Obsah seriálu Pán Prstenů: Prsteny moci (The Lord of the Rings: The Rings of Power)

Epické drama, odehrávající se tisíce let před událostmi Hobita a Pána prstenů, sleduje soubor postav, známých i nových, když čelí dlouho obávanému znovuobjevení zla ve Středozemi. Začínáme dobou relativního míru a sledujeme společenství postav, které čelí znovuobjevení zla ve Středozemi. Od nejtemnějších hlubin Mlžných hor přes majestátní lesy Lindonu, dechberoucí ostrovní království Númenor, až po nejzazší kouty mapy, stvoří tato království a postavy dědictví, která přežívají ještě dlouho po jejich odchodu.

Obsazení seriálu Pán prstenů: Prsteny moci (The Lord of the Rings: The Rings of Power)

Herci Postavy
Morfydd Clark Galadriel
Ismael Cruz Córdova Arondir (nová postava zeleného elfa)
Charlie Vickers Sauron (který na sebe vzal podobu člověka Halbranda)
Markella Kavenagh Elanor „Nori“ Brandonožková (nová postava děvčete chluponohého hobita)
Daniel Weyman Cizinec (jeden z čarodějů)
Robert Aramayo Elrond
Cynthia Addai-Robinson Tar-Míriel
Lloyd Owen Elendil
Nazanin Boniadi Bronwyn (nová postava lidské léčitelky)
Lenny Henry Sadok Pelíšek (hobití starší)
Maxim Baldry Isildur
Charles Edwards Celebrimbor
Trystan Gravelle Ar-Pharazôn
Owain Arthur Durin IV.
Ema Horvath Eärien (nová postava sestry Isildura)
Sophia Nomvete Dísa (nová postava ženy Durina IV. a trpasličí princezny z Khazad-dûmu)
Leon Wadham Kemen (nová postava syna Ar-Pharazôna)
Benjamin Walker Gil-Galad

Morfydd Clark - Galadriel

Velšská herečka, narozená 17. března 1989 ve Švédsku. Svou hereckou kariéru zahájila v polovině roku 2010 a od té doby se objevila v mnoha filmech a televizních pořadech. Clarková je známá svými silnými a emotivními výkony, stejně jako schopností ztvárnit složité a propracované postavy. Za své role ve filmech, jako jsou "Svatá Maud" a "Plížení", získala uznání kritiky.

Clarková je také vystudovanou divadelní herečkou a účinkovala v několika inscenacích v londýnském West Endu. Hovoří plynně velšsky a během své kariéry účinkovala v několika velšskojazyčných inscenacích. Clarková se zasazuje o několik charitativních cílů, včetně osvěty v oblasti duševního zdraví a ochrany životního prostředí.

Za svou práci byla nominována na několik cen, včetně ceny BAFTA Cymru za výkon ve velšskojazyčném filmu "The Library Suicides". Clarková je absolventkou Královské velšské hudební a dramatické školy. Ve volném čase ráda čte a je známá svou láskou ke klasické literatuře.

Ismael Cruz Córdova - Arondir

Portorický herec, narozený 7. dubna 1987 v Aguas Buenas v Portoriku. Svou hereckou kariéru zahájil v Portoriku a později se přestěhoval do New Yorku, kde se věnoval herectví.

Córdova je známý svými dynamickými a silnými hereckými výkony a také schopností vžít se do široké škály postav. Objevil se v mnoha filmech a televizních pořadech, například ve filmech "Mary Queen of Scots" a "The Undoing".

Córdova je také vystudovaný divadelní herec a účinkoval v několika inscenacích v New Yorku a Portoriku. Hovoří plynně španělsky a během své kariéry účinkoval v několika španělsky mluvených inscenacích. Córdova se zasazuje o několik charitativních cílů, včetně práv LGBTQ+ a pomoci při hurikánu v Portoriku.

Za svou práci byl nominován na několik cen, včetně ceny Imagen za nejlepšího herce ve vedlejší roli za výkon ve filmu "Miss Bala". Córdova je absolventem Tisch School of the Arts na New York University. Ve volném čase se věnuje cvičení jógy a je certifikovaným instruktorem jógy.

Charlie Vickers - Sauron/Halbrand

Australský herec. Je známý svými rolemi v historickém dramatu Medici (2018), filmu Palm Beach (2019) a fantasy seriálu Pán prstenů na Amazon Prime: (2022). Charlie Vickers se narodil v roce 1992 v St Kilda v australském Melbourne a vyrůstal v Geelongu.

Studoval umělecký obor na RMIT University v Melbourne a účastnil se amatérských divadelních představení. Absolvoval konkurz na britskou divadelní školu, který se konal v Sydney. Vickersův herecký debut přišel v roce 2018, kdy si zahrál postavu Guglielma Pazziho v osmi epizodách televizního seriálu Medici společnosti Netflix.

V roce 2022 získal Vickers hlavní roli Saurona v televizním seriálu společnosti Amazon podle Tolkiena Pán prstenů: Poprvé se objevil ve druhé epizodě po boku Morfydda Clarka jako lidský převlek Temného pána Halbranda. Vickers údajně až do natáčení třetí epizody nevěděl, že bude hrát Saurona. Později v roce 2022 si Vickers zahrál v miniseriálové adaptaci románu Holly Ringlandové Ztracené květiny Alice Hartové.

Pán prstenů: Prsteny moci (The Lord of the Rings: The Rings of Power) - podrobné informace

Pán prstenů: Prsteny moci je americký fantasy televizní seriál na motivy příběhů J. R. R. Tolkiena, zejména pak dodatků Pána prstenů. Seriál, který pro streamovací službu Prime Video připravili J. D. Payne a Patrick McKay, se odehrává ve Druhém věku Středozemě, tisíce let před událostmi Tolkienova Hobita a Pána prstenů. Produkuje jej společnost Amazon Studios ve spolupráci s Tolkien Estate and Trust, HarperCollins a New Line Cinema, přičemž Payne a McKay působí jako showrunneři.

Amazon koupil televizní práva na Pána prstenů v listopadu 2017 za 250 milionů dolarů, čímž se zavázal k produkci pěti sezón v celkové hodnotě nejméně 1 miliardy dolarů. To by z něj učinilo nejdražší televizní seriál, jaký byl dosud natočen. Payne a McKay byli najati v červenci 2018, jména ostatních členů tvůrčího týmu byla oznámena o rok později. Seriál vychází především z dodatků k Pánu prstenů, které obsahují pojednání o Druhém věku. Má početné a různorodé herecké obsazení z celého světa.

Z právních důvodů se nejedná o přímé pokračování filmových trilogií Pán prstenů a Hobit, produkce ovšem měla v úmyslu tyto filmy připomínat podobnou výpravou a mladšími verzemi postav. Z postav, které diváci znají ze zmíněných trilogií, se v seriálu objevují Elrond, Galadriel, Gil-galad, Elendil, Isildur a Sauron. Žádná z těchto postav však není ztvárněna hercem, který ji ztvárnil ve filmech Petera Jacksona.

Od druhé řady přibude v seriálu také Círdan, jehož obsazení zatím není jasné. Natáčení první osmidílné sezóny probíhalo od února 2020 do srpna 2021 na Novém Zélandu, přičemž v této době nastala několikaměsíční produkční přestávka kvůli pandemii covidu-19. Premiéra prvních dvou epizod na Prime Video byla 2. září 2022, poslední epizoda série měla premiéru 14. října 2022. V srpnu 2021 společnost Amazon oznámila, že výroba dalších sezón bude probíhat ve Spojeném království. Natáčení druhé sezóny začalo v říjnu 2022.

Pán prstenů (v anglickém originále The Lord of the Rings) je epický román žánru hrdinská fantasy od Johna Ronalda Reuela Tolkiena, napsaný s přestávkami v letech 1937–1949. Patří mezi nejznámější fantasy příběhy, někdy bývá označován za zakládající dílo žánru.

Jedná se o třetí nejprodávanější román vůbec – prodalo se přes 150 milionů výtisků. V roce 1957 získal cenu International Fantasy Award. Dílo je někdy označováno za trilogii, Tolkien je ale koncipoval jako celek složený ze šesti knih a původně si přál, aby vyšly v jednom svazku. Rozdělení do tří svazků včetně jejich pojmenování (Společenstvo Prstenu, Dvě věže a Návrat krále) prosadil vydavatel z obchodních důvodů.

Tolkien napsal své smyšlené příběhy včetně Pána prstenů jako mytologii pro Anglii, která na tomto poli značně zaostávala za severogermánskými bratry. Také potřeboval světy a legendy pro své umělé jazyky, neboť podle jeho slov „jazyk není živý, pokud nemá svoji historii, příběhy, které za ním stojí.“ Příběh popisuje světový konflikt dobra se zlem.

Úkolem dobra v tomto příběhu je zničit Jeden prsten, který ve spojení se svým pánem Sauronem představuje děsivou ničivou sílu ohrožující celou Středozem. V knize sledujeme sjednocení mnoha národů a ras Středozemě v rozhodujícím zápase s Temným pánem Sauronem. V několika dějových liniích je představeno jak kolektivní hrdinství vojsk Západu, tak putování a individuální hrdinství jednotlivých členů Společenstva Prstenu. Ač to autor popíral, k atmosféře knih výrazně přispěla doba jejich vzniku-období druhé světové války a roků před i po ní.

Pán prstenů volně navazuje na knihu Hobit aneb cesta tam a zase zpátky. V zájmu návaznosti příběhu provedl Tolkien po vydání Pána prstenů v textu Hobita určité úpravy. Oba romány vycházejí z rozsáhlých dějin fiktivního světa Arda. Příběhy z mytologie tohoto světa jsou obsaženy v knize Silmarillion a v dalších svazcích, které na základě materiálu z otcovy pozůstalosti postupně připravuje k vydání autorův syn Christopher.

Dílo bylo několikrát zfilmováno – první díl a část druhého jako animovaný film roku 1978 (režisér Ralph Bakshi), poslední díl jako televizní animovaný film roku 1980 (režiséři Bass a Rankin), v roce 1991 ruská hraná televizní adaptace prvního dílu Natalie Serebrjakovové pod názvem Chranitěli (Хранители, „znovuobjevena“ v roce 2021) a v letech 2001–2003 celý příběh Peterem Jacksonem jako filmová trilogie.

Pán prstenů se převážně točil na Novém Zélandu a můžeme zde najít i filmové Hobití nory. Na podzim roku 2017 americká společnost Amazon oznámila získání práv na seriálové zpracování trilogie s možnými spin-offy. Na motivy knihy také vzniklo velké množství počítačových her. Také hry na hrdiny často hledají inspiraci v Tolkienových příbězích.

John Ronald Reuel Tolkien, (3. ledna 1892 Bloemfontein – 2. září 1973 Bournemouth) byl anglický spisovatel, filolog a univerzitní profesor, nejznámější jako autor Hobita a Pána prstenů. Na Univerzitě v Oxfordu působil v letech 1925–1945 jako profesor staré angličtiny, v letech 1945–1959 pak jako profesor anglického jazyka a literatury.

Byl význačným jazykovědcem a znalcem staré angličtiny a staré severštiny. Spolu s nejbližším přítelem C. S. Lewisem byl členem literárního diskusního klubu Inklings („Tušitelé“ nebo „Inkousťata“).[2] 28. března 1972 obdržel od královny Alžběty II. Řád britského impéria. Kromě Hobita, Pána prstenů, vědeckých pojednání a překladů zahrnuje Tolkienovo dílo množství textů z pozůstalosti o historii fiktivního světa Středozemě, v níž se Hobit a Pán prstenů odehrávají. Část z nich pod názvem Silmarillion uspořádal a vydal autorův syn Christopher.

Tolkien pro všechny tyto příběhy používal slovo legendárium. Zbylá Tolkienova díla jsou pohádky a příběhy původně vyprávěné jeho dětem a nevztahují se přímo ke Středozemi. Pro neutuchající popularitu a vliv je Tolkien často považován za nejdůležitějšího z otců žánru moderní hrdinské fantasy.

Sledujete seriál Pán prstenů: Prsteny moci? Podělte se o své dojmy v diskuzi

Video
Video se připravuje ...

Trailer seriálu Pán prstenů: Prsteny moci Prime Video

Fotogalerie
48 fotografií