Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Michl prozradil, za jakých okolností ČNB zvýší úrokové sazby. Klíč drží vláda

Autor: ČTK, lig - 
21. června 2023
20:40

Působení fiskální politiky vytváří proinflační rizika do budoucna. Na tiskové konferenci po dnešním jednání bankovní rady to řekl guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl. Vládní balíček ke konsolidaci veřejných financí hodnotí jako vykročení správným směrem, jeho vyhodnocení ale podle něho bude možné, až po schválení Parlamentem bude známa jeho konečná podoba.

Michl uvedl, že podmínkou cenové stability jsou podle bankovní rady zodpovědná rozpočtová politika a umírněný mzdový vývoj. Pokud vláda nebude snižovat deficit státního rozpočtu, mzdy porostou nad očekávání a výrazně ožije spotřeba domácností, potom ČNB zvýší úrokové sazby, řekl.

Už po květnovém jednání bankovní rady Michl označil rozpočtovou expanzi za největší současný proinflační faktor. Loni skončil rozpočet ve schodku 360,4 miliardy korun, pro letošek je plánován na 295 miliard korun. Ke konci května byl průběžný výsledek hospodaření státu v deficitu 271,4 miliardy korun.

Za další riziko působící ve směru vyšší inflace označil guvernér ČNB hrozící ztrátu ukotvení inflačních očekávání a související riziko vzniku mzdově-inflační spirály. Ve směru rychlejšího poklesu inflace by naopak mohl působit výraznější než očekávaný útlum domácí spotřebitelské a investiční poptávky. Nejistotou prognózy podle Michla zůstávají další vývoj konfliktu na Ukrajině a dostupnost a ceny energií.

Video  Havlíček šije do vlády: Pornočasopisy s nižší DPH a megašvindl s dotacemi?! Stanjura je přepracovaný.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

trintin ( 22. června 2023 11:54 )

Ve směru rychlejšího poklesu inflace?? Inflace je pro stát potřebná, jak jinak by z občanů, kteří si celý život šetřili na stáři nedostali peníze, kterými stát splácí dluhy, které politici po sobě jdoucích vlád nadělali.

Zobrazit celou diskusi