Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rusové se na zatopené „vykašlali“. Všem nemůžeme pomoci, přiznal Zelenskyj. A zkritizoval OSN

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
7. června 2023
20:30
Autor: ČTK, lig, Mii - 
7. června 2023
13:09

Vyhozením Kachovské přehrady do povětří připravili Rusové o přístup k pitné vodě statisíce lidí, uvedl dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na facebooku. Jak je situace zlá, dokazuje fakt, že podle videí na sociálních sítích musejí vojáci některým lidem, čekajícím na evakuaci, dopravovat lahve s pitnou vodou pomocí dronů. Ze zničení vodního díla se vzájemně obviňují obě strany nejkrvavějšího evropského konfliktu od druhé světové války, který Rusko rozpoutalo vpádem svých vojsk na Ukrajinu loni v únoru. Ukrajinské úřady evakuovaly už víc než dva tisíce lidí. Ukrajinský prezident rovněž kritizoval OSN a Červený kříž za neposkytnutí pomoci lidem, kteří byli postiženi zničením Kachovské přehrady

„Ruští teroristé opět dokázali, že jsou hrozbou pro všechno živé. Naprosto záměrně zničili jednu z největších vodních nádrží na Ukrajině. Před ruskou invazí žilo v této oblasti nejméně 100 000 lidí. Minimálně desetitisíce tam stále jsou. Statisíce lidí zůstaly bez normálního přístupu k pitné vodě,“ napsal Zelenskyj.

16:17
Dnes

Evropská unie zvažuje uvalení sankcí na více než deset firem, které dodávají do Ruska z členských zemí EU embargované zboží zahrnující zbrojní technologie. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg s odvoláním na dokument, ke kterému získala přístup. Mluvčí Evropské komise se ke zprávě odmítl vyjádřit.

15:46
Dnes

Při ruském útoku na Kostiantynivku utrpělo zranění pět lidí, informuje The Kyiv Independent. K útoku v Doněcké oblasti došlo dnes ráno, uvedl guvernér Vadym Filaškin.

15:06
Dnes

Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, kde jsou uložené zbraně dodávané Západem. Uvedl to dnes podle agentury TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu, podle kterého mají nyní ruské jednotky na ukrajinské frontě převahu.

„Máme iniciativu podél celé linie kontaktu a pokračujeme ve vytlačování nepřítele z jeho obsazených pozic,“ uvedl Šojgu na zasedání rady ruského ministerstva obrany.

Zobrazit celý online

Prezident rovněž upozornil, že Ukrajina může pomoci pouze lidem, kteří žijí na území, které ovládá, tedy na pravém břehu Dněpru. „V části okupované Ruskem se okupanti ani nesnaží lidem pomáhat. To znovu ukazuje, s jakým cynismem Rusko zachází s lidmi, jejichž země se zmocnilo, a co Rusko vlastně přináší Evropě a světu,“ dodal ukrajinský prezident.

Na sociálních sítích se v té samé době objevilo video, na kterém ukrajinští vojáci ze 406. brigády dopravují ženě a jejím dětem, uvězněným v zaplaveném domě na okupovaném levém břehu Dněpru, lahev s pitnou vodou pomocí dronů.

Kachovská přehrada je jedním z největších vodních děl v Evropě, zadržovala 25krát více vody než česká Orlická přehrada. Její vodní plocha od sebe momentálně odděluje ukrajinská a ruská vojska. Hráz od loňského zahájení invaze na Ukrajinu okupovali Rusové.

„Rusko kontroluje přehradu a celou Kachovskou vodní elektrárnu už více než rok. Je fyzicky nemožné ji nějak vyhodit do povětří zvenčí, ostřelováním. Zaminovali ji ruští okupanti. A ti ji vyhodili do povětří,“ uvedl již v úterním projevu Zelenskyj na schůzce zemí takzvané bukurešťské devítky, kam patří i Česká republika.

Ze zaplavených lokalit se podle Oleksije Kuleby z ukrajinské prezidentské kanceláře dosud muselo evakuovat na 2000 lidí. Voda podle něj kulminovala v 17 obcích, kde dohromady žije zhruba 16.000 lidí. Ukrajinské záchranné služby před polednem hovořily o nejméně 1900 zaplavených domech.

Evakuace dnes pokračovala v Chersonu, kde voda v nízko položených čtvrtích vystoupala do několikametrové výšky. „Se ženou jsme byli od včerejška (úterý) na střeše domu. Byl zaplavený až po strop,“ řekl listu Ukrajinska pravda 58letý Oleksandr z chersonské ulice Perša Rybna.

Zvýšená hladina vody v Ruskem okupované části Chersonské oblasti vydrží podle agentury TASS až deset dní. Okolo stovky obyvatel Nové Kachovky voda uvěznila v jejich domech, uvedl Ruskem dosazený starosta okupovaného města Vladimir Leonťjev. Při záplavách podle něj uhynuly tisíce divokých zvířat v přilehlém národním parku.

Zelenskyj: Selhání OSN i Červeného kříže

Zelenskyj uvedl, že je „šokován“, jak to nazval, selháním OSN a Červeného kříže v souvislosti s poskytnutím pomoci po zničení přehrady. Přestože se katastrofa odehrála už před řadou hodin, „nejsou tady“, řekl Zelenskyj v rozhovoru s deníky Bild a Die Welt a serverem Politico. „Nijak nereagovali. Jsem v šoku,“ dodal. Jak Zelenskyj rovněž řekl, ruští vojáci z dálky střílejí na probíhající záchranné operace.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal ve videu zveřejněném na telegramu vyzval právě OSN, Mezinárodní výbor Červeného kříže a další organizace, aby okamžitě jednaly a pomohly lidem v zaplavených oblastech jižní Ukrajiny, kterým se v oblastech kontrolovaných ruskými okupačními silami nedostává žádné pomoci. „Ruští okupanti se ani nesnaží těmto lidem pomoci, nechávají je umřít,“ uvedl Šmyhal. „Mezinárodní humanitární organizace, jménem ukrajinské vlády vás vyzývám: musíte okamžitě jednat,“ dodal. „Vyzýváme vás, abyste převzali zodpovědnost za evakuaci lidí z Chersonské oblasti okupované Ruskem. Musíme zachránit životy lidí, které okupanti odsoudili ke smrti,“ doplnil.

Podle ukrajinského vicepremiéra Oleksandra Kubrakova, který dnes navštívil město Cherson, bylo katastrofou zasaženo celkem přes 80 osídlení. Ze zaplavených lokalit se podle Oleksije Kuleby z ukrajinské prezidentské kanceláře dosud muselo evakuovat na 2000 lidí. Voda podle něj kulminovala v 17 obcích, kde dohromady žije zhruba 16.000 lidí. Ukrajinské záchranné služby před polednem hovořily o nejméně 1900 zaplavených domech.

Video  Vojenský analytik o zničení Kachovské přehrady: Válku může prodloužit i o rok!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa