Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Biochemik Trnka o vládních změnách: Neopatrné a riskantní. Zmínil i nová problematická data

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
12. ledna 2022
05:00

Vládní rozhodnutí o zkrácení povinné karantény a izolace na pět dní a bez testu hodnotí jako neopatrné a riskantní. Lékař a biochemik Jan Trnka o tom hovořil v Epicentru Blesk Zpráv. Pracovní karanténa je podle jeho slov extrémně problematická a testovat děti ve školách jen jednou týdně nedostatečné. „Omikron není jen nějaká rýma,“ varoval ve studiu a upozornil na to, že očkování má i nadále smysl, a to nejen třetí posilující dávkou. Co by podle jeho názoru mohlo v Česku rozvoj omikronové vlny urychlit?

„Rozlišení mezi karanténou a izolací závisí na tom, jestli má člověk příznaky, nebo ne,“ uvedl jeden z problémových momentů nového nařízení. Bezpříznakoví lidé totiž po pozitivním testu půjdou do pětidenní karantény. Komplikace však nastávají v situaci, kdy je daný člověk symptomatický. „Pokud příznaky mám, jsem považován za nemocného a jdu do izolace a ta karanténa mi netrvá pět dní, ale dva dny od ukončení příznaků,“ popisuje. Velkou otázkou podle Trnky je, kdo rozhodne, který příznak je správný a dostatečný, protože to potom určuje, co se bude dít dál.

„Už začínají první data z japonské studie, která zatím neprošla recenzním řízením, která ale ukazují, že u části případů s omikronem ta infekčnost trvá i po pátém dnu od začátku příznaků. Takže mně přijde, že vypustit lidi, kteří jsou potenciálně infekční, zpátky do práce, mezi lidi, bez jakéhokoliv testu, bez ujištění, že už nejsou infekční, to vidím jako problém,“ vysvětlil Trnka s tím, že toto rozhodnutí vlády vnímá jako spíše politicky motivované, a také varoval před tím, že právě toto může urychlit rozvoj vlny omikronu u nás.

Dalším zajímavým aspektem je i fakt, že podle současného nařízení ministerstva zdravotnictví je nošení respirátorů pět dní po ukončení izolace nebo karantény jen doporučením a není tedy povinné. „Omikron se může ve vzduchu držet ve formě aerosolu poměrně dlouhou dobu. Takže v uzavřených prostorách, kde se nevětrá, se virus může držet i hodiny poté, co tento prostor nakažená osoba opustila,“ upozornil biochemik. Lidem, kteří jsou v riziku, že by mohli být infekční, doporučuje nosit respirátory ve všech uzavřených prostorách.

Video  „Máme jen týden!“ Smejkal kvůli omikronu vyzývá k rychlému očkování a u klubů se hrozil  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Extrémně problematická pracovní karanténa

Pracovní karanténu nepovažuje za úplně dobrý nápad a to z mnoha důvodů: „Pokud se bavíme o tom, že by se to mohlo týkat zdravotníků, dokonce i učitelů, přijde mi, že pro lidi, kteří jsou v kontaktu se zranitelnými lidmi nebo velkým množství lidí, tak mi to přijde nesmyslné. To je velké potenciální riziko dalšího roznosu do dalších skupin.“

Varoval také před možným tlakem na pracující, aby své příznaky nepřiznávali nebo bagatelizovali. „To je jen bolest hlavy. Já mám jen rýmu. Ale právě ta bolest hlavy může být příznakem covidu, bez jakýchkoliv dalších příznaků, a pak to vidím jako extrémně problematické,“ shrnul Trnka a dodal, že nemocný člověk zkrátka podle něj nemá pracovat, ale má odpočívat.

Kdy se do Česka dostane nová vakcína proti omikronu a kdy nová léčiva? Jak je to se zvýšenými hospitalizacemi dětí? Proč je omikron tak extrémně nakažlivý a jaké nové příznaky způsobuje? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete při sledování celého záznamu Epicentra s biochemikem Janem Trnkou.

Stano1963 ( 12. ledna 2022 16:30 )

riskantní opatření byly v době, kdy oslabení lidé nebyli očkováni, dnes je situace jiná. Nejhorší rok byl rok 2020 a do pololetí 2021. V létě 2021 mohli být rizikoví jedinci naočkovaní jak to zvládla spousta zemí v EU. Nezvládnuté očkování ve východní Evropě je ukázkou úrovně těchto zemí, z toho plyne zbytečně vyšší počet úmrtí s covidem

Stano1963 ( 12. ledna 2022 16:25 )

porovnejte Slovensko a jejich opatření s námi, výsledek je lepší pro nás

kuromrd ( 12. ledna 2022 12:23 )

hoďte na toho šlejšku síť a šup s ním do ZOO

Jolanda ( 12. ledna 2022 12:03 )

Jenže úmrtí stoupají
http­s://ww­w.ny­times­.com/in­terac­tive/­2022/0­1/09/u­s/omi­cron-cities-cases-hospi­tals­.html?­smtyp=­cur&sm­id=fb-nyti­mes&fb­clid=I­wAR3DE­4Y93E­ubJLx­tYu7C­ircDH­Gx0cav­QdBFIQ-cKn4­I35fA2­I_GH9P­2mfmg

Jolanda ( 12. ledna 2022 11:44 )

Každý soudný slibům a lžím antibabišovského komplotu nevěřil, ale lidi jsou nepoučitelní a hloupí, musí se spálit, aby uvěřili realitě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa