Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Záplavy pod Kachovkou: Voda opadá, nemocnice se chystají na choleru či sněť

Autor: mav, lig - 
20. června 2023
05:00

Voda pod protrženou Kachovskou přehradou ustupuje, obyvatelé už uklízejí následky záplav. Hrozba pro zdraví však ještě nepominula a potrvá i poté, až bláto vyschne. Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví se připravuje na epidemii nemocí přenášených vodou, jako je cholera, uvedl ministr Viktor Ljaško.

V projevu z 8. června, dva dny po zničení přehrady, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že voda může být kontaminována látkami ze zaplavených skladů pohonných hmot, skladišť chemikálií a hnojiv nebo z pohřebišť zvířat – včetně dvou, kde byla pohřbená zvířata uhynulá na antrax (sněť slezinnou). Obavy vzbuzují také splašky ve vodách.

„Informujeme lidi, že je nyní nebezpečné koupat se nebo brát do řek a jezer zvířata,“ uvedl pro server Politico ministr zdravotnictví Ljaško. „To vše jsou účinné způsoby, jak zabránit vypuknutí cholery, sněti slezinné a dalších nemocí. Pravidelně testujeme vodu a potravinářské výrobky a připravujeme se na další práci, až voda odteče.“

Bakterie cholery jsou v přírodě

Teresa Zakariová ze Světové zdravotnické organizace (WHO) uvedla, že ačkoli se od začátku války nevyskytly žádné případy cholery u lidí, nemoc se vyskytuje ve vzorcích z životního prostředí, což znamená, že existuje riziko jejího přenosu na člověka. WHO podle ní úzce spolupracuje s ukrajinským ministerstvem zdravotnictví, aby zajistila mechanismy pro dovoz vakcín, pokud budou potřeba.

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus zase varoval, že dopad na „zásobování vodou, hygienické systémy a služby veřejného zdraví v regionu nelze podceňovat“. Jak dodal, WHO přispěchala se zaváděním preventivních opatření proti nemocem přenášeným vodou.

„Epidemiologická situace je zatím stabilní. Máme pouze ojedinělé případy střevních onemocnění způsobených konzumací nemytého ovoce a zeleniny,“ konstatoval minulý týden ministr Ljaško.

Nyní vidíme známky fekálního znečištění vody. Ve vodní hladině v Oděské oblasti byly nalezeny Escherichia coli, enterokoky, salmonelly, astroviry a enteroviry,“ upřesnil ministrův náměstek a hlavní státní hygienik Ihor Kuzin. „Každý z nich může vyvolat rozvoj střevních infekcí v případě, že člověk požije špinavou vodu nebo se po koupání nají neumytýma rukama.“

Vědci a epidemiologové každé čtyři hodiny testují místní vody na všechny možné druhy kontaminace, včetně radiace. Zatím nic nepřekračuje normu, řekl minulý týden Ljaško. Víkendová měření už jisté znepokojivé výsledky přinesla. „Ve vodě nebyly izolovány žádné cholerové vibrie, ale vibrie podobné choleře (což je marker možného výskytu cholerových vibrií) byly izolovány na čtyřech místech,“ informovalo v neděli Mykolajivské regionální centrum pro kontrolu a prevenci nemocí Ministerstva zdravotnictví Ukrajiny. Vibrio je rod bakterií, jehož někteří zástupci způsobují lidem onemocnění cholera.

Kontaminované je i Černé moře

„Již dříve po výbuchu v Kachovské vodní elektrárně byl v Černém moři poblíž přístavu v Oděse nalezen vibrioid podobný choleře. Může způsobovat akutní střevní infekce, ale není původcem cholery,“ dodala zpráva.

Na několika místech také hygienici naměřili nadlimitní výskyt bakterie E. coli – v ústí řek Dněpr a Jižní Bug (Buh); v řece Inhulec dokonce zaznamenali koncentraci mnohomilionkrát vyšší. V zaplavených regionech je tak nyní zakázáno pít vodu ze studní, stejně jako koupat se a rybařit v řece Dněpr, ale i v Černém moři.

„Pláže v Oděse jsou nevhodné ke koupání kvůli značnému zhoršení vody v moři i ústí a reálnému nebezpečí pro populaci,“ varuje na Telegramu i oděská radnice. Místní dostávají varování i z tlampačů na autech. Turistická sezona v letovisku tak jako tak nevypadala příliš nadějně, vlny totiž stále vyplavují na pláže námořní miny, připomněla CNN.

Ministr Ljaško doufá, že náhradní zdroje vody pro Chersonskou, Mykolajivskou a Dněpropetrovskou oblast budou vybudovány co nejdříve, aby pomohly minimalizovat ohrožení místních obyvatel.

Varoval však, že i když voda zmizí, budou ukrajinští zdravotníci čelit novým výzvám. „Půda začne vysychat, do vzduchu se začne zvedat a šířit se jím prach. Je třeba zjistit, co se v tomto prachu nachází a jaké toxické látky může obsahovat. To je jedna z možných prognóz,“ dodal ministr.

A tak probíhají přípravy na epidemii. V Chersonské oblasti nachystali více než 220 lůžek pro případné nakažené pacienty, nemocnice dostaly potřebné léky a vakcíny, pokud by epidemie propukla.

Ukrajinská vláda podle ministrových slov rovněž vyčlenila v přepočtu přes 850 milionů korun na zajištění alternativních dodávek vody v postižených regionech a navýšila financování více než sedmi nemocnic v Chersonské, Dněpropetrovské, Mykolajivské a Oděské oblasti, tedy v regionech nejvíce postižených povodněmi. Na možnou epidemii se připravují i desítky lékařů v jiných regionech – v případě nouze by posílili či nahradili vyčerpané kolegy v postižených oblastech.

Video  Hrůza v okolí Kachovky: Armáda lidem dopravuje pitnou vodu drony.  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa