Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šokující snímky z karanténního tábora: Číňané dávají do covidové „krabice“ těhotné i starce

Autor: Darina Jíchová - 
12. ledna 2022
12:15

V Číně finišují přípravy na zimní olympijské hry a země se rychle snaží zamezit šíření covidu-19 a jeho mutací. Číňané v boji proti pandemii prosluli strategií nulového výskytu a drakonickými opatřeními, pro lidi s pozitivními testy a jejich kontakty zbudovali dokonce karanténní tábory. Na sociální sítě se dostalo video z jednoho takového zařízení, záběry ukazují maličké „cely“, kam jsou umísťovány osoby bez rozdílů na věk včetně dětí, seniorů či těhotných žen, uvedl list Daily Mail.

Na sociálních médiích se navíc šíří zprávy o masivní detenci lidí, kteří jsou v noci odváženi do karanténních center. „Jsou to kovové krabice, uvnitř kterých je dřevěná postel a záchod,“ popsal jeden ze zdrojů tisku. Úřady dělají všechno pro to, aby před olympiádou potlačily šíření covidu-19, v lockdownu je kvůli tomu okolo 20 milionů lidí.

Koronavirus v Číně: Jak to vypadá v karanténním táboře? Koronavirus v Číně: Jak to vypadá v karanténním táboře? | Instagram/songpinganq

Číňané se zatím drží strategie nulového výskytu, přestože nespočet světových kapacit upozornilo na to, že tento přístup je vzhledem k vysoce nakažlivé variantě omikron, která se stává ve světě dominantní, neudržitelný. Ve městech An-jang, Jü-čou a Si-an platí lockdown, lidé jsou v karanténě a nesmí na krok z domu a to ani na nákup potravin.

Masový převoz do karantény

An-jang a jeho 5,5 milionu obyvatel muselo do uzávěry kvůli dvěma případům covidu-19. Právě několik místních vypovědělo pro stanici BBC, že „lidé jsou po tisících“ převáženi do karanténních center. Na instagramu se objevilo video z tohoto zařízení, nakažení Číňané musí dva týdny strávit v malých kontejnerech, které lidé spíše připodobňují k celám.

Jídlo jim nosí pracovníci v ochranných hazmat oblecích. Číňané, kteří si prošli tímto až dystopickým zážitkem, uvedli, že dostávali jen minimum jídla a často v kovových boxech trpěli zimou. Rezidenti sianského bytového komplexu Ming-te 8 Jing-li byli 1. ledna probuzeni o půlnoci s tím, že se okamžitě musí sbalit a přesunout do karanténního tábora.

Podle svědků si pro ně přijelo 30 autobusů, další tvrdí, že nakonec bylo odvezeno „tisíc a víc lidí“. Svědkové vypověděli, že úředníci nechali lidi v autobusech sedět několik hodin. „V táborech není nic, jen holý základ. Nikdo nás nemonitoruje, co je to za karanténu,“ uvedl pro BBC jeden z Číňanů umístěných do karantény. „Udělali masový transfer, více než tisíc lidí, uprostřed noci nás vzbudili, jsou tu těhotné ženy, malé děti i hodně staří lidé,“ dodal svědek. „Nic není řádně připravené,“ upozornil na podmínky v zařízení.

Omikron v Číně

Hrůzná situace není jen v samotných táborech, množí se také zprávy o tom, že lidé byli zbiti, protože opustili svůj dům a vydali se na nákup potravin. Wu-chan, tedy město, odkud se covid-19 rozšířil do celého světa, bývá udáván jako příklad úspěšného lockdownu. Úřady se nyní obávají, že by se v zemi mohla rozšířit varianta omikron.

Dva původní případy v An-jangu byly totiž potvrzeny jako omikron, celkově je zatím počet nakažených nízký, například z pondělí na úterý našli zdravotníci dalších 58 pacientů. Omikron se sem zřejmě dostal z přístavního města Tchien-ťin.

Video  „Máme jen týden!“ Smejkal kvůli omikronu vyzývá k rychlému očkování a u klubů se hrozil  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mikes15 ( 13. ledna 2022 17:17 )

Třeba je tu špatně sociální vyloučení, ono totiž potom se člověka ujme Král a bude je bít ranami Božími.

Prema M ( 13. ledna 2022 16:46 )

Wéwéwé. Státní ústav pro kontrolu léčiv. cé zet

vlajo ( 13. ledna 2022 14:34 )

Nová vláda ještě nestihla nic do*** jako ta stará.

mikes15 ( 13. ledna 2022 12:39 )

Já se nalejvám stejně pouze červeným, takže mě se to netýká.

maxpax ( 13. ledna 2022 10:22 )

Prostě Čína není ta bohatá jako my, aby si postavila nemocnici, kterou nenavštívi ani jediný pacient a pak ji zase, čisťounkou a nedotčenou, rozmontovala .Tak mají čisté a pro jejich tělesné rozměry pohodlné buňky, které ale , na rozdíl od nás, zabydlí pacienty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa