Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jaderná hrozba kvůli zničení Kachovské přehrady? Experti pro Blesk popsali, jak to je

Autor: Markéta Mikešová, lig - 
7. června 2023
05:00

Mnoho otázek vyvolala úterní exploze Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny. Jak to ovlivní vývoj války, kolik lidí bude katastrofou zasaženo… a hlavně zda nebude nijak ohrožena Záporožská jaderná elektrárna, která vodu z přehrady používá ke chlazení. Experti včetně Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) se shodují, že jaderné nebezpečí v tuto chvíli nehrozí, incident ale rázně odsoudili.

Záporožská jaderná elektrárna je největší v Evropě, má šest reaktorů. Obvykle ke svému provozu, respektive chlazení, potřebuje mnoho vody, kterou čerpá právě z Kachovské přehrady, nicméně v současnosti jsou všechny reaktory odstavené, díky čemuž se potřeba vody snižuje.

Na tento fakt upozornil ředitel divize jaderná energetika společnosti ČEZ Bohdan Zronek. „Rozlišujeme schopnost elektrárny provozovat, na to potřebuje odvod tepla, průtočné chlazení a docela velké množství vody. No a tady je otázkou, kde je dneska hladina v Kachovské nádrži, jestli můžou vodu používat v provozním smyslu na výkon,“ sdělil pro Blesk Zprávy.

Podle prohlášení šéfa MAAE Rafaela Grossiho se hladina přehrady po zničení snižovala o pět centimetrů za hodinu. „Hladina byla v 8:00 místního času ve výšce 16,4 metru. Pokud se sníží pod 12,7 metru, pak už nebude možné dál čerpat,“ uvedl Grossi. „Z pohledu schopnosti elektrárny provozovat, vyrábět, to může být problém docela závažný,“ potvrzuje Zronek.

Pomyslný výbuch ale kvůli incidentu nehrozí. „Úplně jiná spotřeba vody je v případě toho, že odstavím elektrárnu a potřebuji odvádět jenom zbytkové teplo, na to ta elektrárna potřebuje vody úplně minimum, takže z pohledu jaderné bezpečnosti zase to nějaký zásadní problém není,“ vysvětlil ředitel jaderné divize ČEZu s tím, že Záporožská jaderná elektrárna má právě reaktory odstavené.

Podle něj jsou plný výkon a zajištění bezpečnosti dvě různé polohy. „Samozřejmě každé ovlivnění provozu jaderné elektrárny je nepříjemné a každé toto ovlivnění snižuje rezervy a jednotlivé vrstvy tzv. ochrany do hloubky toho, jak se elektrárna může bránit, nicméně ta elektrárna pořád zůstává v bezpečném stavu,“ podotkl Zronek s tím, že zjednodušeně řečeno stačí jen doplňovat vodu cisternou.

Jan Rataj, vedoucí Katedry jaderných reaktorů na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze vnímá výbuch Kachovské přehrady jako obrovský problém. „Je to prostě neskutečné,“ podivoval se, kam až válka zašla.  Zmínil, že fakulta už dříve vyzvala ruské vědce, aby se pokusili zasadit o zklidnění situace, avšak snaha neměla odezvu.

„Je to obrovský průšvih. Jakýkoliv zásah v okolí Záporožské elektrárny, zásah do zásoby vody pro prochlazení, je problém. Nicméně zatím ujišťují provozovatelé, že přímé ohrožení jaderné bezpečnosti to není,“ uvedl pro Blesk Zprávy k útoku Rataj.

Ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která elektrárnu provozuje, skutečně uvedla, že zničení přehrady ruskými silami Záporožskou elektrárnu ohrožuje, ale o situaci řekla, že je pod kontrolou. MAAE doplnila, že zařízení má k dispozici velkokapacitní chladící nádrž, která by měla umožnit dodávku vody na chlazení nejméně na několik dalších měsíců. „Proto je nezbytné, aby tato chladicí nádrž zůstala nepoškozená… Vyzývám všechny strany, aby zajistily, že se neučiní nic, co by ji narušilo,“ uvedl Grossi.

Video  Exploze Kachovské přehrady: V Chersonské oblasti ji vyhodili do vzduchu!  - Twitter
Video se připravuje ...

11:05
Dnes

Moldavsko oznámilo vyhoštění ruského diplomata kvůli vypsání ruských prezidentských voleb v moldavském separatistickém regionu Podněstří proti vůli moldavských úřadů. Uvedl to server Nastojaščeje vremja, podle něhož si také moldavské ministerstvo zahraničí kvůli tomu předvolalo ruského velvyslance v zemi.

10:55
Dnes

Ruský prezident Vladimir Putin se v květnu vydá na návštěvu Číny, kde se setká se svým protějškem Si Ťin-pchingem, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na své nejmenované zdroje. Cesta do Číny by mohla být první Putinovou zahraniční návštěvou v novém funkčním období, do něhož byl právě zvolen. Volby trvaly od pátku do neděle a vyvolaly ostrou kritiku Západu, který je označil za nesvobodné a odsoudil, že Moskva vypsala hlasování i na Ruskem okupovaných ukrajinských územích.

10:21
Dnes

Stovka plicních ventilátorů, které byly vyrobeny v době covidové epidemie, by mohla pomáhat na Ukrajině. Vláda ve středu projedná, zda je stát jako nepotřebný dar vrátí výrobci. Vyplývá to z materiálu pro středeční jednání vlády, který má ČTK k dispozici. Na dotaz ČTK to potvrdila mluvčí organizace Post Bellum, která dovoz na Ukrajinu zprostředkuje, Alžběta Chrobáková.

Zobrazit celý online

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa