Ideálním stromem je podle zástupců společnosti 23 až 25 metrů vysoký smrk ztepilý s rovnoměrným zavětvením a pravidelným kmenem. Vhodnými kandidáty jsou stromy, které jsou přerostlé a začínají být nebezpečné svému okolí, takže je nutné je z bezpečnostních důvodů pokácet, případně stojí na stavebních pozemcích. Růst může kdekoliv v zemi.

Nikdy nekácíme stromy, které by nebylo nutné z důvodu bezpečnosti nebo plánované stavební činnosti pokácet,“ uvedl Tomáš Jílek z městské společnosti Technologie hlavního města Prahy, která je za kácení, převoz a zdobení stromu odpovědná.

Odměna

Praha hledá vánoční strom formou soutěže potřinácté, fotografie a popis stromů mohou zájemci posílat na email info@taiko.cz. „Opět žádáme veřejnost, aby nám zasílala svoje tipy na vhodné stromy. Ať už bude stát na jejich pozemku, nebo jen o nějakém vhodném vědí, mohou vybrat ten správný a získat podle pravidel 10 000 korun,“ uvedla mluvčí společnosti Hana Tietze.

Vítězný strom chtějí organizátoři trhů vybrat 1. listopadu ve spolupráci právě s pražskou společností Technologie hlavního města Prahy. Strom by se pak měl na Staroměstském náměstí v Praze rozsvítit v sobotu 2. prosince. Jako loňský vánoční smrk byl vybrán 25 metrů vysoký a 58 let starý smrk ztepilý z Kytlice ze severních Čech, který bylo nutné pokácet z bezpečnostních důvodů.

Video
Video se připravuje ...

Deinstalace vánočního stromu na Staroměstském náměstí Blesk

Fotogalerie
53 fotografií