Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nová varianta omikronu: Je infekčnější a obchází protilátky z boosterů. Máme nasadit roušky?

Autor: ČTK, ula, swp - 
24. prosince 2022
05:00

Nemocných s infekcemi dýchacích cest včetně chřipky v Česku přibývá. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se očekává, že porostou i nákazy covidem-19, která se už projevuje v dalších evropských zemích.  U nás zatím převažuje varianta omikronu BF.7 a SZÚ již odhalil varintu BQ.1. Jak řekl Blesk Zprávám epidemiolog Rastislav Maďar, jedná se o infekčnější varianty, než byly předchozí. Ve světě se vyskytuje i varianta XBB, která má podle průzkumů schopnost obejít protilátky získané očkováním, dokonce i z posilujících dávek. Měli bychom se těchto variant obávat? A kde nasadit roušky?

Ačkoliv v Česku dominují RS viry a chřipka, covid-19 zcela nezmizel. Očekává se vzestup počtu nákaz novým typem koronaviru, která už se projevuje v dalších evropských zemích, uvedl Státní zdravotní ústav. „V České republice zatím převažuje varianta omikronu BF.7 a mírně roste počet detekcí variant BQ.1. Klinická praxe ale nehlásí žádné neobvyklé průběhy nemoci u těchto variant,“ dodala mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

Subvarianty BQ.1 a XBB byly pojmenovány na konci října ve Velké Británii a říká se jim „vnoučata“ původního viru z Wu-chanu nebo také „sestřenice“ omikronu. To, že byly subvarianty pojmenovány, znamená, že je odborníci hodlají sledovat. Virologové momentálně zkoumají, zda bychom se těchto nových variant měli obávat. BQ.1 rychle roste v Evropě a Severní Americe.

Komplikace pro rizikové pacienty

„To, že budou subvarianty omikronu BA.4 a BA.5 nahrazené infekčnějšími BQ.1 a BF. 7, jsme předpokládali už na začátku listopadu,“ řekl Blesk Zprávám epidemiolog Rastislav Maďar.

„BF.7 je sublinie odvozená od BA.5, je infekčnější, s kratší inkubační dobou a s lepší schopností se šířit v populaci. Její základní reprodukční číslo může být až

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa