Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Covidové peklo, nestíhající krematoria, fronty na léky i trable vlády: 5 etap zero covidu v Číně

  • Autor: CNN,mav,swp - 
    1. 1. 2023
    05:00

    Nulová tolerance vůči pandemii koronaviru měla prokázat nadřazenost čínského režimu nad západními demokraciemi. Ještě do listopadu to tak možná vypadalo - ale jak se situace mohla pro prezidenta Si Ťin-pchinga tak zvrhnout, rozebírá v analýze web CNN.

    Rok 2022 měl být pro Čínu triumfem - a hlavně pro jejího vůdce, který vstoupil do druhé dekády v čele největší země světa. A to se slibem vrátit východní velmoci její někdejší přední postavení ve světě.

    Místo toho Čína zažila nejtěžší rok za dobu, co je Si v čele státu a strany. Od měsíců urputného potlačování koronaviru v duchu „zero covid“, které silně potlačovalo i hospodářství a rozdmýchalo nevídanou nelibost lidu, k náhlému rozvolnění, na které nebylo křehké zdravotnictví připravené.

    Video  Covidová hrůza v Číně: Nemocnice praskají ve švech  - Reuters
    Video se připravuje ...

  • 1.Zimní olympijské hry v Pekingu

    Jedna z vrcholných sportovních událostí roku 2022 - zimní olympijské hry 4. až 20. února - se pro Čínu stala demonstrací úspěchu v potlačování pandemie. Neprodyšná „olympijská bublina“, všudypřítomné roušky, neustálé stříkání dezinfekce a důsledné každodenní testování se vyplatily. Nakažení příchozí byli promptně identifikováni, hry se odehrály takřka bez nákaz, třebaže po světě řádila nakažlivá varianta omikron.

    Úspěch podpořil tvrzení komunistů, že jejich politické zřízení je pro zvládání pandemie lepší než západní demokracie - což Si stále zdůrazňoval, jak se připravoval na třetí období ve vrcholových funkcích.

    Také to podpořilo sebevědomí Číny, že lockdowny, karantény, hromadné testování a trasování případů mohou vybudovat efektivní obranu před omikronem. Ostatně už soubor takových opatření zafungoval předtím v lednu v Tchien-ťinu, přístavním městě nedaleko Pekingu; metropoli se od tohoto ohniska podařilo uchránit.

    Přísná opatření na ZOH 2022 Přísná opatření na ZOH 2022 | Reuters

  • 2.Lockdown Šanghaje

    Omikronu však příliš dlouho netrvalo, než začal pronikat škvírami nulové tolerance. V polovině března země bojovala s nejvážnějším náporem covidu od první vlny začátkem roku 2020. Denně přibývaly tisíce případů, od severu k jihu.

    Epicentrem se brzy stala finanční metropole Šanghaj. Napřed úřady odmítaly plošný lockdown, ale stejně na něj posléze došlo. Trval dva měsíce a stal se palčivou ukázkou ekonomických a společenských dopadů zero covidu. V nejbohatším městě Číny se lidem často nedostávaly potraviny i lékařská pohotovost, pozitivní museli trpět improvizovaná karanténní zařízení a nucené dezinfekce svých domovů. Ale ne všichni to snášeli tiše: Důvěra v šanghajské představitele citelně oslabila.

    Lockdown také zamával s hospodářstvím celé země. Za druhé čtvrtletí se HDP smrskl o 2,6 % a nezaměstnanost mladých dosáhla rekordu, skoro 20 %. I tak se drakonická opatření prezentovala za úspěch v boji s chorobou, představitelé dalších oblastí a měst si vštípili, že musejí infekce potlačovat za každou cenu.

  • 3.Stranický sjezd

    XX. sjezd Komunistické strany Číny si 16. až 22. října volil novou stranickou hierarchii. Analytici předpokládali, že do té doby bude prezident/generální tajemník Si trvat na zero covidu, nepodryje svou dosavadní strategii. Chytil se do vlastní pasti - tak silně se přichýlil k nulové toleranci, že si nemohl dovolit ji jen tak opustit - a také před sjezdem riskovat náhlý rozmach epidemie.

    A tak se místo očkování seniorů a posilování jednotek intenzivní péče kladl důraz na zvětšování karanténních zařízení, ještě častější masové testování a ještě větší lockdowny - v jednu chvíli se týkaly víc než 300 milionů lidí, skoro čtvrtiny největší země na světě.

    Stejně to omikron úplně nezastavilo. Do října už země opět hlásila tisíce případů denně. Přesto na úvod sjezdu Si nadále vychválil svou strategii, jež „má za prioritu lidi a jejich životy“. Oproti zvyklostem, ale podle očekávání, si udržel mandát i do třetího pětiletého období.

    Ale co poté? „Sjezd nepřinesl plán pro odklon od zero covidu. Naopak podtrhl důležitost dosavadního přístupu,“ komentoval pro CNN Jen-čung Chuang, čínský politolog newyorského think tanku Council on Foreign Relations. „Nová politická ekologie ještě přidala motivaci místním úřadům uvalit ještě drakoničtější opatření.“

    Velké metropole už měly jisté zkušenosti a ve svých postupech se snažily o cílenější postup, menší města se však pouštěla do agresivnějších, rozsáhlejších akcí.

    Sjezd vládnoucí Komunistické strany Číny: Prezident Si Ťin-pching Sjezd vládnoucí Komunistické strany Číny: Prezident Si Ťin-pching | Reuters

  • 4.Celostátní protesty

    Jak se omezení ještě utužovala, vedlo to k dalším útrapám. Migrující dělníci uprchli z továrny Foxconnu (produkující iPhony) a dlouhé kilometry šli pěšky, aby unikli ohnisku nákazy. Tříletý chlapeček nepřežil otravu plynem, když mu zamezili v rychlém přístupu do nemocnice. Čtyřměsíční děvčátko zemřelo v hotelové karanténě kvůli dvanáctihodinovému čekání na lékaře.

    Video  Prchající Číňané z Foxconn v centrální Číně  - Twitter
    Video se připravuje ...

    To už doutnala nelibost veřejnosti po celé zemi; naplno ji zažehl požár v Urumči ve Východním Turkestánu (čínským názvoslovím Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang) 24. listopadu. V obytném věžáku podle úřadů zahynulo deset lidí, mnozí tvrdí, že v evakuaci budovy či úsilí hasičů bránila covidová nařízení - i že tragická bilance byla daleko vyšší, jak uvedla CNN.

    Vypukly protesty v měřítku nevídaném po několik dekád. V univerzitních kampusech i na ulicích velkoměst davy žádaly ukončení neustálého testování a lockdownů, někteří přidali i odsuzování cenzury a požadavky po politické svobodě. V Šanghaji dokonce volali po odstoupení Si Ťin-pchinga - donedávna ještě něco nepředstavitelného.

    Si byl sice v postavení nejsilnějšího čínského vůdce za mnoho desítek let, leč toto byla nevídaná výzva. A tou dobou už se omikron vymkl kontrole, Čína zaznamenávala denně přes 40 tisíc pozitivních případů, tamní rekord. Stejně tak rostlo ekonomické napětí, místním úřadům docházely peníze na úhradu ohromných lockdownových nákladů.

    16:05
    5. 5. 2023

    Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost, kterou jste více než tři roky našemu online přenosu věnovali. Vše, co se týká covidu a jeho dopadu na zdraví, budeme dál sledovat v běžném zpravodajství na Blesk.cz.

    15:50
    5. 5. 2023
    !

    Celosvětová pandemie covidu-19 už není zdravotním stavem nouze s mezinárodním dosahem. Podle agentury Reuters o tom dnes rozhodla Světová zdravotnická organizace (WHO). Nejvyšší stupeň pandemické pohotovosti platil od 30. ledna 2020. Konkrétní dopady rozhodnutí nemá, protože každá země si o ochranných opatřeních rozhoduje sama, poznamenala agentura DPA.

    12:57
    5. 5. 2023

    Jihlavská zoologická zahrada brzo předá do Francie k dalšímu chovu tygřici sumaterskou. V zoo se před pěti lety narodila dvě mláďata tygrů sumaterských, první mladá samice našla po dvou letech nový domov v zoo v německém Krefeldu. O něco dřív měla opustit Jihlavu i druhá samice, jednání o transportech zvířat ale komplikovala epidemie covidu-19, řekla dnes ČTK Simona Kubičková z marketingového oddělení zoologické zahrady.

    Zobrazit celý online

  • 5.Neuvážené uvolnění

    Ve zjevné snaze upokojit protesty začala některá města omezení uvolňovat. A vtom, 7. prosince, vyhlásila vláda radikální změnu přístupu - rušení lockdownů i testování, povolila se domácí izolace namísto centrálních karantén - zkrátka konec zero covidu.

    Státní média i zdravotničtí představitelé najednou přestali kázat o nebezpečnosti koronaviru, najednou nešlo o zas tak zásadní hrozbu.

    Jenže uvolnění přineslo nejen úlevu. Jeho náhlost a nahodilost veřejnost překvapily, najednou se museli starat sami. Skončilo omezení na prodej volně přístupných léků na nachlazení a horečku - okamžitě se vyprodaly. Před poliklinikami a pohotovostmi se tvořily obří fronty. Krematoria už zase, jako za první vlny, nestíhají nápor nebožtíků.

    Světová zdravotnická organizace (WHO) kritizovala změnu v čínských statistikách, jež najednou začaly uplatňovat přísnější kritéria, aby se nakažení či zemřelí objevili v reportech koronaviru. „Velmi to může podhodnotit skutečné počty mrtvých,“ varovala WHO.

    Skoro tři roky Čína držela covidovou bilanci relativně nízko - zejména ve srovnání se Spojenými státy, které napočítaly přes 100 milionů případů (v populaci 333 milionů), z nichž přes milion lidí zemřelo, jak uvádí CDC.

    Jenže některé studie nyní propočítávají, že náhlé zrušení zero covidu může v Číně vést ke skoro milionu úmrtí. Může to znamenat ještě vážnější ránu pro důvěryhodnost vlády, která léta bolestivých restrikcí vysvětlovala nutností zachraňovat životy.

sorgedoktor ( 1. ledna 2023 14:06 )

J si myslim, ze meli poprat slovo lekarum. Ono to premnozeni ve velkych mestskych aglomeracich se da tezko zvladnout..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa