Flotilu dopravního podniku obohatila přetřená tramvaj T3RP zářící žlutou a modrou barvou. Praha se totiž připojila k vládní fundraisingové platformě United24. Dvou-vozová souprava má na svém boku dva QR kódy, přes které může kdokoliv poslat peníze na pomoc Ukrajině. Tramvaj začala jezdit ve středu 21. června odpoledne na lince 22. Do barev Ukrajiny bude oděna 6 měsíců. Pokud by ani za půl roku konflikt neskončil, je zde možnost prodloužení. 

Peníze proti válce

Kampaň momentálně probíhá i v dalších evropských městech jako je Vídeň, Haag nebo Riga. „Úkolem fundraisingové platformy je stát se centralizovaným místem pro sběr darů na podporu Ukrajiny,“ vysvětluje Vitalij Usatyj, ukrajinský chargé d'affaires. Peníze jsou následně převáděny na účty Národní banky Ukrajiny a příslušná ministerstva. „Tato akce opět ukazuje, že Česká republika je naším spolehlivým přítelem a partnerem. Pouze společným úsilím budeme schopni čelit agresi proti civilnímu obyvatelstvu Ukrajiny, které je bombardováno i v noci, kdy lidi spí,“ dodává Vitalij Usatyj.

Díky příspěvkům štědrých dárců se na pomoc válkou stižené zemi v rámci platformy United24 stihlo k 21. červnu vybrat 359 909 505 dolarů, což je cca 8 miliard 621 milionů korun. Peníze putují na rekonstrukci země, humanitární pomoc, odminování nebo obranu před ruskou genocidou. Vitalij Usatyj odhaduje na základě podpory v České společnosti, že by Pražané mohli přes QR kódy přispět desítkami až stovkami tisíc korun.

Spolupráce pokračuje

Podle náměstka primátora pro oblast dopravy Zdeňka Hřiba se nejedná o první ani poslední krok, kterým se Praha snaží pomáhat. Ihned poté, co konflikt začal, poslala Praha okamžitou pomoc přes Člověka v tísni. Následně se snažila zajistit podporu a kofmort ukrajinským uprchlíkům v hlavním městě. Aby se však mohli uprchlíci vrátit, potřebují zlepšit infrastrukturu na svém území.

„Podpořili jsme města, která byla bombardována na Ukrajině. Odeslali jsme 20 tramvají a 4 autobusy. Hromadná doprava patří k základní infrastruktuře měst. Bez MHD města nefungují a nedá se v nich žít. To následně vede k uprchlickým vlnám,“ sděluje Blesku náměstek primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib. Kromě toho v Praze operuje UNICEF, který se snaží v Praze řešit uprchlickou krizi. Město navíc od organizace získalo 333 milionů korun na ukrajinské děti a rodiče. 

Legendární tramvaj

Magistrát se rozhodl nabarvit symbol Česko – Ukrajinské spolupráce, schodovou tramvaj T3RP, což je modernější verze tramvaje T3. „V době, kdy se tyto vozy vyráběly na Smíchově v tehdejším ČKD Tatra, tak velkým odběratelem byl Sovětský svaz, ale konkrétně se tramvaje posílaly do Lotyšska a na Ukrajinu,“ informuje Jan Šurovský, technický ředitel DPP – Povrch. Dodnes jsou typické pražské tramvaje k vidění v Kyjevě, Charkově a dalších městech. Když se v roce 2012 vozy T3 vyřazovaly, snažila se jich Praha co nejvíce předat na Ukrajinu.  

Video
Video se připravuje ...

Slavnostní pokřtění ukrajinské tramvaje Jan Dařílek

Fotogalerie
14 fotografií