Obsah seriálu Černobyl (Chernobyl)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou.

Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události.

Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí.

Obsazení seriálu Černobyl (Chernobyl)

Herci Postavy
Jared Harris Valerij Legasov
Stellan Skarsgård Boris Ščerbina
Emily Watsonová Uljana Chomjuková
Paul Ritter Anatolij Ďatlov
Jessie Buckley Ljudmila Ignatěnko
Adam Nagaitis Vasilij Ignatěnko
Sam Troughton Alexander Akimov
Robert Emms Leonid Toptunov
Adam Lundgren Vjačeslav Bražnik
Karl Davies Viktor Proskurjakov
Jay Simpson Valerij Perevozčenko
David Dencik Michail Gorbačov
Billy Postlethwaite Boris Stoljarčuk
Adrian Rawlins Nikolaj Fomin
Con O'Neill Viktor Brjuchanov
Donald Sumpter Žarkov
Barry Keoghan Pavel Gremov
Ralph Ineson generálmajor Nikolaj Tarakanov
Mark Lewis Jones generálplukovník Vladimir Pikalov
Alex Ferns Gluchov
Michael Colgan Michail Ščadov
Alan Williams předseda Čarkov

Jared Harris - Valerij Legasov

Anglický herec, který má za sebou dlouhou a úspěšnou kariéru v zábavním průmyslu. Narodil se v roce 1961 v Londýně a s herectvím začal v 80. letech 20. století.

Harris se v průběhu let objevil v řadě filmových, televizních a divadelních představení a za svou práci si vysloužil uznání kritiky. Nejznámější je jeho role krále Jiřího VI. v seriálu společnosti Netflix "The Crown" a také jeho role ve filmech "Mad Men" a "Lincoln". Harris je také známý svou rolí profesora Jamese Moriartyho v televizním seriálu "Sherlock Holmes: Hra stínů".

Během své kariéry získal Harris za své herecké výkony řadu ocenění a nominací, včetně ceny Primetime Emmy za vynikající herecký výkon ve vedlejší roli v dramatickém seriálu za roli v seriálu Mad Men.

Stellan Skarsgård - Boris Ščerbina

Švédský herec známý především díky svým rolím v mezinárodních filmech a televizních pořadech. Narodil se 13. června 1951 ve švédském Göteborgu.

Skarsgård je synem legendárního švédského herce Jana Skarsgårda a bratrem herců Alexandra, Gustafa, Billa a Valtera Skarsgårdových. Skarsgård začal svou hereckou kariéru ve Švédsku, kde se v 70. a 80. letech objevil v několika švédských filmech a televizních seriálech.

V 90. letech začal získávat mezinárodní uznání díky rolím ve filmech jako "Prolomit vlny" (1996), "Dobrý Will Hunting" (1997) a "Hon na Rudý říjen" (1990). Poté si zahrál v několika dalších významných filmech, například "Amistad" (1997), "Ronin" (1998), "Deep Blue Sea" (1999) a "Angels & Demons" (2009). Kromě práce ve filmu se Skarsgård objevil také v několika úspěšných televizních seriálech.

Známý je zejména díky roli Bootstrapa Billa Turnera v sérii "Piráti z Karibiku" a díky roli doktora Erika Selviga ve filmech Marvel Cinematic Universe "Thor" (2011) a "The Avengers" (2012). Během své kariéry získal Skarsgård několik ocenění za své herectví, včetně nominací na cenu Guldbagge (švédská obdoba Oscara) a cenu BAFTA. Nadále pracuje ve filmu i v televizi a je považován za jednoho z nejtalentovanějších a nejvšestrannějších herců své generace.

Emily Watsonová - Uljana Chomjuková

Anglická herečka, která působí v zábavním průmyslu od 90. let 20. století. Narodila se 14. ledna 1967 v Islingtonu v Londýně.

Watsonová si získala uznání nejprve díky své divadelní práci a poté se objevila v řadě filmových a televizních projektů. Mezi její nejvýznamnější výkony patří role ve filmech "Prolomit vlny" (1996), "Hilary a Jackie" (1998), "Červený drak" (2002) a "Válečný kůň" (2011), stejně jako v televizních seriálech "Vhodná doba" (2011) a "Teorie všeho" (2014).

Watsonová získala za svou práci uznání kritiky a byla nominována na několik cen, včetně Oscara pro nejlepší herečku za roli ve filmu "Prolomit vlny".

Paul Ritter - Anatolij Ďatlov

Paul Ritter byl britský herec, známý především díky roli Martyho v komediálním dramatu "Friday Night Dinner" na Channel 4. Narodil se 5. března 1966 v Londýně v Anglii a svou hereckou kariéru zahájil koncem 80. let.

Ritterova raná práce zahrnovala role v různých divadelních představeních, stejně jako několik televizních a filmových vystoupení. Uznání si získal počátkem roku 2000 a poté ztvárnil řadu významných televizních a filmových rolí, mimo jiné v kritikou oceňovaných dramatech "Vera" a "Halcyon".

Kromě své herecké práce byl Ritter také oddaným a uznávaným členem britské herecké komunity a byl vysoce ceněn svými kolegy. Zemřel 5. června 2021 kvůli nádoru na mozku.

Jessie Buckley - Ludmila Ignatěnková

Irská herečka a zpěvačka. Narodila se v prosinci 1989 v Killarney v irském hrabství Kerry. Je známá především díky své práci ve filmu, televizi a divadle.

Buckleyová začala svou kariéru jako hudebnice, v roce 2008 se zúčastnila seriálu BBC "I'd Do Anything". Poté začala studovat na Královské akademii dramatických umění v Londýně, kde se vyučila herečkou.

Průlomová role pro Buckleyovou přišla v roce 2018, kdy se objevila ve filmu "Divoká růže", který byl kladně přijat diváky i kritikou. Za svůj výkon získala uznání kritiky a byla nominována na cenu British Independent Film Award za nejlepší ženský herecký výkon.

Adam Nagaitis - Vasilij Ignatěnko

Britský herec známý svou prací ve filmu a televizi. Narodil se 3. května 1987 v Anglii. Nagaitis začal svou hereckou kariéru ve Velké Británii a od té doby se objevil v několika významných produkcích, včetně kritikou oceňované minisérie "The Terror" a filmu "Journey's End".

Za své výkony sklízí chválu a jeho talent byl oceněn různými filmovými a televizními cenami. Nagaitis je i nadále aktivní v zábavním průmyslu, objevuje se v různých projektech a spolupracuje s nejtalentovanějšími herci a režiséry v oboru.

Robert Emms - Leonid Toptunov

Anglický herec, známý především díky své práci v divadle, filmu a televizi. Narodil se v roce 1987 v Chichesteru v Západním Sussexu v Anglii. Emms začal svou hereckou kariéru v divadle, kde účinkoval v různých divadelních představeních ve Velké Británii.

Později se dostal k televizi a filmu, kde se objevil v řadě britských dramat a filmů. Mezi jeho nejvýznamnější filmové role patří "Válečný kůň" a "Hostitel". Kromě herectví je Emms také talentovaný zpěvák, který účinkoval v několika muzikálových produkcích.

Sam Troughton - Alexander Akimov

Britský herec známý především díky své práci ve filmu a televizi. Narodil se 23. dubna 1980 v Londýně. Troughton zahájil svou hereckou kariéru počátkem roku 2000 a od té doby se objevil v řadě filmů, včetně snímků Pokání (2007) a Vesnice (2004).

Objevil se také v několika televizních seriálech, včetně "Doctora Who" a "The Other Boleyn Girl". Kromě herecké práce se Troughton představil také jako hlasový herec v několika videohrách, včetně "Fable III" a "Fable: The Journey".

Adrian Rawlins - Nikolaj Fomin

Britský herec. Narodil se 3. března 1958 ve Streathamu v Londýně. Je známý především díky roli Jamese Pottera ve filmové sérii o Harrym Potterovi. Rawlins se objevil i v několika dalších filmových a televizních produkcích, například v seriálech "The Duellists", "The Wanderers", "Civil Wars", "Peak Practice" a "Silent Witness".

Je všeobecně považován za jednoho z nejtalentovanějších a nejvšestrannějších herců své generace a za svou práci v různých žánrech získal uznání kritiky.

Con O'Neill - Viktor Brjuchanov

Anglický herec, známý svými rolemi ve filmu i v televizi. Narodil se 7. dubna 1956 v Manchesteru v Anglii. O'Neill začal svou hereckou kariéru v 80. letech 20. století, kdy se objevil v několika divadelních představeních.

Ve filmu debutoval v roce 1985 filmem Dopis Brežněvovi. Následovaly vedlejší role ve filmech jako "Ať si to užije" (1991), "Nil by Mouth" (1997) a "Nicholas Nickleby" (2002). Kromě filmové práce se O'Neill objevil také v několika televizních seriálech, například "The Bill", "Peak Practice" a "The Cops". Asi nejznámější je jeho role Jimmyho Corkhilla v dlouholetém britském televizním seriálu "Brookside".

V posledních letech O'Neill pokračuje v práci ve filmu i v televizi a objevuje se v projektech jako "Hannibal", "Borat Subsequent Moviefilm" a "Černobyl".

Černobyl (Chernobyl) - podrobné informace o seriálu

Výbuch jaderné elektrárny v Černobylu byla katastrofální jaderná havárie, ke které došlo 26. dubna 1986 ve městě Pripjať v Ukrajinské SSR Sovětského svazu. K výbuchu došlo během bezpečnostního testu reaktoru číslo čtyři, v jehož důsledku došlo k masivnímu úniku radioaktivních látek do atmosféry.

Bezprostřední následky výbuchu si vyžádaly dva mrtvé, dalších 28 lidí zemřelo během několika týdnů na akutní nemoc z ozáření. Dlouhodobé následky katastrofy zahrnovaly zvýšený výskyt rakoviny, vrozených vad a dalších zdravotních problémů u lidí vystavených radiaci. Katastrofa zůstává nejhorší jadernou havárií v historii, pokud jde o počet mrtvých a celkové náklady. Vedla k významným změnám v regulaci a bezpečnostních protokolech jaderných elektráren po celém světě.

Vasilij Ignatěnko

Vasilij Ignatěnko byl sovětský hasič, který byl jedním z prvních hasičů, kteří zasahovali při havárii v Černobylu na Ukrajině v roce 1986. Ignatenko byl členem týmu, který se po výbuchu pokoušel uhasit požár v černobylské jaderné elektrárně. Byl vystaven velkému množství radioaktivního materiálu a vážně onemocněl akutní nemocí z ozáření.

Přestože mu byla poskytnuta lékařská péče, Ignatenko o několik týdnů později na následky vystavení radioaktivnímu materiálu zemřel. Jeho smrt, stejně jako smrt mnoha dalších pracovníků první pomoci, byla důsledkem strašlivých podmínek, kterým museli na místě katastrofy čelit, a tehdejších omezených znalostí o účincích ozáření.

Ludmila Ignatěnková

Ludmila Ignatěnková byla skutečnou osobou a postavou v minisérii HBO "Černobyl". Byla manželkou hasiče Vasilije Ignatěnka, který byl jedním z prvních zasahujících při katastrofě v černobylské jaderné elektrárně v roce 1986. V seriálu je postava Ludmily zobrazena jako osoba, která má o svého manžela hluboký strach a potýká se s realitou ničivého ozáření, které utrpěl v důsledku své práce v elektrárně. Ve skutečnosti Vasilij Ignatěnko zemřel několik dní po vystavení radiaci a Ludmila v té době čekala jejich první dítě. Těhotenství bylo v důsledku ozáření přerušeno a Ludmila se od té doby stala aktivistkou a obhájkyní obětí katastrofy.

Valerij Legasov

Valerij Legasov byl sovětský chemik a jaderný fyzik. Byl klíčovou postavou při likvidaci následků černobylské havárie v roce 1986 na Ukrajině, která byla tehdy součástí Sovětského svazu. Po výbuchu v černobylské jaderné elektrárně byl Legasov jmenován vedoucím sovětské vládní komise pro vyšetřování katastrofy a dohled nad odstraňováním následků.

Neúnavně se snažil omezit šíření radioaktivního zamoření a zabránit dalším jaderným katastrofám. Navzdory nebezpečí, které jeho práce představovala, se Legasov neváhal vystavit nebezpečí, aby zabránil šíření radioaktivního materiálu. Hovořil také o nedostatečných bezpečnostních opatřeních v černobylské elektrárně a o netransparentním přístupu sovětské vlády k této katastrofě. Tato upřímnost a odhodlání hájit pravdu ho dostaly do rozporu se sovětským režimem, a nakonec v roce 1988, dva roky po katastrofě, spáchal sebevraždu.

Legasovův odkaz je připomínán jako odkaz hrdiny, který přinesl velké oběti v zájmu veřejné bezpečnosti, a jeho příběh se stal předmětem několika knih a dokumentárních filmů.

Boris Ščerbina

Boris Ščerbina byl sovětský úředník, který hrál významnou roli při likvidaci následků černobylské havárie v roce 1986. Byl místopředsedou Rady ministrů a byl jmenován vedoucím vládní komise odpovědné za řešení katastrofy.

Ščerbina měl za úkol koordinovat odstraňování následků havárie a dohlížet na výstavbu ochranného sarkofágu kolem poškozeného reaktoru. Hrál také klíčovou roli při evakuaci obyvatel z blízkého okolí a stěhování tisíců lidí z kontaminované oblasti. Přestože Ščerbina čelil kritice za svůj postup při řešení katastrofy, je v Rusku všeobecně považován za hrdinu, protože se mu podařilo zvládnout následky havárie a zabránit dalšímu šíření radiace.

Uljana Chomjuková

Uljana Chomjuková je fiktivní postava v minisérii HBO "Černobyl". Tvůrci seriálu do její postavy spojily desítky lidí, kteří pátrali po příčinách katastrofy v Černobylu a kteří kritizovali postup sovětské vlády. Je představena jako jaderná fyzička z Minsku, která se zapojí do vyšetřování příčin katastrofy v černobylské jaderné elektrárně.

Postava je vykreslena jako inteligentní a odhodlaná vědkyně, která pomáhá odhalit pravdu o havárii a jejích následcích, přestože čelí odporu sovětské vlády. Postava Uljany Chomjukové byla vytvořena jako složenina několika skutečných vědců a odborníků, kteří se podíleli na likvidaci následků černobylské katastrofy.

Anatolij Ďatlov

Anatolij Ďatlov byl sovětský jaderný inženýr a vedoucí pracovník černobylské jaderné elektrárny. V době výbuchu a požáru, k nimž došlo 26. dubna 1986 a které vedly k nejhorší jaderné katastrofě v dějinách, měl na starosti reaktor.

Djatlov byl známý svou bezohlednou a tvrdohlavou osobností a byl obviňován z několika porušení bezpečnostních předpisů, která přispěla ke katastrofě. Byl postaven před soud a odsouzen k deseti letům vězení za nedbalost a porušení bezpečnostních předpisů. Djatlov zemřel v roce 1995, devět let po havárii.

Leonid Toptunov

Leonid Toptunov byl sovětský jaderný fyzik, který byl jednou z hlavních postav černobylské katastrofy v roce 1986. Byl hlavním inženýrem v černobylské jaderné elektrárně a byl ve službě během katastrofálního výbuchu reaktoru, který způsobil nejhorší jadernou katastrofu v historii.

Toptunov měl za úkol řídit výkon reaktoru a byl zodpovědný za rozhodnutí, která vedla ke katastrofě. Nedokázal správně reagovat na varování a dopustil se zásadních chyb, které nakonec výbuch způsobily. V důsledku toho byl Toptunov obviněn z trestného činu a za svůj podíl na katastrofě byl odsouzen k deseti letům vězení. Zemřel v roce 1995, devět let po výbuchu.

Alexander Akimov

Alexander Akimov byl vedoucím inženýrem a vedoucím směny v Černobylské jaderné elektrárně. Byl jedním z pracovníků, kteří v roce 1986 zasahovali při prvním výbuchu a požáru v elektrárně.

Akimov se spolu s dalšími pracovníky elektrárny domníval, že škody jsou malé a že aktivní zóna je stále neporušená, a proto se se svým týmem vydal na střechu reaktoru, aby zhodnotil situaci. Bohužel střecha byla pokryta extrémně radioaktivními troskami a Akimov a jeho tým byli vystaveni nebezpečné úrovni radiace. Akimov zemřel na akutní nemoc z ozáření jen o několik dní později, 6. května 1986.

Nikolaj Fomin

Nikolaj Fomin byl sovětský inženýr jaderných elektráren, který hrál klíčovou roli při likvidaci následků černobylské havárie. Byl hlavním inženýrem černobylské jaderné elektrárny a byl jednou z osob odpovědných za dohled nad provozem reaktoru v noci výbuchu.

Po katastrofě byl Fomin zatčen a později odsouzen za hrubou nedbalost a porušení bezpečnostních předpisů, které přispěly k výbuchu. Byl odsouzen k deseti letům vězení, ale po odpykání pouhých dvou let byl propuštěn.

Viktor Brjuchanov

Viktor Brjuchanov byl v době katastrofy ředitelem černobylské jaderné elektrárny. Byl zodpovědný za celkový provoz a údržbu elektrárny a byl jednou z hlavních postav souzených za hrubou nedbalost po havárii. Za svůj podíl na katastrofě a následné kontaminaci a ztrátách na životech byl Brjuchanov odsouzen k deseti letům vězení.

Přestože byl Brjuchanov považován za jednoho z hlavních viníků havárie, vždy tvrdil, že si nebyl plně vědom rizik spojených s konstrukcí reaktoru a nedostatečných bezpečnostních opatření. Strávil několik let ve vězení, než byl podmínečně propuštěn.

Viděli jste seriál Černobyl? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Trailer seriálu Černobyl HBO

Fotogalerie
8 fotografií