„Letošní ročník byl výjimečný tím, že se sešlo obrovské množství fotek. A to jak v rámci souboru, tak singlů,“ popisuje předseda poroty CPP a šéfredaktor fotobanky Petr Mlch. Výběr nebyl jednoduchý. Manažer soutěže Dan Materna se sice na výběru nejlepších snímků nepodílel, ale byl přítomný. „Soutěžení znám z pohledu fotografa/autora, který má občas radost, když vyhraje, nebo zase utrpí křivdu, když fotka, o které si myslí, že je nejlepší, skončí někde v propadlišti dějin,“ směje se.

Hlavní soutěž

Soutěž Czech Press Photo vstupuje do 27. ročníku. Mohou se ji zúčastnit čeští a slovenští fotografové s trvalým bydlištěm v České nebo Slovenské republice s pracemi, které vznikly za účelem publikování v médiích. Snímky se utkaly hned v několika kategoriích. Nejprestižnejší cenou soutěže je "Fotografie roku".  Držitel ceny získává peněžitou odměnu sto tisíc korun, diplom a plastiku od Davida Černého. Vyhrál Petr Topič se snímkem Zkáza zachycujícím tornádem poničený dům a plakajícího chlapa. 

Fotografii roku následuje Grant Prahy. Do Czech Photo Centra přijde primátor a z vybraných souborů volí vítěze, který ho nejvíce zaujme. Letošní ročník padl Zdeňkovi Hřibovi (Piráti) do oka temný soubor Pražské periferie.

Jak vyhrát?

V zájmu nestrannosti posuzuje práce nezávislá, každoročně obměňovaná odborná mezinárodní porota. Soutěž je anonymní, fotky se hodnotí podle přiřazených čísel. Porota neví, kdo jakou fotku pořídil či se na ní podílel. Jen výjimečně se prý stává, že by někdo z poroty poznal rukopis a tedy i fotku novináře. „Porota je pětičlenná, i když by někdo poznal fotografa a mohlo by to ovlivnit rozhodnutí porotce, stále jsou tam další čtyři, takže hodnocení jednotlivce nemá takový vliv,“ odpovídá na otázku Blesku Petr Mlch.

Padající kůň

Největší kontroverzi prý vzbudila fotografie z Velké Pardubické, kde je zachycen padající kůň s jezdcem. Pořadatel se po vydání snímku rozčiloval, že to na sport vrhá špatné světlo. Dokonce se situace tak vyhrotila, že zakázal vstup fotografům ČTK. „Na událost koukají mraky lidí z tribuny, v televizi běží přímý přenos, ale pořadatelovi vadí fotka,“ komentuje situaci Petr Mlch.  

Fotka pochází od Romana Vondrouše, který se dostihovým fotografiím věnuje již 25 let. „Je to extrémně fundovaný člověk, který ví, jakou fotku z dostihu vydat,“ hájí kolegu Petr Mlch. Naštěstí se situace uklidnila a fotografové z „četky“ mají zase na Velkou Pardubickou i další závody přístup.

Škody po tornádu

Vítěznou fotkou se stala Zkáza od Petra Topiče. „Vychází slunce. Konečně se začínám trochu orientovat. Hlavní štáb je kousek od návsi, kde vítr poničil několik domů. Ještě není ani pět ráno a začínají se objevovat první lidé. Míří na hřbitov podívat se, jak jsou na tom jejich zemřelí. Následuji muže, který se brodí popadanými větvemi,“ popisuje první den focení autor.

Nějakou dobu prý byli podle manažera soutěže Dana Materny CPP obviňováni, že podporují novinářské hyeny. Dan si ale myslí, že fotky naopak podpořily společenské povědomí o katastrofě. I díky tomu se pomohly vybrat prostředky na rekonstrukci. „V tomhle ohledu jsme podle mě sehráli společenskou roli. Pomohli jsme vybrat peníze,“ stojí si za svým. Zastavený okamžik je podle něho nenahraditelný. Proto jsou v televizních zprávách promítány fotky, než jen videa.

Video
Video se připravuje ...

Czech Press Photo 2018 Youtube: Czech Photo

Vítěz Czech Press Photo: Vyhrálo tornádo na jižní Moravě. Fotografie Zkáza, fotograf Petr Topič (Mafra, a. s.)
Autor: Petr Topič, Mafra, a.s. / Czech Press Photo