Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Přenos covidu z balíčku? „Absolutně nevěrohodné,“ odmítají tvrzení Číny odborníci

Autor: Markéta Mikešová - 
20. ledna 2022
05:00

Pozdvižení vyvolala na začátku týdne Čína, když oznámila, že nejspíš zachytila první přenos covidu poštovní cestou. Žena se měla nakazit variantou omikron poté, co převzala dopis původem z Kanady. Pekingské úřady v návaznosti doporučily obyvatelům, ať si ze zahraničí méně objednávají. Podle světových epidemiologů je ale velmi nepravděpodobné, že by se covid touto cestou opravdu přenesl, podobně se v minulosti vyjádřilo i české ministerstvo zdravotnictví.

Čína se nachází v komplikované situaci – už 4. února mají v Pekingu začít zimní olympijské hry, země i kvůli této sportovní události nasadila cestu tzv. nulové tolerance covidu. Šíření nákazy kontroluje opravdu velmi přísně, i za cenu zavírání celých měst do lockdownů bez přístupu k lékům a jídlu.

Jenže přesto se varianta omikron, jež se šíří výrazně rychleji než delta, do Pekingu dostala. Úřady v sobotu potvrdily první případ, v pondělí pak přidaly více podrobností. Nakazila se podle nich 26letá žena, a to tím, že převzala dopis odeslaný z Kanady. Virus se na něm měl vyskytovat a jednoduše „přeskočit“ na nic netušící Číňanku.

Žena dopis obdržela 10. ledna, pozitivní PCR test měla o čtyři dny později. Všichni zaměstnanci její nejbližší pošty byli uvaleni do karantény. „Nevylučujeme možnost, že se tato osoba nakazila po kontaktu s objektem ze zámoří,“ uvedla v pondělí na tiskové konferenci výkonná ředitelka pekingského Centra pro prevenci a kontrolu nemocí Pchang Sing-chuo.

Následně občanům doporučila, ať objednávání zásilek ze zahraničí omezí, a pokud přeci jen musí objednávat, ať balíčky nechávají nejdříve venku v karanténě, rozbalují je venku a přebytečný obalový materiál rovnou odnesou do popelnic.

Experty Čína nepřesvědčila

Jako první na tvrzení o přenosu covidu z dopisu reagoval kanadský ministr zdravotnictví Jean-Yves Duclos. „Přijde mi to jako hodně odvážný pohled,“ řekl v pondělí novinářům. „Rozhodně to není v souladu s ničím, co jsme zatím zaznamenali jak doma, tak na mezinárodní scéně,“ komentoval incident poměrně diplomaticky.

Jiní odborníci už tak smířliví nebyli. „Absolutně nevěrohodné,“ řekl kanadské televizní stanici CTV News epidemiolog Torontské univerzity Colin Furness. „Schopnost covidu přežívat na papíru odpovídá hrubosti toho papíru, nicméně je velmi nepravděpodobné, že by přežil více jak den nebo dva,“ pokračoval.

Podobně záležitost vnímá Leong Hoe Nam, expert na infekční choroby ze singapurské Nemocnice Mount Elizabeth Novena. „Virus může krátkodobě přežít na neživých předmětech, ale cesta ze zámoří do Číny je zcela nepravděpodobná,“ uvedl pro agenturu AFP.

Česká pošta měla jasno už dávno

Podobná debata se už jednou odehrála, a to hned na začátku pandemie. Když se covid šířil ještě výhradně v Číně, lidé měli obavy, zda se nemocí – tehdy ještě nebylo jisté, jak závažná je – nemohou nakazit tím, že si budou objednávat balíky z čínských eshopů. Jen Česká pošta jich ročně přepraví několik milionů.

Verdikt nicméně už v únoru 2020 zněl jasn: není to možné. „Dle Světové zdravotnické organizace nepřežívají koronaviry na objektech a je tedy bezpečné přijímat poštovní zásilky z Číny, aniž by hrozil přenos,“ uvádí Česká pošta na svých stránkách. „Není se čeho obávat,“ odpovídalo pak ministerstvo zdravotnictví na dotaz, zda si lidé mají přestat objednávat zásilky z Číny.

Video  Koronavirus: mutace Omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

„Podle nové studie vědců z National Institutes of Health, CDC, UCLA a Princeton University, publikované v časopise The New England Journal of Medicine, je virus způsobující koronavirové onemocnění 2019 (COVID-19) několik hodin až dní stabilní v aerosolech a na površích. Vědci zjistili, že původce závažného akutního respiračního syndromu koronavirus SARS-CoV-2 byl detekovatelný v aerosolech až tři hodiny, na mědi až čtyři hodiny, na kartonu až 24 hodin a až dva až tři dny na plastu a nerezové oceli,“ uvádí k tématu covidu na površích český Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Na tuto studii odkazuje také český vládní Covid portál. K papíru by se dal přirovnat karton, takže pokud by se hypoteticky virus na dopise udržel, stále je cesta z Kanady do Číny moc dlouhá na to, aby covid přežil – logistické služby zásilku i v nejrychlejším případě na takovou vzdálenost nezvládnou přepravit dříve jak za dva dny. Navíc ji pravděpodobně přepravovaly mnohem déle.

Politolog: Věda s tím nemá nic společného

Experti se proto domnívají, že omikron se v Pekingu objevil spíše v návaznosti na jeho šíření v nedalekém městě Tchien-ťin, kde se jím nakazily desítky lidí. Odtud je to do hlavního města jen krátká vzdálenost.

Čína navíc nemá tendence přiznávat, jak to doopravdy se šířením covidu v zemi je. Tamní komunistická vláda ráda dává vinu všem okolo, už v minulosti vyslovila myšlenku, že virus ve skutečnosti pochází z úplně jiného státu. Do Činy se údajně měl dostat přes zmrazené zboží, stopy covidu měly být zaznamenány na mražených rybách nebo humrech.

I nad tímto tvrzením epidemiologové kroutili hlavou, sice souhlasili, že v chladu může virus přežít déle, ovšem stále to není příliš pravděpodobně. „Mám dojem, že s tím věda nemá nic společného,“ komentoval kauzu přenosu covidu přes poštovní zásilku profesor čínských politických věd z Londýnské univerzity Steve Tsang. Podle něj jsou čínské úřady pod ohromným tlakem demonstrovat před olympiádou, že mají pandemii včetně lokálních ohnisek pod kontrolou.

„Všichni víme, že se virus může vyskytovat i u lidí, kteří nemají žádné symptomy, hlavně na začátku nákazy (…) Je to virus přenášený vzdušnou cestou. Povrchy nehrají roli. Technicky se to stát může, ano. To riziko není nulové. Nicméně že by se skutečně dělo znovu a znovu? Nikoliv,“ podotkl pro server The Guardian virolog Ian Mackay z Queenslandské univerzity.

Podle něj byl příčinou nákazy „zcela jistě“ spíše kontakt s nakaženou osobou, výmluva Číny mu stejně jako Tsangovi přijde spíše politická. Dávat si pozor na balíky a poštu ve schránce je zbytečná snaha, podotkl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Stano1963 ( 20. ledna 2022 08:31 )

Čína zoufale hledá viníka za nákazu, přece čínští komunisté porazili epidemii. Jenže to vypadá, že dopadnou jako náš Best in Covid

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa