Fontána vznikla už v říjnu loňského roku v rámci rekonstrukce spodní části Václavského náměstí. Stejně jako další vodní prvky ji spravuje společnost Technologie hlavního města Prahy, ale historické nebo umělecké kašny bude spravovat Galerie hl. m. Prahy. Dospělí si tu mohou svlažit ruce nebo si sednout a užívat si okolní ochlazený vzduch. Jako magnet ale přitahuje zejména děti, které probíhají mezi sloupci vody a cákají po sobě.

Současně s fontánou bylo na náměstí zprovozněno také nové pítko. Navíc zde magistrát vysadil dvě úplně nová lipová stromořadí. „Postupně budeme pokračovat se zvelebováním celého prostoru až k Muzeu. Proměníme Václavské náměstí ve výkladní skříň města,“ komentuje nový vodní prvek na sociálních sítích primátor Zdeněk Hřib (Piráti). 

Vodou neplýtvá 

Systém fontány je navržen ekologicky. Pod povrchem se schovává spousta počítačů, čerpadel a veliká nádrž na dva tisíce litrů. Oběh je cirkulační, voda se doplňuje jen na základě přirozeného odparu. „Zkrátka voda, která vyteče tryskami, se vrací zase dolů," komentuje radní Jan Chabr (TOP 09). Voda se však dochloruje a udržuje se v ní stálé pH. Voda by však měla být zdravotně nezávadná.

Fontána je počítačově řízena, na dálku je možno regulovat výšku vodního paprsku. „Do budoucna kromě dálkového řízení uvažujeme i o tom, že naše frekvenčně řízená čerpadla umožní ztvárnit nějaký vodní program," říká Tomáš Jílek, předseda představenstva Technologie hlavního města Prahy. Doplní se i čidlo pro rychlost větru. Dále přibude automatická regulace na základě větru. 

Fontána však neumožňuje provoz v zimě. Fungovat bude od konce dubna do přelomu října až listopadu. „I tato fontána bude v následujících měsících připojena dálkovým dohledem na náš dispečink v Holešovicích. I tady se budeme snažit vědět o všech poruchách a závadách dříve, než je budou Pražané hlásit,“ popisuje radní Jan Chabr. Stříkat by měla nonstop, ale uvažuje se o vypínání třeba za hustého deště v noci.

Co bude dále? 

Se změnou klimatu a klimatickým plánem magistrátu bude v ulicích na Pražany čekat další velká řada vodních prvků. „My například v Praze 6 připravujeme pilotní projekt takových košů se zelení okolo lamp veřejného osvětlení,“ říká Tomáš Jílek. Půjde o ozeleněné lampy obsahující populární mlžítka a rosítka, která budou v ulicích města Prahy vytvářet snesitelnější atmosféru. 

Video
Video se připravuje ...

Fontána v dolní části Václavského náměstí je mítem na svlažení nejen v létě Jan Dařílek

Fotogalerie
9 fotografií