, že v tuto chvíli, když se podíváme na odměnu exekutora, která je 5 500 plus DPH, tak ve chvíli kdy člověk nemá na zaplacení tisícovky, tak přechodem do exekuce se jeho situace výrazně zhoršuje. „Naděje na to, že někdy zaplatí ten dluh, se tak výrazně snižují a je to způsobeno tím, že ty náklady jsou takto nastaveny kvůli tomu, že exekutoři jsou závislí na svém věřiteli, že jsou závislí na svém chlebodárci, to znamená, že dlužníci, kteří nezaplatí exekuci, respektive exekuce, které nejsou zaplacené, tak tam generují soudní exekutoři čistou ztrátu," vysvětlil Hábl s tím, že tu si pak musí logicky vynahradit na těch, kteří platí.

„Pokud je dneska vymahatelnost kolem 30 %, tak to znamená, že 30 % dlužníků zaplatí za těch zbylých 70 %, to znamená tři lidi z deseti musí platit náklady exekucí za zbylých sedm lidí, proto ten systém je takhle strašně nákladný, a proto se nám tolik lidí cyklí v dluzích,“ upozornil na to, že když se lidé dostanou do exekuce, ne protože nechtějí, ale protože nemohou platit, tak právě tímto způsobem jim naskáčou náklady exekuce. „V případě, že bychom byli schopni nastavit pravidlo jeden dlužník, jeden exekutor, kterého by přiděloval soud, tak v tu chvíli exekutorovi nic nebrání v tom, aby si řekl o zálohu. A v tu chvíli má pokryté i ty právě případy, které nejsou výnosné,“ poslal způsob, který by byl efektivnější jak pro dlužníky, tak pro exekutory.

Video  Epicentrum - Martina Štruncová a Barbora Chalupová  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Územní příslušnost exekutorů

Šéf Exekutorské komory a soudní exekutor Jan Mlynarčík s Radkem Háblem nesouhlasí: „Myslím si, že se stát o to už pokoušel a nepovedlo se to. To znamená, že i ta odborná veřejnost to nepřijala.“ Jako reálné řešení vidí spíše nastavení územní příslušnosti exekutorů: „To, co tady funguje a vlastně není to nic neznámého, máme tady soudy, máme tady finanční úřady, máme tady sociální správy a ty všichni fungují na územním principu (…). Pokud budeme mluvit o nějaké změně, tak je to běh na dlouhou trať a já osobně si myslím, že územní princip má smysl.“

Podle Mlynarčíka by v určitém obvodu musel být nějaký minimální počet soudních exekutorů tak, aby byla zajištěna zastupitelnost: „Nejsme nesmrtelní a v daném případě se může stát cokoliv, ale důležité je, aby ten systém fungoval, to znamená, aby nebyl na újmu jak tomu věřiteli, tak ani tomu dlužníkovi.“

400 tisíc lidí nepatří do exekucí

Radek Hábl, ale takové řešení vnímá jako nedostatečné. „Jestli 150 000 lidí čelí 10 a více exekucím, znamená to, že vůbec v té exekuci nemají co dělat a mají procházet procesem oddlužení,“ vysvětlil Radek Hábl velký současný problém České republiky. „Protože pokud jenom 110 000 lidí prochází oddlužením, máme tady zhruba půl milionu lidí, kteří mají, řekněme, kolem tří a více exekucí, a tak nám tady visí někde 400 000 lidí, kteří jsou v exekucích a vůbec tam nemají co dělat,“ varoval.

Exekuce v datech (2022) Exekuce v datech (2022) | archiv Blesku

Oba odborníci se však shodli, že pokud se kdokoliv ocitne v těžké situaci a dostane se do dluhové pasti, je důležité být proaktivní a nebát se vyhledat pomoc. „Také soudní exekutorská komora má bezplatné online poradny, které jsou trošku anonymnější a dokážeme nasměrovat ty dotyčné s tím, že je to třeba i rodinný příslušník, dostal se do potíží atd, " uvedl Jan Mlynarčík.

trintin ( 24. března 2023 22:55 )

Připadá mi to neetické, půjčit někomu peníze a chtít po dlužníkovi, aby peníze vrátil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa