Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Prymula na Vyšehradě zabodoval: Stříbrný úlovek Blesku. Czech Press Photo ovládlo tornádo

Autor: simao, ČTK - 
20. ledna 2022
12:35

Snímky z průběhu pandemie covidu, ale také řádění tornáda na jižní Moravě - prestižní soutěž Czech Press Photo přinesla letos znovu řadu velmi zajímavých fotografií. Uspěl mezi nimi i počin fotografů Blesku Martina Hykla a Marka Pátka, jenž zachycuje tehdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymulu při jeho odchodu z vyšehradské restaurace. Známou soutěž pak pro letošek vyhrál obraz zkázy po tornádu.

Nejlepší tuzemské fotožurnalistické snímky vyhlásili dnes pořadatelé soutěže Czech Press Photo. Kvůli pandemii se vyhlášení vítězů 27. ročníku soutěže uskutečnilo online.

Své želízko v ohni mělo i vydavatelství Czech News Center, jehož je Blesk součástí. 2. místo v kategorii „Lidé, o kterých se mluví“ si připsala dvojice fotografů Martin Hykl a Marek Pátek s fotkou, která vzbudila mimořádný rozruch - „Ministr zdravotnictví Roman Prymula opouští restauraci Rio's na Vyšehradě“.

Tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula opouší restauraci Rio's na Vyšehradě. Tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula opouší restauraci Rio's na Vyšehradě. | Foto CNC - Martin Hykl a Marek Pátek

Od pátku 20. ledna bude pro veřejnost otevřena výstava nejlepších snímků v Národním muzeu.

První cenu si letos odnesl fotograf Petr Topič z Mafry, a.s. s fotkou pojmenovanou „Zkáza“. Za sérii fotek z jižní Moravy po řádění tornáda si připsal i 1. místo v kategorii „Aktualita“. A vyhrál také „Prymulovu“ kategorii „Lidí, o kterých se mluví“ - tentokrát se sérií snímků z volební kampaně Andreje Babiše.

Vítězný snímek zachycuje ženu, jež se v zoufalém gestu opírá čelem o zničený dům. Jižní Moravou se prohnalo tornádo loni koncem června.

Vítěz Czech Press Photo: Vyhrálo tornádo na jižní Moravě. Fotografie Zkáza, fotograf Petr Topič (Mafra, a.s.). Vítěz Czech Press Photo: Vyhrálo tornádo na jižní Moravě. Fotografie Zkáza, fotograf Petr Topič (Mafra, a.s.). | Petr Topič, Mafra, a.s. / Czech Press Photo

„Tornádo, které zpustošilo obce na jižní Moravě, bylo výrazným tématem roku a do soutěže přišly snímky od mnoha autorů. Tato nečekaná událost byla výzvou pro novináře, fotografy i pro veřejnost. Zejména v tom ohledu, jak citlivě k situaci přistoupit a zaznamenat ji. Pro porotu bylo složité zvolit tu ,nejlepší‘. Po dlouhé selekci vybrala fotografii roku, která pochází ze série a zároveň funguje jako samostatný snímek. Je trochu jiná než ostatní, vyniká. Je v ní vidět síla přírody, která dokázala vytvořit na fasádě zbořeného domu hrozivé ,výtvarné dílo‘,“ uvedl předseda poroty Petr Mlch.

Nominace na nejlepší snímky pořadatelé zveřejnili počátkem listopadu. Stejně jako před rokem se mezi nimi často objevovaly fotografie zachycující pandemii koronaviru.

Ostatně i loni hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo dostal reportér ČTK Roman Vondrouš. Mezi 5000 fotografiemi uspěl se snímkem muže procházejícího v Praze dezinfekční branou, která byla instalována jako opatření proti šíření koronaviru.

Loňský vítězný snímek Czech Press Photo Romana Vondrouše (ČTK) Loňský vítězný snímek Czech Press Photo Romana Vondrouše (ČTK) | ČTK: Roman Vondrouš

V kategorii „Reportáž“ letos vyhrál Lukáš Bíba z Economie se sérií nazvanou „Druhá a třetí vlna“, jež ukazuje práci zdravotníků v dalším boji s pandemií nemoci covid-19. Ta se promítla i do kategorie „Každodenní život“, v níž vyhrál David W. Černý z agentury Reuters se sérií „Jedna pandemie, jedno město, jeden člověk“. Ukazuje v ní pohledy do různých prostředí města, exteriéru i interiéru, kde se vždy pohybuje jedna osamělá postava.

V letošním ročníku bylo vypsáno osm fotografických kategorií. Soutěžilo 250 fotografů, kteří přihlásili přes čtyři tisíce fotografií.

Pandemie se promítla i do kategorie „Sport“, v níž zvítězil loňský vítěz Vondrouš z ČTK. Bodoval se sérií „Věrní fanoušci“. Ukazuje milovníky fotbalu, již v době uzavřených stadionů sledovali zápasy svého oblíbeného klubu Bohemians Praha přes zeď i pomocí přinesených žebříků.

Video  Snímky, které usvědčily Prymulu: V hospodě vlastním opatřením navzdory!  - Marek Pátek, Martin Hykl, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi