Když se řekne Staroměstské náměstí, zřejmě si většina Pražanů vybaví mimo Staroměstského orloje a sousoší nezapomenutelný stánek nabízející staropražskou šunku na grilu. Dřevěná budka stojí na pozemku parcely číslo ½ už delší dobu, ale věci se daly do pohybu až s nástupem Giancarla Lambertiho (TOP 09) na post předsedy finančního výboru Prahy 1 na konci roku 2022. „Impulsem byla nedobrá pověst a nedostačující výše nájemného. Ve svých reportážích se o místě velmi aktivně zmiňoval Janek Rubeš,“ sděluje Blesku zastupitel Giancarlo.

Kdo „kasíruje“?

Provozovatel stánku není nájemcem plochy, tím je Nadace Pražské děti, která plochu dále poskytuje za úplatu do užívání právě provozovateli stánků. Sama nadace pak platí městské části za pronájem plochy 2 tisíce korun denně. Další peníze provozovatel stánku hradí nadaci. Finanční výbor z toho důvodu doporučil Radě MČP1 udělit výpověď z nájmu Nadaci pražské děti.

Komise kultury na svém dnešním jednání taktéž doporučila Radě MČP1 nájem ukončit. Podle smlouvy zde mají probíhat výhradně kulturně-společenské aktivity a s tím spojené doprovodné prodejní aktivity. „Každému, kdo občas projde kolem, musí být přitom jasné, že skutečnost je přesným opakem. Prodejní aktivity jsou jen zřídkakdy doplněné kulturními aktivitami. Šunka není kultura,“ myslí si Giancarlo.

Kauza stánek

Jak Finanční výbor, tak Komise pro kulturu a sport ZMČ P1 doporučily radním udělit výpověď. Dojde-li ke zrušení nájemní smlouvy, výpovědní lhůta potrvá dva roky. „Pokud se tak stane, je zde velký prostor pro jednání s Magistrátem hlavního města Prahy a IPRem, popřípadě s dalšími subjekty o možné podobě a využití daného místa,“ informuje Petr Bidlo, tiskový mluvčí Prahy 1.

„Místo by dle mého názoru nemělo sloužit jenom turistům a návštěvníkům, ale mělo by odpovídat historickému významu dané lokality a sloužit i místním. Budu projednávat i umístění veřejného bezbarierového WC, které obecně v centru chybí,“ představoval by si Giancarlo. V tuto chvíli si jakožto předseda finančního výboru klade za cíl narovnat tržní prostředí. „Nájemné ve výši 2.000,- Kč denně je dle názoru finančního výboru neadekvátní vůči dané lokalitě,“ myslí si.

Video
Video se připravuje ...

Stroměstské náměstí a stánek se šunkou. Jan Dařílek

Fotogalerie
8 fotografií