Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nová varianta covidu: Co víme o formě omikronu XBB.1.5, známé také jako Kraken?

Video se připravuje ...
Autor: DVL, swp - 
21. ledna 2023
05:30

Subvarianta omikronu XBB.1.5, která je neoficiálně nazývána Kraken, byla nahlášena v desítkách zemí a Světová zdravotnická organizace (WHO) ji označila za dosud nejpřenosnější, píše zpravodajský kanál Al-Džazíra.

Nová varianta omikronu zvaná XBB.1.5 vyvolává mezi vědci obavy, jelikož se velmi rychle šíří v desítkách zemí, přičemž zdravotnická agentura OSN ji označila za „dosud nejpřenosnější subvariantu“.

V USA nyní XBB.1.5 představuje více než 40 procent případů covidu-19, kdy k prudkému nárůstu došlo v prvním prosincovém týdnu, a to ze 2 procent. Nyní je tato varianta druhým nejdominantnějším kmenem v USA.

XBB.1.5, který je potomkem subvarianty omikronu XBB, se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) začal v některých částech Evropy rozrůstat.

Dvě další varianty omikronu – BA.5.2 a BF.7 – byly dominantními kmeny, které stály za prudkým nárůstem případů covidu-19 v Číně. Peking uvedl, že za poslední měsíc zemřelo nejméně 60 000 lidí.

Co víme o XBB.1.5?

XBB.1.5 je subvarianta kmene omikron, dosud nejpřenosnější varianty koronaviru. Šíření omikronu začátkem loňského roku vedlo k rekordnímu počtu infekcí po celém světě.

XBB.1.5, neoficiálně pojmenovaný Kraken, je podlinií XBB – kombinací dvou kmenů subvarianty BA.2. Poprvé byl detekován v říjnu 2022 v USA.

XBB.1.5 nyní cirkuluje v nejméně 38 zemích, včetně Kanady, Austrálie, Kuvajtu, Německa a Francie.

Je XBB.1.5 infekčnější?

Na počátku ledna Maria Van Kerkhová, epidemioložka a technická vedoucí WHO v oblasti covidu-19, uvedla, že XBB.1.5 je „dosud nejpřenosnější subvariantou“.

„Důvodem jsou mutace, které jsou v této podvariantě omikronu a umožňují tomuto viru přilnout k buňce a snadno se replikovat,“ dodala.

Koronavirus SARS-CoV-2 pokračuje v mutaci od doby, kdy se před třemi lety objevil. Vědci se snažili koronavirus získat pod kontrolu, protože neustále mutoval, což znamená, že měnil svůj genetický kód. Mutace také znamenaly, že se virus mohl vyhnout imunitnímu systému a vakcínám.

Podle odborníků mutace známá jako F486p dává Krakenovi větší výhodu než XBB, protože mu umožňuje lépe se připojit k receptoru ACE2 v buňkách, což je proces, kterým se covid-19 šíří u lidí.

Příznaky subvarianty jsou podobné jako u předchozích kmenů omikronu včetně únavy, rýmy a horečky.

Může XBB.1.5 vést k závažnějšímu onemocnění?

V současné době WHO uvedla, že neexistuje žádný definitivní důkaz, že Kraken povede k závažnějším onemocněním než jeho předchůdci.

Interní hodnocení rizik zveřejněné agenturou OSN 11. ledna naznačilo, že XBB.1.5 „nenese žádnou mutaci, o které je známo, že je spojena s potenciální změnou závažnosti“. Tvrdila však, že posuzování závažnosti pokračuje.

Biolog a profesor Ryan Gregory z Guelphské university v Kanadě řekl, že může být obtížné určit, zda je varianta závažnější, protože „na stejném místě cirkulovalo více variant“.

„Na severovýchodě USA, kde je XBB.1.5 nejrozšířenější, také stále cirkuluje hodně BQ.1 a BQ.1.1 (podvarianty omikronů). Zatím nic nenasvědčuje tomu, že bude XBB.1.5 závažnější, ani že to způsobí vlnu o velikosti prvního omikronu z minulé zimy,“ řekl profesor evoluční biologie.

„S první vlnou omikronu jsme také zjistili, že pokud je vir méně virulentní, tak to neznamená méně hospitalizací a smrtí. Rok 2022 byl například pro Kanadu nejsmrtelnějším za celou pandemii a to byl všechno omikron."

Navíc Gregory řekl, že situace s variantami se za posledních několik měsíců změnila.

„Existence celé ‚variantní polévky‘ spíše než jedné varianty, která se stane dominantní a pak bude nahrazena jinou následnou variantou, znamená, že se bude spíše zvedat a klesat hladina moře a nepřijde tsunami," dodal. 

Budou vakcíny fungovat?

Stejně jako jeho mateřský XBB má Kraken podle vědců silné imunitní úhybné vlastnosti ve srovnání s předchozími podskupinami omikronu.

Profesor Gregory uvedl, že vše nasvědčuje tomu, že bivalentní vakcína – která zahrnuje kombinaci původního viru a varianty omikronu – nadále poskytuje „dobrou ochranu“,

Čína se potýká s návalem covidových případů. Čína se potýká s návalem covidových případů. | Reuters
. a to i vůči kmenům XBB, pokud jde o prevenci závažných akutních onemocnění.

„Nezastaví přenos a je méně jasné, jak dobře chrání před rizikem dlouhodobého covidu, ale pracují na snížení počtu hospitalizací,“ dodal.

Epidemioložka Syra Madadová řekla, že kromě neustálého informování o vakcínách je důležité „navrstvit ochranu, protože žádná vrstva není stoprocentní“.

„To zahrnuje nošení vysoce kvalitní masky ve vnitřním prostředí se špatnou ventilací nebo v přeplněných prostorách,“ vysvětlila.

„S touto pandemií máme tři roky za sebou a můžeme všichni s jistotou říci, že roušky fungovaly a jsou skvělým nástrojem ke snížení rizika nákazy covidu-19.“

16:05
5. 5. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost, kterou jste více než tři roky našemu online přenosu věnovali. Vše, co se týká covidu a jeho dopadu na zdraví, budeme dál sledovat v běžném zpravodajství na Blesk.cz.

15:50
5. 5. 2023
!

Celosvětová pandemie covidu-19 už není zdravotním stavem nouze s mezinárodním dosahem. Podle agentury Reuters o tom dnes rozhodla Světová zdravotnická organizace (WHO). Nejvyšší stupeň pandemické pohotovosti platil od 30. ledna 2020. Konkrétní dopady rozhodnutí nemá, protože každá země si o ochranných opatřeních rozhoduje sama, poznamenala agentura DPA.

12:57
5. 5. 2023

Jihlavská zoologická zahrada brzo předá do Francie k dalšímu chovu tygřici sumaterskou. V zoo se před pěti lety narodila dvě mláďata tygrů sumaterských, první mladá samice našla po dvou letech nový domov v zoo v německém Krefeldu. O něco dřív měla opustit Jihlavu i druhá samice, jednání o transportech zvířat ale komplikovala epidemie covidu-19, řekla dnes ČTK Simona Kubičková z marketingového oddělení zoologické zahrady.

Zobrazit celý online

Video  Pět nejděsivějších epidemií v moderních dějinách lidstva  - Videohub
Video se připravuje ...

sidneyfoster ( 21. ledna 2023 09:46 )

Ikarie XB 15. Tak to už tu bylo. Kraken také. Jak se bude jmenovat další forma ? Vetřelec ? R2 D2 ? Žena za pultem ?

marcelinka007 ( 21. ledna 2023 09:32 )

Už mě štvete ,strašit, strašit a strašit lidi....to je jediné co umíte, pak se dají lehce ovládat,co???

krapotkin ( 21. ledna 2023 08:49 )

Tak mi ten nový coronavirus připomíná naši vládu. Ta sice nepřilne k buňce, ale přilnula ke státní kase a cucá a cucá a cucá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa