Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Neobjednávejte ze zámoří, varuje Čína. Žena se měla nakazit covidem z balíčku

Autor: ČTK - 
17. ledna 2022
16:26

Pekingské úřady doporučily občanům čínské metropole, aby si přestali objednávat zboží ze zámoří. Ve městě je první případ nákazy koronavirovou variantou omikron a podle úřadů se mohla dotyčná žena nakazit po otevření zásilky z ciziny. Čínské úřady opakují, že se covid-19 může šířit i dovozem zmrazených potravin, což ale někteří vědci zpochybňují, připomenula stanice BBC.

Žena nakažená omikronem v Pekingu předtím nikam necestovala. Stopy omikronu se ale podle úřadů našly na poštovní zásilce, která jí byla doručena. Otestováno bylo kvůli tomuto případu 13 000 lidí a pod uzávěrou je dům, v němž žena bydlí, a také její pracoviště.

Čína, kde začnou za necelé tři týdny zimní olympijské hry, se snaží šíření viru bránit nulovou tolerancí, o prvním případu omikronu hlavní město informovalo v sobotu. V pondělí Čína oznámila, že se vstupenky na olympiádu nebudou prodávat veřejnosti, pouze vybraným lidem. V neděli Peking uvedl, že bude požadovat, aby lidé prošli testy předtím, než nastoupí cestu do Pekingu, a znovu pak po příjezdu.

Zásilky ze zahraničí otevírat venku a v rukavicích

Zástupkyně čínského zdravotnictví Pchang Sing-chuo řekla novinářům k případu ženy nakažené omikronem, že byl virus zachycen na povrchu i uvnitř dopisu, který dotyčná dostala z Kanady. Čínské Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) nevyloučilo, že se žena nakazila kontaktem se zásilkou ze zahraničí. Doporučilo otevírat zahraniční poštu ve venkovních prostorách a s rukavicemi na rukou. Obal se má zlikvidovat.

Čína bojuje od počátku proti koronaviru velmi přísně a snaží se šíření bránit hned v zárodku, byť za pomoci uzávěr celých měst a dalších přísných opatření. Před blížící se olympiádou úřady vyzývají obyvatele, aby neopouštěli domovská města, pokud to není nezbytně nutné. Desítky mezinárodních a domácích letů byly zrušeny. Třináctimilionové město Si-an na severu země bylo kvůli výskytu případů covidu-19 zavřené před Vánocemi, v jeho části restrikce skončily až v neděli.

Stano1963 ( 17. ledna 2022 16:35 )

Čína má již doma omikron. Potlačení epidemie je bude stát tolik peněz, že se to dnes nikdo v Číně ani neodváží odhadovat, stejně dopadne jako Austrálie, která se také neubránila

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa