Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

„Vývar“ ze skládek i hřbitovů dobytka. Co všechno obsahuje záplavová voda z Kachovky

Autor: ČTK, lig - 
21. června 2023
21:44

Počet mrtvých při záplavách na jihu Ukrajiny se na Ruskem okupovaném levém břehu řeky Dněpr zvýšil na 41 z předchozích 38. Na komunikační platformě Telegram o tom informoval představitel správy Andrej Aleksejenko. Na pravém břehu Dněpru, který je pod kontrolou Kyjeva, si záplavy a ruské ostřelování během evakuací podle úterního oznámení ukrajinského ministra vnitra vyžádaly 21 obětí na životech. Záplavy způsobilo před dvěma týdny protržení hráze Kachovské přehrady.

„Počet mrtvých se bohužel zvýšil na 41,“ uvedl Aleksejenko bez dalšího upřesnění této bilance. Kyjev dříve okupační úřady kritizoval za to, že otálely s evakuací lidí ze zatopených obcí. Rovněž například podle portálu Meduza proruská správa evakuace nezvládla. Kyjev a Moskva se navzájem obvinily z ostřelování zatopených obcí.

Aleksejenko kromě toho uvedl, že voda už téměř opadla v Oleškách a situace se postupně lepší také v Nové Kachovce. Naopak ve městě Hola Prystaň a okolí je podle něj vody „ještě mnoho“.

Podle informací ukrajinského ministerstva vnitra je na levém břehu zaplaveno ještě 17 obcí a podle záchranných složek operujících v oblasti je stále zatopená asi polovina všech domů, které se ocitly během záplav pod vodou. Na pravém břehu Dněpru je podle údajů ukrajinského ministerstva vnitra z dnešního rána stále zatopeno 595 domů ve třech obcích, shrnul portál Meduza.

Pitnou vodu budou muset vozit šest měsíců

Velké problémy jsou na obou březích s pitnou vodou, která se musí do oblasti dovážet. Vodu přitom bude podle různých odhadů na místo zapotřebí dopravovat ještě až šest měsíců, než se najde jiné řešení, uvedla Meduza. Dobrovolníci na levém břehu podle ní rozdávají tablety na čištění vody a vysvětlují lidem, že záplavovou vodu nelze používat ani na mytí nebo například na čištění věcí.

Záplavová voda podle ukrajinského ministra zdravotnictví Viktora Ljaška převyšuje normy znečištění osmadvacettisíckrát. Ekologové upozornili, že v záplavové zóně se ocitly například také hřbitovy, místa, kde se pohřbívá uhynulý dobytek, skládky, sklady s chemikáliemi nebo hnojivy či latríny v rodinných domech. Přístup k pitné vodě ztratilo po zničení přehrady milion lidí, uvedl v úterý podle Reuters ukrajinský ministr životního prostředí Ruslan Strilec.

Zničení přehrady podle Strilece představuje také největší ekologickou katastrofu za dobu ruské invaze na Ukrajinu. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal na mezinárodní konferenci v Londýně o obnově Ukrajiny dnes podle Reuters prohlásil, že odhadované škody na životním prostředí po zničení přehrady dosahují 1,5 miliardy dolarů (zhruba 32,5 miliardy korun).

Ze zničení přehrady, jejíž hráz se protrhla v noci na 6. června, se vzájemně obvinily Ukrajina a Rusko, přehrada byla ale měsíce okupována ruskými silami. Například podle listu The New York Times důkazy naznačují, že stavba byla zničena zevnitř.

Video se připravuje ...
Další videa