Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Smrtící virus Marburg se nebezpečně šíří: V Rovníkové Guineji zemřelo 20 lidí

Autor: ČTK - 
23. března 2023
20:02

V Rovníkové Guineji bylo potvrzeno osm nových případů nákazy virem Marburg. Celkový počet laboratorně potvrzených případů v africké zemi tak od únorového začátku šíření smrtícího viru vzrostl na devět a počet pravděpodobných případů nákazy na 20, informovala dnes Světová zdravotnická organizace (WHO). Z Rovníkové Guineje je hlášeno 20 úmrtí dávaných do souvislosti s infekcí.

Z osmi nových případů byly dva hlášeny z provincie Kié-Ntem, čtyři z provincie Litoral a dva z provincie Centro Sur, uvedla WHO v prohlášení. Oblasti, z nichž jsou případy hlášeny, jsou od sebe vzdáleny zhruba 150 kilometrů, což ukazuje na větší rozšíření viru, upozornila WHO.

„Potvrzení těchto nových případů je kritický signál pro zesílení úsilí o reakci s cílem rychle zastavit řetězec přenosu,“ řekla ředitelka WHO pro Afriku Matshidiso Moetiová.

Minulý měsíc byly zachyceny dva podezřelé případy marburgu také v sousedním Kamerunu, ačkoli úřady omezily pohyb podél hranice s Rovníkovou Guineou ve snaze zabránit šíření viru.

Virus šíří netopýři

Marburský virus, způsobující krvácivou horečku, zvracení či únavu, je vysoce nakažlivý a patří stejně jako ebola k takzvaným filovirům. Na člověka se přenáší z druhu kaloně a mezi lidmi se šíří přímým kontaktem s tělesnými tekutinami nakaženého.

Virus byl objeven v roce 1967 v laboratoři farmaceutické firmy v Marburgu v německé spolkové zemi Hesensko. Dostal se tam v krvi nakažených pokusných opic z Afriky. Z Marburgu se posléze rozšířil i do Frankfurtu nad Mohanem a srbské metropole Bělehradu. Z 31 nakažených tehdy zemřelo sedm lidí.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se úmrtnost u potvrzených případů v předchozích epidemiích pohybovala od 24 do 88 procent v závislosti na kmeni viru a léčbě pacientů. V současné době neexistuje žádná vakcína ani antivirová léčba, ale vyhodnocují se experimentální léčebné postupy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi