Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Omikron zabíjí o 99 procent míň než delta, tvrdí američtí vědci. Čechům se to úplně nezdá

Autor: jn - 
14. ledna 2022
05:00

Tak dobrým zprávám se snad ani nechce věřit. Podle vědců z lékařské fakulty Washingtonské univerzity v Seattlu je omikron možná až o 99 % menší zabiják než delta. Ostatní odborníci ale nadšení mírní.

Pokud by to byla pravda, potvrdilo by se tvrzení německého ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha, že omikron, který se rozšířil právě loni v prosinci, by mohl být vánoční dárek celému lidstvu. Omikron by se tím stal podobně, či dokonce méně nebezpečným než sezonní chřipka.

Bude trvat několik týdnů, než budou k dispozici definitivní data o úmrtnosti na omikron. Pokud se ale tato zjištění potvrdí, měli bychom se ptát, zda máme vůbec přijímat nějaká opatření, která bychom nepřijali při horší chřipkové epidemii,“ prohlásil pro britský deník Daily Mail profesor Robert Dingwall.

Smrtnost klesá

Na počátku pandemie byla celková smrtnost viru asi tři až čtyři procenta. Díky očkování, monoklonálním protilátkám a vůbec větším zkušenostem lékařů s chorobou klesla na 0,15 procenta na konci loňského prosince. Z modelu vědců ze Seattlu vyplývá, že smrtnost omikronu by měla být 0,0025 procenta, tedy že zemře cca jeden člověk ze 40 000 nakažených.

Jiný model pak omikronu přisuzuje smrtnost 0,07 procenta, tedy že zahubí jednoho ze 1430 nemocných. Zároveň je už ale jasné, že omikron je asi desetkrát nakažlivější než původní wuchanská varianta a 2,8krát než současná delta.

Potápěč z Brna o covidu: Topil jsem se v posteli

Nikdy neztrácet naději. Takové je poselství brněnského potápěče Tomáše Blašky (48). Prodělal těžký průběh covidu, nemohl se nadechnout, měl pocit, že se topí. Skončil v umělém spánku na přístrojích a lékaři mu nedávali větší šance na přežití. Vyhrál, zotavoval se ale půl roku.

„Měl oboustranný zápal plic. Stav se pořád zhoršoval, a tak se ocitl na anesteziologickoresuscitační klinice,“ popsal přednosta ARO Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Vladimír Šrámek. Osm dní strávil v umělém spánku, lékaři už pomalu připravovali rodinu na nejhorší. Jeho kolega z práce ve stejné době na covid zemřel.

Po probuzení se ale stav začal lepšit. „Jedné z věcí, které jsem s ohledem na stav plic nevěřil, byl návrat k potápění,“ řekl muž, který se dostal do formy tréninkem. Třikrát denně doma cvičil předepsané dechové cviky, pak začal chodit, postupně přidával délku procházek i tempo, po týdnech začal zlehka klusat, pak přidal posilování na veslařském trenažéru, jízdu na kole a koloběžce. Docházel i na rehabilitační dechová cvičení, procházel tzv. laserovou sprchou plic.

„Jen díky péči lékařů, sester, rehabilitačních pracovníků a hromady dalších, o kterých nemám ani ponětí, že se na mém uzdravení podíleli, mohu říci, že je vše v pořádku a už mám za sebou i poslední metu. Jsem zpět pod vodou. Moc vám všem děkuji,“ vzkázal do nemocnice u sv. Anny.

I chřipka je zabiják

Říkáte si: varianta koronaviru omikron je jako chřipka? Tak to je pohoda… Ne, tak docela. Smrtnost sezonních chřipek se pohybuje mezi 0,05 až 0,1 procenta. Srovnávat tato dvě onemocnění není ale snadné, protože chřipka se zdaleka tak netestuje jako covid. Přesto před nástupem covidu v našich zeměpisných šířkách o infekční onemocnění s nejvyšším počtem obětí ze všech přenosných chorob. Podle dat Státního zdravotního ústavu souvisela v některých letech chřipka až se dvěma procenty všech úmrtí v Česku.

Epidemiolog Roman Prymula: Mírnější ano, o kolik není jasné

Že by se covid mohl stát běžným respiračním onemocněním, věří i epidemiolog Roman Prymula. „Na datech ze světa jasně vidíme, že tato vlna je co do počtu nově nakažených nejvyšší za celou dobu pandemie, naopak v počtu zemřelých je ta vlnka naopak zdaleka nejmenší,“ tvrdí. Omikron je tedy podle něj skutečně mírnější variantou. „Zatím ale nechci komentovat, zda je to skutečně o těch 99 procent,“ dodává Prymula.

Zatímco první jarní vlnu v roce 2020 Česko zvládlo velmi dobře, na podzim jsme se dostali mezi nejhůře postižené země světa. Ochrana, kterou poskytuje očkování, společně s monoklonálními protilátkami a novými postupy léčby, se jasně projevila v aktuální vlně. Zatímco loni bylo při 108 tisících nakažených 261 mrtvých za den, letos v zimě to bylo 140 mrtvých při 241 tisících nakažených. Lékaři nyní však varují, že na omikron protilátkové koktejly nefungují, a tak na ně nelze spoléhat.

Imunolog Václav Hořejší: Snad to nezkazí jiná varianta

Před přehnaným nadšením varuje český imunolog Václav Hořejší. Reálných dat je podle něj zatím málo a je třeba počkat, jak se bude pandemie skutečně vyvíjet. Přesto je i on opatrně optimistický. „Už nyní ale panuje mezi odborníky shoda, že bude relativně dobré a v této nastávající omikronové vlně bude těžkých případů i úmrtí zřejmě o hodně méně,“ myslí si.

Omikron podle něj vyvolává onemocnění, které má mírnější charakter. Většina lidí je navíc proočkovaná nebo nemoc už prodělala, a jsou tak odolnější. „Doufám, že nám to už žádná další varianta nezkazí,“ přeje si Hořejší.

Video  Prymula v Blesku: Epidemiolog poradil čtenářům s vakcínami a školy by před Vánoci zavřel.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

dynaty ( 14. ledna 2022 18:55 )

radimf ( 14. ledna 2022 15:29 )

Mě se to taky nezdá je potřeba objednat další vrahciny

zamlzena ( 14. ledna 2022 13:25 )

Říkali, že se mononuklární látky nebudou na Omikron používat, protože b\y nebyyly účinné. Nyní čtu, že díky nim je současná zdravotní situace lepší Omikron už převládá, ne?

rodriges ( 14. ledna 2022 13:12 )

lékařské etiky a vědecké integrity a směřuje k úplnému vlastnictví lidstva. Tohoto zotročení bylo dosaženo manipulací, nátlakem a masovou formační psychózou. Společnost Pfizer a zbytek kartelu covid-19 vnutili své destruktivní lékařské experimenty obyvatelstvu neustálým porušováním Norimberského kodexu a vydíráním, které lidi nutilo, podmaňovalo a zneužívalo k dodržování pravidel.

mRNA není vakcína; je to opěrný bod pro genetickou modifikaci lidí

Selhání tohoto nezákonného očkovacího programu bylo od počátku záměrné, protože nabízí cestu k genetické modifikaci lidí, k určité úrovni depopulace, věčnému otroctví, farmaceutické závislosti a transhumanismu. Vakcinační nátlak z roku 2021 byl předkrm, "noha ve dveřích" pro Pfizer a další biotechnologické společnosti k experimentům s lidskou DNA, bez vědecké integrity a bez ohledu na její nevyhnutelné důsledky pro lidský život. Bourla se objevil v epizodě Squawk Box, aby hovořil o několika nových partnerstvích v oblasti úpravy genů. Doufá, že využije platformu mRNA k zavedení nového sortimentu vakcín a dalších „terapií“ pro genetickou modifikaci lidí.

Big Tech a její ověřovatelé faktů opakovaně popřeli, že by platforma mRNA byla o genetické modifikaci lidí. Nyní, když Bourla objasnil plány Big Pharma geneticky experimentovat na lidech v dohledné budoucnosti, korporátní média a Big Tech ověřovatelé faktů nemohou již tuto REALITU skrývat. Big Tech a korporátní média strávily poslední dva roky popíráním této reality a odepisovaly ji jako „konspirační teorii“. Přesto společnost Pfizer spolupracuje se společnostmi Beam Therapeutics, Codex DNA a Acuitas, aby právě tímto změnila lidskou DNA. „Genetické chyby ve vaší DNA opravíme úpravou genů,“ řekl Bourla. Platforma mRNA byla prodána veřejnosti jako „vakcína“, ale ve skutečnosti je to pouze nástroj depopulace a fyziologické kontroly – opora pro vykořisťování a genetickou modifikaci lidí v dohledné budoucnosti.

Dossi­er.sub­stac­k.com

Twitter.com

NZHer

rodriges ( 14. ledna 2022 13:11 )

Generálnímu řediteli společnosti Pfizer Albertu Bourlovi trvalo necelý rok, než se ujasnil o neúspěchu svého očkovacího programu mRNA. V nedávném rozhovoru Bourla přiznal, že první dvě dávky mRNA spike proteinu nabízejí pouze „omezenou ochranu“ proti covid-19. Dokonce zpochybnil „posilovací“ injekci a tvrdil, že nabízí „přiměřenou ochranu“ před hospitalizací a smrtí, ale „menší ochranu“ před infekcí. Bourla řekl, že čtvrtá injekce by měla být k dispozici v březnu 2022 a měla by nabídnout dosud největší ochranu! Bourla v tuto chvíli chrlí jen pitomosti – úplné a naprosté nesmysly.

Generální ředitel společnosti Pfizer otevřeně klame a pokračuje v drancování světové populace

Tyto VAKCÍNY jsou nesporně stejné injekce, o kterých Bourla kdysi tvrdil, že jsou 100% účinné v prevenci covid-19. V dubnu 2021 Bourla řekl: „Data také ukázaly, že vakcína byla 100% účinná proti závažnému onemocnění COVID19, jak je definováno @CDCgov a 95,3% účinné proti závažnému onemocnění COVID-19, jak je definováno @US_FDA. Velmi uklidňující zpráva.” Nyní, v roce 2022, Bourla v podstatě říká to samé – že čtvrtá dávka bude 100% účinná proti těžkému průběhu COVID-19.

Bourla v rozhovoru pro Yahoo News řekl: „Nyní pracujeme na nové verzi naší vakcíny 1.1, řeknu to tak, že bude pokrývat i Omicron. Samozřejmě čekáme na konečné výsledky, ale vakcína bude hotová v březnu.“ Jak může někdo se zdravým svědomím nadále přijímat rady tohoto muže, když jsou jeho manipulace a podvody odhaleny celému světu?

Lidem na celém světě bylo slíbeno, že „dostanou své svobody zpět“, pokud se postaví do fronty a vezmou si tento produkt. Nyní, když miliony lidí zažily po očkování utrpení a smrt, nejsou tyto první tři dávky jaksi dost dobré. Je potřeba další dávka. Proč tedy vlády stále platí za injekce společnosti Pfizer a nařizují je? Jak dlouho tato šaráda vydrží?

Jsou to stejné injekce, které byly lidem opakovaně nařizovány, jako by to byl dobytek. Společnost Pfizer odtrhává poslední kousek lék

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa