Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obraz zkázy pod Kachovkou: Lidé čekají na záchranu na střechách, někteří se nedočkají

Aktualizováno -
7. června 2023
11:02
Autor: ČTK, lig - 
7. června 2023
06:31

Voda ze zničené Kachovské přehrady, která leží na jihu Ukrajiny, zaplavila přes 1300 domů na pravém břehu Dněpru. Postiženo je 24 lokalit, uvedla dnes agentura AFP s odvoláním na ukrajinské činitele. Sítěmi se šíří zoufalá svědectví lidí, kteří uvízli ve svých domovech, stovky jich čekají na záchranu na střechách zaplavených domů. OSN zase informovala o tom, že naléhavou pomoc potřebuje přes 16.000 lidí. Humanitární dopady situace podle ní ale pocítí statisíce osob.

Šéf chersonské regionální vojenské správy Oleksandr Prokudin uvedl, že zaplaveno bylo 1335 domů, ukrajinský ministr vnitra Igor Klymenko pak informoval o počtu zaplavených lokalit.

Evakuováni jsou také lidé nacházející se v oblastech jižně od Kachovské přehrady a Dněpru, které okupuje Rusko. Jen z města Nova Kachovka, které leží přímo u nyní zničené vodní elektrárny na přehradě, bylo podle starosty Vladimira Leonťjeva přemístěno kolem 900 obyvatel. Už dříve uvedl, že je zde pod vodou asi 600 domů.

Rozsah záplav ukazují podle agentury Reuters satelitní snímky společnosti Maxar Technologies, na nichž je vidět řada zatopených měst a vesnic. Z mnoha domů nad hladinu vyčnívají jen střechy. Na těch na záchranu čekají stovky lidí. Ukrajinské úřady už dříve varovaly, že nemohou evakuovat všechny.

„Všechno je ponořené ve vodě, všechen nábytek, lednička, jídlo, všechny květiny, všechno plave. Nevím, co mám dělat,“ vylíčila svou složitou situaci 53letá obyvatelka Chersonu, který je největším městem pod přehradou. Hladina Dněpru zde už v úterý stoupla o 3,5 metru.

Agentura Nexta přinesla čerstvé závěry ze zatopených měst a obcí, záchranáři dál pokračují v evakuaci.

Nexta přinesla i záběry z levého břehu Dněpru. Zoufalí lidé mávají ze střešních oken a prosí o záchranu. Ukrajinští záchranáři jim ale nemohou pomoci, protože jde o území ovládané Rusy. „Okupační úřady neevakuují lidi, ignorují výzvy a nevpouštějí dobrovolníky do zatopené oblasti,“ informují média.

V okupovaném městě Nová Kachovka se po záplavách pohřešuje nejméně sedm lidí. Uvedl to Moskvou dosazený starosta města, podle kterého muselo být z Nové Kachovky evakuováno přes 900 lidí. Voda v oblasti ale začala ustupovat, poklesla zatím o 35 centimetrů, píše s odvoláním na místní představitele agentura TASS.

Hráz přehrady, která je jedním z největších vodních děl v Evropě, byla zničena v brzkých úterních hodinách. Ukrajina je přesvědčena, že za zkázu může Rusko, Moskva zase obviňuje Kyjev.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Vojenský analytik o zničení Kachovské přehrady: Válku může prodloužit i o rok!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa