Nová fontána vznikla na Václavském náměstí v rámci rekonstrukce celé jeho dolní poloviny. Slavnostního uvedení do provozu se dočkala v květnu loňského roku, za cíl měla především ochlazovat jinak v létě rozpálené náměstí a také fungovat jako zábavný vodní prvek pro děti. To vše přes loňské léto fungovalo perfektně, prakticky každý parný den zde bylo vidět mezi proudy vody skotačící děti.

„Kladli jsme důraz na zklidnění náměstí. Nová fontána s okolními lavičkami jsou jedněmi z prvků, které k tomu přispívají. Lavičky navíc fontánu chrání před tím, aby na ni najelo auto, byť omylem, a poškodilo ji,“ řekl před rokem při slavnostním otevření tehdejší radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09).

Popraskané dlaždice

Jenže lavičky ze žulových kvádrů příliš dlouho nevydržely. Už celkem krátce po své instalaci byly rohy uštípané, a tak se lavičky od fontány odporoučely. Nahradily je žulové válce rozmístěné kolem dokola, jenže ani ty fontánu evidentně nedokázaly před koly aut ochránit. Pražané se už od jara podivovali, proč nový vodní prvek dávno nefunguje, při bližším zkoumání se důvod odhalil. na dlaždicích se totiž objevily praskliny. 

Ono ani nedí divu, stačí v dolní části Václaváku chvíli postát a sledovat místní „šrumec”. Během chvíle tu projede několik dodávek se zásobováním, otáčí se tu autobus. Šance, že každou chvíli někdo na fontánu najede je tak více než velká.

To ostatně potvrzuje i tisková mluvčí THMP Simona Kopová. „Podle našich zjištění došlo k poškození fontány přejezdem vozidly a těžkou technikou, která se v tomto prostoru pohybovala. V současné době čekáme na dodání nových desek, poté bude moct být zahájena oprava,“ vysvětlila. „Předpokládáme ale, že se podaří fontánu opravit do konce měsíce, náklady bude možné vyčíslit až po skončení oprav,“ doplnila Kopová.

Rekonstrukce za téměř půl miliardy

Rekonstrukce části náměstí od Můstku k ústí Vodičkovy začala v dubnu roku 2021 po téměř 17 letech příprav. Jejím základem je projekt od architektonické kanceláře Cigler Marani Architects, který vznikl už v roce 2005. Dolní část je nyní více vhodná k trávení volného času. Kromě vodního prvku, který bude snad brzy opraven, jsou zde po každé straně dvě řady stromů. Za celou rekonstrukci Praha zaplatila 430 milionů korun.

Video
Video se připravuje ...

Fontána v dolní části Václavského náměstí je mítem na svlažení nejen v létě Jan Dařílek

Fotogalerie
13 fotografií