Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přijdou z Číny nové varianty covidu-19? Epidemiolog řekl, zda budou nebezpečné

Autor: ula, ČTK, swp - 
5. ledna 2023
05:00

Aktuální masivní vlna koronavirové nákazy v Číně neovlivňuje epidemiologickou situaci v Evropě. Uvedlo to v dnešním prohlášení Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Ačkoliv ECDC uvádí, že varianty z Číny nejsou pro proočkované Evropany riziko, řada expertů sleduje dění v zemi s napětím. Jak uvedl portál Medical Xpress, v Číně by se mohla objevit zcela nová varianta viru SARS-CoV-2. Epidemiolog Rastislav Maďar pro Blesk Zprávy uvedl, že v Číně zcela jistě vzniknou více infekční varianty omikronu. Budou nebezpečné?

V prosinci Čína po pouličních demonstracích ukončila tříletou politiku nulového covidu a bez přípravy zrušila většinu opatření proti šíření koronaviru. To podle místních svědků vedlo k přeplnění nemocnic a krematorií.

„Každý den pohotovostní oddělení v naší nemocnici přijímá 1600 případů, 80 procent z toho jsou pacienti s covidem,“ řekl Čchen z nemocnice Žuej-ťin. Reportéři AFP údajně viděli, jak před jinou nemocnicí Tchung-žen v centru Šanghaje lékaři poskytují pomoc pacientům, pro něž nebylo místo uvnitř.

Peking tvrdí, že zprávy o silné vlně nákazy koronavirem jsou zveličené. Čínské úřady také oznamují jednotky mrtvých nakažených denně, zatímco podle odhadů západních organizací v zemi umírá v souvislosti s covidem-19 několik tisíc lidí denně. 

„Chceme mít realističtější obrázek o tom, co se skutečně děje,“ řekla Reuters nizozemská viroložka z expertního výboru WHO Marion Koopmansová. Například čínské údaje o počtech hospitalizovaných podle ní „nejsou příliš věrohodné“. „Je v zájmu samotné Číny, aby poskytla spolehlivější informace,“ zdůraznila Koopmansová.

Může Čína vypustit novou mutaci viru?

Podle

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa