Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Hlad, upírání léčby, miliony lidí v „izolačním příkopu“. Čína za nulový covid draze platí

Autor: mav, The Guardian - 
15. ledna 2022
05:00

I s omikronem, který se šíří zdatněji než varianta delta, Čína trvá na strategii nulového covidu – potlačovat ohniska tvrdými opatřeními, sotva se někde objeví, ať to stojí, co to stojí. Třeba i fatální odklady v nemocnicích nebo nedostatek jídla uzavřených obyvatel, píše deník Guardian.

Přísné lockdowny si vybírají svou daň, obyvatelé odříznutých měst Si-an a Jü-čou si stěžovali na nedostatek jídla i neštěstí z nemocnic, která stála životy lidí celkem zbytečně. Třebaže Čína docela zdatně cenzuruje sociální sítě, které její obyvatelé hojně využívají, objevuje se tam docela dost obav a projevů úzkosti, když ne zrovna kritiky úřadů a jejich zvládání pandemie.

Třináctimilionový Si-an se začátkem prosince stal nejvážnějším ohniskem a zažil nejráznější opatření od Wu-chanu, prvního zasaženého města vůbec. Byl v lockdownu tři týdny, až v polovině ledna se přírůstky podařilo stlačit na pár případů denně. Přitom ke 12. lednu napočítali 2025 lokálních symptomatických nákaz, jak informovala agentura Sin-chua. Pro zbytek světa by to byl důvod k oslavám, Si-an místo toho zahájil nové kolo masového testování.

Nikdo za mnoho týdnů v Číně kvůli covidu nezemřel – zato kvůli opatřením ano. Jistá žena už už rodila, ale ostraha nemocnice ji nepustila dovnitř, protože její negativní test na covid byl o něco starší než přípustných 48 hodin. Cenzorům se tak úplně nepodařilo zachytit video, kterak sedí na ulici před nemocnicí a krvácí. Než ji lékaři přece jen vzali na sál, bylo už pozdě, její dítě nepřežilo.

Podobně se kontroloři snažili potlačit příběh staršího muže s infarktem, jehož nechtěli bez testu přijmout do špitálu – a když ustoupili, už ho nezachránili. Úřady pak pro takové případy vytvořily „zelený kanál“, aby se urgentní péče dostala i lidem, kteří bezinfekčnost zrovna nemohou prokázat.

Liou Šun-č', předseda magistrátní zdravotnické komise, se za potrat i širší problémy omluvil. „Je extrémně bolestivé, že se objevily problémy tohoto druhu,“ kála se dokonce čínská vicepremiérka Sun Čchun-lan. „Odhalilo to šlendrián v úsilí o prevenci a kontrolu pandemie, jsou to hluboké lekce.“

A jestliže dříve nadřízení trestali úředníky či manažery za nedůsledný postup vůči pandemii – což některé další vedlo k extrémní tvrdosti – teď zase padaly hlavy za druhý extrém. Obě zmíněné sianské nemocnice kvůli potratu, resp. infarktu, se na tři měsíce zavírají, aby provedly „nápravy“, informovala agentura AFP.

V karanténě bez jídla

Vedle extrémních případů karantény se dostávaly do vážných potíží i masy lidí prakticky v domácím vězení. „Strážci obvodu jsou jako bachaři a my vězni,“ popsal deníku New York Times Tom Čao (38) ze Si-anu. Úřady ujišťovaly, že jídlo bude a není nutné hromadit zásoby. Napřed mohl jeden člen domácnosti každé dva dny nakoupit, pak se však opatření zpřísnilo. Na některých sídlištích museli spoléhat na donášky zvenku.

„Ceny jídla ve městě jsou hodně vysoké, nikdo je nereguluje,“ popsal další obyvatel Si-anu na sociální síti. „Předměty denní potřeby nikdo nerozváží, a když, tak si účtují poplatek 100 jüanů (335 Kč), než vůbec objednávku přijmou.“

Komu potraviny došly, snažil se nějaké získat od sousedů, třeba vyměnit za cigarety - jako v base. Někde pak jídlo odříznutým sídlištím dováželi dobrovolníci, kteří museli stát dlouhé fronty u střežených bran. Občas přijede zásobování zajištěné úřady – náklaďák ohlašující se z amplionů. Čao s rodiči obdrželi dvě igelitky a v nich ředkev, hlávku zelí, tři brambory, mrkev a dvě cukety. A to na tom ještě byli dobře, jak říká. Jeho kamarád z jiného obvodu žádné jídlo nedostal, dokonce jim v domě vypnuli výtah. V provozu je jen hodinu denně, aby lidé mohli na další testy a vyvenčit psy.

Brzy po Novém roce dostali obyvatelé Jü-čou (provincie Che-nan ve středu Číny), jichž je skoro jako Pražanů, příkaz neopouštět domovy – a to kvůli třem případům bez příznaků. Pětimilionový An-jang v téže provincii se v náhlém lockdownu octl v pondělí 10. ledna. V provincii Che-nan se totiž najednou objevilo 87 případů, včetně nejméně dvou výskytů omikronu přímo v An-jangu. Lidé tam dostali příkaz uchýlit se do domovů, nevyjíždět na silnice, zavřely všechny obchody a služby s výjimkou nezbytných.

Hlavní město téže provincie, Čeng-čou (přes osm milionů lidí), zatím zavřelo školy a školky a zakázalo stravování v restauracích.

Strach z čínského nového roku

Po celé Číně se různě ruší či omezuje městská doprava i dálkové spoje. Dotknou se i oslav lunárního nového roku, letos 1. února. Tradičně to jsou největší čínské svátky, lidé se z velkoměst vracejí do vesnic svých rodičů a předků, do pohybu se v Číně a okolních zemích dávají stamiliony lidí. Už dvakrát tyto svátky koronavirus narušil, budou mít Číňané disciplínu i letos?

„Já už jsem doma na čínský nový rok nebyl třikrát v řadě,“ psal jeden komentátor na sociální síti – přesto vybízí ostatní, ať letos také nejezdí. „Ale letos už může být těžké vyzývat lidi, aby slavili, kde zrovna jsou,“ cituje ho Guardian.

Tři dny po čínském novém roku následuje letos další ohromná slavnost: Zimní olympijské hry v Pekingu. Zahraniční turisté se na ně prakticky nepodívají; pro sportovce, funkcionáře, organizátory, diplomaty či novináře jsou přichystané zvláštní podmínky, aby přišli do minimálního styku s místními. Ti dostali detailní pokyny pro nejrůznější situace - třeba se nepřibližovat k olympijskému autu, ani pokud by se s nimi srazilo…

Do prekérní situace olympiáda staví přístav Tchien-ťin, zhruba 100 kilometrů od Pekingu. Nejspíš odtud se do provincie Che-nan dostal omikron, dosud v Číně velmi vzácný. Jedním ohniskem se stala škola, kde se našly nejméně dvě desítky pozitivních dětí plus dva rodiče a družinářka – a mezi nimi i právě omikron.

Podle Guardianu proto Tchien-ťin dostal roli „příkopu“, který má Peking chránit. Do karantény muselo 75 680 lidí, zavřely se školy, zrušily se všechny vlaky směr Peking, na 150 letů, nejezdí metro... Covid pasy v mobilní aplikaci zčervenaly 14 milionům lidí, dokud se neotestují – což se naštěstí zvládá docela rychle, jen si lidé musí nezřídka vystát pořádnou frontu.

Zero covid nezruší

Tvrdé lockdowny dopadají i na hospodářství – nejen čínské, neboť tady začínají mnohé globální obchodní řetězce. I kratší výpadek několika málo továren v jednom odvětví je pak v zámoří znát řadu měsíců. Pokud by to trvalo dlouho, zahraniční firmy si možná budou muset hledat jiné obchodní partnery.

I když problémy přibývají, může strategie nulové tolerance vydržet? „S omikronem bude pro Čínu politika zero covid velmi těžká,“ soudí Tulio de Oliveira, člen týmu, jenž v Jižní Africe poprvé detekoval variantu omikron. „Možná se budou muset připojit ke zbytku světa se strategiemi zvládání covidu. Čína by neměla trestat své epidemiology, občany či cizince kvůli infekčnější variantě,“ cituje ho Guardian.

Ovšem tím, že dosud strategie dlouho docela dobře fungovala, by její opuštění bylo velmi bolestivé, ještě bolestivější než třeba v Austrálii, kde ji vzdali dřív a začínají se přizpůsobovat větším vlnám nákazy.

„Je několik důvodů, proč dává v Číně smysl přísná opatření ponechat,“ vysvětluje Sean Yuji Sylvia ze Severokarolínské univerzty v Chapel Hillu, specialista na medicínskou ekonomiku a čínské zdravotnictví. „Čína je hustě zalidněná, ale má nižší kolektivní imunitu – populace byla viru méně vystavena a mají méně účinné vakcíny.“

Jak ukazují statistiky serveru Our World In Data, k 7. lednu Čína plně naočkovala přes 84 % obyvatel. A to domácími vakcínami Sinovac a Sinopharm. Obě mají základ v inaktivovaném viru. Už dřív vykazovaly v praxi slabší účinnost než vakcíny používané na Západě. V případě omikronu se jeví, že tady hrozí ještě víc průlomových infekcí, tedy už očkovaných lidí.

„Otázkou je, zda posilující dávky téže vakcíny zajistí vyšší účinnost, nebo to bude chtít boostery jiných vakcín, nebo vyvinout nové verze těch stávajících,“ konstatuje pro Guardian Daryl Cheng, expert na vakcíny z Melbourne. Peking už loni sliboval povolit očkování některou z mRNA vakcín (od výrobců Pfizer/BioNTech či Moderna), jež se jeví účinnější, proti omikronu pak posilující dávka slibuje slušnou ochranu. Možná také Čína vyvíjí svoji – ale žádná mRNA vakcína zatím povolena nebyla.

Lékaři bez zkušeností s covidem

A další důvod, proč opatření nepovolit: „Ve většině země je poměrně slabý zdravotnický systém, snadno by se mohl zahltit,“ dodává Sylvia. Navíc doktoři a zdravotnicí díky nulové toleranci nezískali tak bohaté – a draze vykoupené – zkušenosti jako jejich západní kolegové.

Peking si zhoršení situace nemůže dovolit i z politických důvodů. Dosud se komunisté kasali, jak pandemii zvládají a jak demokracie selhávají kvůli špatným rozhodnutím. Uvolnit opatření a nechat covid byť jen trochu šířit by znamenalo čelit téže kritice. To si Čína vyzkoušela začátkem roku 2020, kdy nový koronavirus zachvátil Wu-chan a umírali i lékaři.

„Čínskou politiku nulového covidu ženou primárně obavy o sociální stabilitu. Režim vnímá covid, SARS a další epidemie jako zdravotní krize, jež mají potenciál přerůst v krize sociální,“ argumentuje politoložka čínského původu Lynette Ongová z Torontské univerzity. „Když si toto uvědomíme, není těžké chápat, proč se snaží tu politiku bránit za každou cenu. Ale cena je vysoká. Zatímco si zbytek světa zvyká na život s covidem, Čína se octne osamocená a s málem mechanismů na zvládání.“

Video  Blesk Podcast: Rok s koronavirem. Čínská vláda se nikdy neomluví, řekla sinoložka Lomová  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dynaty ( 15. ledna 2022 16:35 )

ty umíš pobavit

dynaty ( 15. ledna 2022 16:32 )

xxxx678 ( 15. ledna 2022 16:16 )

X reportáží bylo z Číny, jak se tam zachází se psy. Bába neumí nic jiného, než urážet, oslovovat diskutující "náno" apod. Nereagovat, na takové zoufalce.

xxxx678 ( 15. ledna 2022 14:20 )

Týrají, zabíjí a jedí psy. Odporné.

Stano1963 ( 15. ledna 2022 13:55 )

Turci přeočkovali čínské vakcíny západními vakcínami. Čína je stále kousek od velkého průšvihu, covid hledá skulinku, aby promořil všechny obyvatele. Stejně to vypadá, že Čína bude mít s omikronem vlastně štěstí, je to méně závažné onemocnění než delta. Jejich sebevědomí dostane pořádně za uši, stejně jako u nás dostali komouši za uši za řeči, že jsme ze socíku odolnější než kapitalisté na západě

Zobrazit celou diskusi