Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pomocná ruka v podobě 6 milionů. Praha podpoří regiony, které zatopila voda z Kachovské přehrady

Autor: ČTK, lig - 
22. června 2023
16:18

Praha poskytne šest milionů korun čtyřem neziskovým organizacím, které pomáhají na Ukrajině obyvatelům v Chersonské oblasti, která čelí válce vyvolané Ruskem. Dnes to schválili pražští zastupitelé na svém zasedání. Do oblasti mají putovat dodávky pitné vody, trvanlivé potraviny nebo lékařský materiál. Na Ukrajině se nedávno protrhla Kachovská přehrada, což způsobilo humanitární katastrofu.

Finanční pomoc Praha poskytne čtyřem neziskovým organizacím, a to Člověku v tísni, Diakonii, organizaci Adra a Charitě Česká republika. Organizace poskytují na Ukrajině humanitární pomoc v postižených oblastech, každá z nich od města obdrží 1,5 milionu korun.

Ekologická katastrofa

„Organizace poskytují okamžitou pomoc místním obyvatelům v Chersonské oblasti,“ řekl zastupitel Pavel Mareš (KDU-ČSL), který návrh zastupitelstvu předložil společně s Jiřím Knitlem (Praha Sobě). Neziskové organizace ukrajinským obyvatelům do oblasti dodají mimo jiné dodávky pitné vody, trvanlivé potraviny, dezinfekce, mobilní toalety nebo později například vrty pro nové studny.

„Nejde jen o lidské životy, ale i ta ekologická katastrofa je mimořádná,“ podotkl náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09). Pro hlasovalo 45 zastupitelů z celkového počtu 65.

Hráz obří Kachovské přehrady se protrhla na začátku června, od té doby voda zaplavila rozsáhlé území na dolním toku Dněpru. Podle Kyjeva přehradu vyhodily do povětří ruské síly, které ji okupovaly, Moskva to ale odmítá a tvrdí, že přehrada se protrhla vinou ukrajinského ostřelování. Tisíce lidí kvůli zničení Kachovské přehrady přišly o domov a desetitisíce jsou bez přístupu k pitné vodě. Záplavy zničily zemědělské plodiny, vyplavily miny a způsobily rozsáhlé škody na životním prostředí.

Video  Slavnostní pokřtění ukrajinské tramvaje  - Jan Dařílek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa