Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Místo zisků přišly ztráty. Pandemie na nás těžce dopadla, stěžují si výrobci kondomů

Autor: ČTK - 
18. ledna 2022
21:45

Nepříznivé dopady pandemie pociťuje i největší světový výrobce kondomů. Ten přitom původně doufal, že díky tomu, že lidé budou trávit více času doma, z ní bude těžit. Ředitel malajsijské společnosti Karex Berhad - Goh Miah Kiat - si japonskému listu Nikkei postěžoval na pokles obratu až o 40 procent. Odešli mu totiž nejdůležitější zákazníci.

Na začátku pandemie Goh ještě zářil optimismem. „Lidé doma nemají na práci nic jiného než sex,“ domníval se. Časy ekonomické a zdravotní nejistoty se také většinou pojí s klesající porodností - a tedy rostoucí důležitostí antikoncepce, připomínal. Tehdy Goh očekával dvouciferné tempo růstu tržeb.

Jeho firma je s 5,5 miliardami kusů ročně největším světovým výrobcem kondomů. Prodává mimo jiné značky, jako je Durex. Od Karexu pochází zhruba každý pátý prodaný kondom, uvádí týdeník Der Spiegel.

Proč zájem o kondomy opadá?

Kromě zvýšeného psychického stresu, který některým lidem pravděpodobně zkazil chuť na sex, uvedl Goh tři důvody současného propadu tržeb. Zaprvé je to zavírání hotelů - zejména v chudších zemích, kde lidé sdílejí stísněné byty, jsou hotely centrálním místem pro intimní setkání. Druhým důvodem byl fakt, že sexuální práce v nevěstincích nebo na ulici se za pandemie zcela či částečně zastavila.

A do třetice najednou výrobcům gumové ochrany zmizeli největší zákazníci, což jsou podle Goha vlády, které kondomy často zdarma rozdávají jako součást různých zdravotních programů. Jen Čína každý rok zdarma rozdělí svým obyvatelům kolem miliardy kondomů v rámci čínského programu plánovaného rodičovství. Americká nadace AIDS Healthcare Foundation rozdala v roce 2018 přes 600 milionů kondomů ve 37 zemích světa. Například britský veřejný zdravotní systém (NHS) ale tento svůj program částečně pozastavil.

Pro letošek Goh počítá s oživením poptávky. Agentuře Reuters řekl, že mnoho vlád si doplňuje zásoby. Šéf Karexu odhaduje, že mu porostou i zisky, protože zákazníci častěji dávají přednost prémiovým výrobkům.

Video  Očkovat v lékárnách je logický krok. Lidé si k nám v pandemii chodili často pro radu, říká šéf lékárníků.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

mika.w ( 19. ledna 2022 01:14 )

No vždy když jsem poslední dobou sáhl po Durexu, tak se mi z neznámého důvodu vybavily různé homosexuální představy a bylo po chuti na sex. Změnil jsem značku, problém zmizel a spotřebu mám vyšší než dřív

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa