Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nový seriál Volha z prostředí socialistické televize: Velký příběh malého práskače Kryštofa Hádka

/
  • Kryštof Hádek s Lukášem Příkazkým a Tomášem Jeřábkem
    21. března 2023 ● 10:00

    Tak trochu Vyprávěj, ale z prostředí normalizační televize. Standa Pekárek v podání Kryštofa Hádka (41) má jasno. Chce řídit volhu, tu novou, fešáckou. K tomu jezdit pro redakci humoru a zábavy. A hlavně vozit Goťáka!

    V pětidílné minisérii Volha se zaskví právě Hádek. O hlavní postavě neměl režisér Jan Pachl (45) žádné pochyby: „Od počátku jsem věděl, že to bude Kryštof. On to nehrál. On tím řidičem byl!“ řekl. Pro možnost vozit Gotta udělá Pekárek cokoliv. „Dá se do služeb Státní bezpečnosti a postupně práší na všechny lidi, které ve své volze vozí,“ upřesňuje režisér. U estébáků má Standa krycí jméno – jak jinak – Volha.

    „Standa Pekárek je dement, co si budeme nalhávat. Myslí jen sám na sebe a na svůj prospěch. Jedná bez ohledu na to, jestli někomu ublíží, nebo ne. Takových Pekárků kolem nás už bylo a pořád ještě je hodně,“ nabídl režisér Pachl charakteristiku hlavní postavy. Maníka, který se touží dostat k vysněné volze. A vozit Káju Gotta.

  • 1.

    Kladný Lábus

    Snad jedinou kladnou postavou tehdejší normalizační televize, vedle režisérky Vlasty Válové v podání Ani Geislerové, je garážmistr, jehož hraje Jiří Lábus (73). Po normalizačních čistkách je uklizen stranou a je jediným disidentem, kterého televize má. „Jsem strašně rád, že tento seriál vznikl, protože lidé zapomínají. Myslím, že je dobré oživit situace a léta, ve kterých jsme museli žít,“ podotýká herec. Scénář Lábuse okamžitě chytil a přečetl ho prý jedním dechem.

  • 2.

    Vzácná Carevna

    Pro natáčení celé minisérie bylo potřeba více než sto dobových aut. Filmaři si je vypůjčili od soukromých sběratelů z celé republiky. Modrá volha, jíž se říkalo Carevna, je jednou z nejstarších. Vyrobena byla v 60. letech. Stejnou přezdívku, ale jinou barvu má i volha v krimi seriálu Primy Polda. Tou jezdí poručík Bříza, tedy David Matásek.

  • 3.

    Standa Pekárek: Kryštof Hádek

    Hezký, vtipný a charismatický sobec. V patnácti přečetl Klapzubovu jedenáctku, ze Švejka zná: To chce klid a nohy v teple. Sbírá podpisy slavných, ale neváhá je udávat. Reálným socialismem proplouvá jako štika rybníkem. Řízení má v paži, ledničku plnou, benzin zadarmo a na foxteriérech zásobu »řeziva«. Má bezmeznou zásobu vtipu a pro své řídící orgány spoustu zajímavých drbů. Pekárek je proste »king«. Je egoistický blbec, ale lidem trvá, než na to přijdou. On sám to nezjistí nikdy.

  • 4.

    Matka Pekárková: Klára Melíšková

    Prořízlá pusa. Na Standu byla sama, jeho táta se uchlastal. Celý život hákuje jako servírka U Klokoně, spropitné šetří vnoučatům. Kvůli bytu pro Standu je schopná se vyspat i se šéfem OPBH, ale dostane jen nový bojler. „Standa není schopen citu a soucitu a kvůli rázné výchově své matky se z něj stává bezcharakterní, bezpáteřní jedinec, který myslí jen na sebe a pro své cíle je schopen kohokoli a kdykoli hodit přes palubu,“ říká.

  • 5.

    Režisérka Vlasta Válová: Anna Geislerová

    Se Standou si vjedou do vlasů hned na prvním natáčení a od té doby se nesnášejí. Ona je protivná, nafoukaná a čestná, on na ni donáší. Tohle nemůže vydržet dlouho.

  • 6.

    Kameraman Ríša Zikmund: Stanislav Majer

    Hezký chlap, co spí s Válovou. Ríša je kam vítr, tam plášť. Kdysi ho vyhodili od rozdělaného filmu s Jendou Němcem, ale to je tak všechno. Jeho životním krédem je: Nenaděláš nic. Pojďte, natočíme to, ať jsme doma.

  • 7.

    Produkční Pepa Horáček: Tomáš Jeřábek

    V televizi je tak dlouho, že si to sám nepamatuje. Nepřiznal by to, ale práce je pro něj vším. Tedy kromě dcery Hanky, která jím trochu opovrhuje za to, jak je podělaný před režimem. Přes bráchu emigranta dostává exilovou literaturu, kterou distribuuje v disentu, ale to nikomu říct nemůže. Ani Hance. Tahle schizofrenie ho provází na každém kroku.

  • 8.

    Redaktor Zajícek: Lukáš Příkazký

    Klasická normalizační rychlokvaška. Neschopný redaktor, kovaný komunista. Postupem času prohlédne, ale projevuje se to jen tím, že na bolševické schůze chodí v kovbojských botách z falešné hadí kůže a místo kravaty si váže bolo.

  • 9.

    Estébáci Labský A Flégr: Jiří Dvořák a Přemysl Bureš

    Labský je mozek, Flégr buchar. Profesionálové každým coulem. Ale ani oni to nemají jednoduché. Jak říká Flégr: „Dobrýho práskače abys dneska pohledal.“

  • 10.

    Aňa Geislerová: Ze scénáře jsem byla nadšená

    „Scénáře se mi většinou špatně čtou, ale z tohohle jsem byla nadšená, nezměnila bych tam vůbec nic. Přečetla jsem to jedním dechem!“ vyznala se herečka, která v seriálu hraje televizní režisérku Válovou. „Bohužel jsem nemohla jít na večerní premiéru seriálu, hrála jsem v divadle. Lidi to většinou překvapí, s divadlem si mě nespojují, ale s Martinem Zbrožkem máme takové improvizační večery. Teď i s mojí sestrou Ester, a protože nás s představením čeká výjezd do Londýna, tak to musíme pořádně nazkoušet,“ omlouvala se z neúčasti.

  • 11.

    Seriál v kostce

    I. DÍL: FOXTERIÉRY

    Rok 1971. Po vojně nastupuje Pekárek coby řidič ČST. Brzy se otrká a vyráží na první exteriérové natáčení. Získává přehled i o principech socialistické ekonomiky. Díky šmelení s benzinovými talony má na něj StB háček. Podepisuje a volha je na dosah.

    II. DÍL: HULIZA

    Léta normalizace. Má volhu a ve víru televizních estrád, sexuálních dobrodružství a hromadění financí zapomíná práskat. Musí přitvrdit a začne práskat. První obětí je režisérka Válová.

    III. díl: TEL-EVÍZE

    V exteriérech se Standa seznámí se svou budoucí ženou, brzy čekají dítě. Daří se mu, ale nic není zadarmo. Další obětí je režisér Truhlář.

    IV. díl: MAESTRO

    Jsou zlaté osmdesátky, období spartakiády. Pekárek přes sovětské vojáky šmelí s barevnými televizory a konečně mu do auta nastoupí i Karel Gott.

    V. díl: BALBA

    Pekárkův první výjezd na Západ. Digitálky, bouráky a vídeňský Mexiko plac. Ale i tam musí plnit úkoly StB. Dochází k otřesu, opouští ho matka, syn i druhá manželka. Revoluce a agent Volha je postradatelný...

  • 12.

    Latentní Bohemák

    Kryštof Hádek prý nefandí žádnému fotbalovému klubu. I když... V seriálu jeho srdce bije pro Klokany. A jak sám přiznal, na fotbale byl asi 5x, z toho čtyřikrát v Ďolíčku. „Takže k Bohemce bych sympatie našel. Jsem takový latentní bohemák,“ směje se.

  • 13.

    Galerie

    Video
    Video se připravuje ...

    Kryštof Hádek poodhalil zákulisí natáčení nového dobového seriálu Videohub

    Fotogalerie
    22 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

nick55: Předloha seriálu Volha, kniha, kterou napsal produkční K. Hynie je úplně boží, na seriál se moc těším a to obsazení

(21. 03. 2023 13:27)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy